Trentino-Alto Adige & 5 van zijn Meren

Lago di Garda/Gardameer – een inimini stukje Trentino – Zuid-Tirol


Lago di Garda of het Gardameer zoals wij Nederlanders het noemen, is het grootste meer van ItaIië en mede het bekendste en drukste meer en is ontstaan door gletsjers
Het meer ligt verspreid in provincies: Trente(Trentino-Zuid Tirol), Verona(Veneto) & Brescia(Lombardije). Het deel in Trentino-Alto Adige is minuscuul dus ik mag er een kleine beetje overschrijven en zeker omdat ik het Gardameer 27 jaar lang beschouwd heb als mijn 2e thuis, al lag die plaats wel in de provincie Venetië.
Wie het kent weet hoe mooi en schilderachtig het meer is met zijn cipressen en oleanders is,  maar ook dat het ontzettend kan spoken als de wind opsteekt.

Noordelijk deel van het Gardameer - gezien van de grens tussen Trentino & Brescia

De bekendste plaatsen in het Trentino gedeelte zijn:
  • Riva del Garda, ingesloten door de Monte Baldo (2218m) en Monte Rochetta (1575m) 
  • Torbole, de wind die hier ’s morgen en ’s avonds waait maakt het top zeil/surf gebied met international wedstrijden. 
Riva del Garda - Foto Carlo Baroni
Torbole

Wil je meer lezen over het niet Trentino gedeelte waar ik mijn vakanties heb doorgebracht dan kun op mijn Blog terecht

Naast het grootste meer zijn er nog een aantal meren dat de moeite waard is om te bezoeken:

Vlakbij Riva del Garda ligt het Lago di Ledro dat op een hoogte ligt van zo’n 600m, hoewel het een natuurlijk meer is wordt er tegenwoordig stroom opgewekt door het ’s winters via de Ponale Rivier te legen en voor het toeristen seizoen weer terug te pompen.

Het is een prachtig meer en zeker met kinderen zeer geschikt, het is ook uitgeroepen tot een van de schoonste meren in Italië. Het bevat diverse stranden en langs het meer vind je ook een museum waar je paalwoningen vindt die wijzen op een paalwoningdorp van 4000 jaar geleden en is onderdeel van Unesco Werelderfgoed

Paalwoning bij het Ledro Meer - Foto Visit Trentino
Ten noorden van het Lago di Garda ligt het Lago di Molveno, ontstaan door een aardverschuiving tijdens de ijstijd, het op 2 na grootste meer dat volledig in Trentino ligt en onder het wakend ook van de Gruppo di Brenta. Het zal je dan ook niet verbazen dat het meer genoemd is naar de enigste plaats aan het meer Molveno. 
Sportief bezig zijn kun je in de bossen vanuit Molveno en het iets noordelijk gelegen Paganella gebied of wel in de Brenta Dolomieten

Lago di Molvena - Foto Visit Trentino

Tussen Lago di Ledro en Lago di Molveno liggen, links of rechts afhankelijke of je uit het zuiden of noorden komt op de hoogte van Trente, in het Suganadal/Valsugana, twee meren die door hun ligging onomstotelijk met elkaar verbonden zijn ondanks dat een bergrug ze van elkaar scheidt. Want wie Lago di Caldonazzo kent, kent ongetwijfeld ook het kleine Lago di Levico.

Lago di Caldonazzo - Foto Merco Simonini
Lago di Levixo - Foto Visit Trentino

De eerste staat bekend als:

  • het warmste alpenmeer, zijn stranden bij Calceranica al Lago en Caldonazo maar ook om zijn schitterende Valsugana fietspad, dat langs een groot deel van het meer en de Brenta rivier loopt. Het heeft een lengte van 80km.
  • Het tweede meer om zijn thermaalbaden.

Tussen de twee meren, op de heuvel, ligt het Oostenrijks-Hongaarse Fort Tenne en gebouwd (1884-1890) is tijdens de “Grote Oorlog” – in heel noordelijk Italië vind je zulke forten of werken zoals ze vaak worden genoemd. Vlakbij dit fort kun je de monding van de Brenta Rivier zien, deze ontspringt namelijk in Lago di Caldanazzo.

Fort Tenne
Monding van de Brenta Rivier
    Met vriendelijke La Dolce Vita groet,

Hedy Talens
simpel: aanvragen en de 3 vragen beantwoorden, wij doen de rest.

Reacties

  1. Heel lang geleden kon lago di Molveno in bepaalde tijdstippen in het jaar ,rood kleuren . Dit door algen of een . Bij koude of warmte. Toch in de jaren

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden