2016 Traveltip 25 - Hooge Vuursche - Dutch Heritage - Nederlands Erfgoed Travel 2016 Tip 25

Hooge Vuursche - Thuis van Paleis Soestdijk & Naald van Waterloo & Kasteel De Hooge Vuursche

-

Hooge Vuursche - Home to Palace Soestdijk & Needle of Waterloo & Castle De Hooge Vuursche


Aangezien ik de laatste 20 jaar meer van Amerika en Canada heb gezien ben ik op zoek gegaan naar leuke dingen dat mijn eigen landje rijk is en vandaag is dat nagenoeg in mijn achtertuin.

De Hooge Vuursche

Hooge Vuursche is onderdeel van de boswachterij De Vuursche. Hiertoe behoren ook de gebieden: landgoed Buitenzorg, landgoed Groeneveld, Paardenbos, Roosterbos, Baarnse Bos, Lage Vuursche, de Zeven Linden en De Stulp.
Bij elkaar zo'n 1.200 hectare met afwisselend heuvelachtig natuurgebied met naald- en loofbossen, parkbossen met beukenlanen en heidevelden.
De hoogte varieert in dit gebied van 3 tot 20,7 m. boven N.A.P.
Dat de Vuursche al sinds de prehistorie bewoond is, blijkt uit sporen van bewoning van de nieuwe steentijd en de aanwezigheid van diverse grafheuvels.

Verklaring naam
Hooge Vuursche is een hoger gelegen gebied in De Vuursche. Vuursche is waarschijnlijk afgeleid van het middeleeuwse furst, wat woud betekent.

Geschiedenis
Van oudsher kwamen in deze streek bossen voor. De Vuursche is een uitgestrekt bosgebied en ligt op de stuwwal tussen Baarn, Soest, Maartensdijk en Hilversum. Eigenlijk is het een lappendeken van voormalige landgoederen. In het ene gedeelte loop je door een dicht en donker dennenbos. En verderop door een lieflijk open bos. Ook zijn er grafheuvels en monumentale eiken.
Eeuwenlang behoorde de Vuursche tot de woeste gronden (heidevelden en bossen) van Baarn. In de 17e eeuw werden delen van de bossen/heide door particulieren aangekocht om een landgoed of buitenplaats aan te leggen. Er liggen dan ook veel landgoederen en buitens plaatsen zoals Kasteel De Hooge Vuursche en Paleis Soestdijk.

Recreatie.
Wandelaars, fietsers en ruiters komen volop aan hun trekken op de vele bospaden in De Vuursche. De meeste wandelpaden zijn onverhard. Bij nat weer zijn stevige schoenen aanbevolen. Het gebied is ook goed bereikbaar.


Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk is een paleis aan de Amsterdamsestraatweg 1 in Baarn. Het 17e-eeuwse gebouw is genoemd naar de Soestdijk waarlangs ook de buurtschap Soestdijk is ontstaan.
Vanaf 1937 was het de residentie van prinses en later koningin Juliana en prins Bernhard. Sinds 1971 is het eigendom van de Staat der Nederlanden.Koningin Juliana en prins Bernhard, de ouders van onze huidige Koning Willem-Alexander, kwamen beide in 2004 te overlijden en sindsdien is het paleis in handen van de staat en open voor publiek door middel van rondleidingen.Het moet nodig gerestaureerd worden maar de Nederlandse overheid zou het wel willen verkopen maar wil de kosten niet dragen en de eventuele geïnteresseerde vinden het teveel geld. Dus het is afwachten wat er gaat gebeuren met dit ongelofelijk mooi stukje Nederlands geschiedenis. Eigenlijk is het dilemma van de Nederlandse Staat al een schande om over na te denken, zeker als je ziet hoeveel geld er over de balk wordt gegooid voor onbelangrijkere dingen.


Naald van Waterloo

De Naald van Waterloo is een monument uit 1815 in Soestdijk, ontworpen door de architect Abraham van der Hart.
De Naald van Waterloo werd opgericht ter ere van Willem Frederik, prins van Oranje, de latere koning Willem II. Hij sloeg in 1815 als eerste de aanval van de Fransen bij Brussel af, en hield zo lang stand dat de geallieerden onder leiding van de Engelse opperbevelhebber Wellington op tijd kwamen om de Franse keizer Napoleon in de Slag bij Waterloo te verslaan.
De Naald staat recht tegenover Paleis Soestdijk en is eigendom van de Nederlandse Staat.

Kasteel De Hooge Vuursche

Kasteel De Hooge Vuursche is een vroeg-20ste-eeuws kasteelachtig buitenhuis in de gemeente Baarn. Het is niet te verwarren met het gelijknamige voormalig 17e-eeuwse buitenhuis te Lage Vuursche, gesloopt in 1909.
De uitgestrekte bossen tussen Baarn en Hilversum zijn in de 19e eeuw eigendom van Jonkvrouwe Louise Charlotte Rutgers van Rozenburg (1854 - 1908) en staan bekend als de Hooge Vuursche. Ze trouwt met de jonge Johannes Adrianus Leonard van den Bosch, en samen wonen ze in een huis op de plek waar nu het huis staat.
Na haar overlijden wordt aan bouwmeester Eduard Cuypers de opdracht gegeven een kasteel te bouwen.

Op het toegangshek staat het jaartal 1912, maar aangenomen wordt dat het huis in 1911 klaar is. De familie geeft er veel feesten, maar verblijft vaak in de Verenigde Staten.
Het werd verkocht aan Hotel Maatschappij Gooiland, deze verkoopt het aan Heineken, die er een conferentieoord van maakt.In 2007 heeft de Event Company het huis samen met een investeerder gekocht van Heineken en het grondig gerenoveerd. In het "Kasteel de Hooge Vuursche" zijn 18 gastenkamers en het koetshuis heeft nu zes vergaderruimten en het is een van de toplocatie in Baarn voor een trouwerij.
Met vriendelijke reisgroet,

Hedy Talens
Reizenenmeer.com / Reizenenmeer.blogspot.com


#hoogevuursche #kasteelsoestdijk #soestdijk #waterloo #naaldvanwaterloo #nederland +Staatsbosbeheer +Kasteel De Hooge Vuursche 
Reacties

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

Special: Part 2 - Winter Tour Eastern Canada & the state of New York January / February 2018

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4