Special: In Honor of Mt. St. Helens - The Big Blast 36 Years Ago / Ter Ere van Mt. St. Helens - De Grote Uitbarsting 36 Jaar Geleden.

Mount St. Helens National Volcanic Monument, 
een nog actieve vulkaan.
-
Mount St. Helens National Volcanic Monument, 
a still active volcano.

 

Algemene Informatie:
De Staat Washington staat bekend om zijn vele torenhoge vulkanen en markeren dan ook zeker het beeld in deze staat.
Washington State heeft 5 actieve vulkanen, alle gevestigd in de Cascade Mountain Range, die langs de noordrand van de kust loopt.
  • Mount Rainier  4.392m (14.410ft) is de hoogste
  • Mount Adams 3.743m (12,280ft)
  • Mount Baker 3.286m (10.780t)
  • Gletsjer Peak 3.213m (10.541ft)
  • Mount St. Helens 2.549m (8.364ft). 
Alle actieve vulkanen in Washington zijn stratovulkanen. Een stratovulkaan is een hoge kegelvormige vulkaan die is opgebouwd uit lagen van gestolde lava en tefra. Stratovulkanen hebben relatief steile hellingen en worden gekenmerkt door regelmatig explosieve uitbarstingen.
Als je vanaf Canada de United States in rijdt is de eerste hoge vulkaan die je ziet Mount Baker, het is een zeer indrukwekkende plaatje.

Tijdens onze rondreis vorig jaar in Washington State hebben wij onder andere een bezoek gebracht aan Mount St. Helens National Volcanic Monument. Officieel is het nog een nationaal monument maar sinds 2009 zijn er pogingen om er een nationaal park van te maken.

 

Dit indrukwekkend stuk gebied is absoluut een bezoek waard en zeker bij prachtig weer. 
De rit naar het Johnston Ridge Observatory vanaf Interstate 5 is maar liefst 1 uur rijden. Daarom ga je er ook niet zomaar even langs en is goed weer echt een vereiste.

 
Kaart van de toegangswegen naar de diverse uitkijkpunten.

Vandaag, 18 mei 2016, dus nu 36 jaar geleden kwam deze vulkaan tot leven en heeft in een zeer kort tijdsbestek 400m van zijn top verwoest en bracht de vulkaan tot zijn huidige hoogte van 2.549m. Voorafgaande aan de grote uitbarsting hebben er vele kleine bevinkjes plaats gevonden.
De noordelijke top van de vulkaan kwam als een lawine naar beneden door het hete magma en vormde de huidige hoefvormachtige krater.

De eruptie was de meest dodelijke en verwoestende in de geschiedenis van Amerika en heeft geleidt tot de dood van 57 mensen en vernielde 200 huizen, 47 bruggen, 24 km spoorweg en 300km weg.  
De hele uitbarsting heeft slechts 1 minuut geduurd. Maar heeft in een zeer groot gebied, nog zeer lang zijn voet print achter gelaten in de vorm van as.

In het Johnston Ridge Observatory is de zeer indrukwekkende gebeurtenis te lezen. 
De natuur is begonnen aan zijn herstel en er worden bomen geplant ter verbetering van het gebied.
Nog steeds is er bewijs te zien van de kracht van de uitbarsting: 
zoals bv de afgetopte bomen die je ziet staan, liggende bomen die allemaal dezelfde kant op liggen en kale vlaktes die eruit zien of ze gezandstraald zijn. 

In 2004 en 2005 heeft de vulkaan weer van zich laten horen/voelen maar is niet tot een nieuwe uitbarsting gekomen.

De USGS (US Geological Survey) heeft sinds afgelopen maart 2016 alweer 130 kleine aardbevingen geteld die een kracht hebben tussen de 0.5 en 1.3 en liggen tussen de 2 en 7 km onder de vulkaan krater. Gemiddeld zijn er zo’n 40 aardbevingen per week en dit aantal is stijgende volgens de laatste meldingen. Dit bewijst dat het magma weer actief begint te worden onder het oppervlak en de vulkaan zeker niet dood is.
Via deze link van National Geographic, gepubliceerd op 17 mei is een baby vulkaan te zien die groeit in Mount St. Helens.

Combinatie Tips:
Een bezoek aan Mt. St. Helens is perfect te combineren met de andere vulkanen in de staat Washington.
Wijzelf hebben naast Mt. St. Helens, Mount Rainier National Park bezocht wat een prachtig park is om te bezoeken en een aantal dagen te verblijven.
Onze rondreis door Washington hebben wij gecombineerd met Oregon, deze rondreis kun je terug vinden op mijn website.
Het zijn 2 prachtige staten als je genoeg hebt van de zo geijkte vakantiebestemmingen in Amerika
Specials over de Staten Washington & Oregon kun je terug vinden op mijn blog. 
Ook de mooie kustweg Highway 101 in Oregon vind je via deze link.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens

#washingtonstate #scenicwashington #washingtonlive #explorewashington #pnw #pnw_life #mountrainier #mountsthelens #experiencWA #Johnsonridgeobservatory #volcano #eruption #nationalmonument

Reacties

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

La Terrazza delle Dolomiti - Het Terras van de Dolomieten

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4