Special: June Gloom - What Is This Phenomenon? / Wat Is Dit Fenomeen?

June Gloom – een Fenomeen in Californië!
-
June Gloom – a Phenomenon in California!

 

Juni Gloom is een Zuid-Californische term voor een weerpatroon dat resulteert in laag hangende wolken/mist met koele temperaturen tijdens de late lente en vroege zomer, meestal in de maand juni. De laag hangende wolken/mist worden gevormd door de combinatie van koel oceaan water en de warmere lucht boven land en ze verspreiden zich 's nachts over de kustgebieden van Zuid-Californië.

 

De grauwe wolken gaan vaak gepaard met mist en motregen, maar meestal niet als regen. Juni Gloom verdwijnt meestal halverwege de ochtend en begin van de middag. Op een slechte dag kan de mist tot ver in het dalen komen en lang blijven hangen.

Ik ben al meerdere malen in juni in Californië geweest en als je dit de eerste keer meemaakt zonder dat je weet wat het is, kan het heel deprimerend zijn als je naar buiten kijkt en de lekkere  Californische zon verwacht.
Hoevaak ik toeristen al heb horen roepen dat het slecht weer is kan ik inmiddels niet meer op een hand tellen. Want het is namelijk geen slecht weer.
Wij hebben overnacht bij Big Sur in een hotel iets gelegen van de kust. Op een morgen werden we wakker met een stralende lucht maar toen wij, hemelsbreed 1500m, aan de kust gingen lunchen konden we niets zien door de befaamde June Gloom. Maar voordat we klaar waren met lunchen was alles weggetrokken.

Mei en juni samen zijn meestal de meest bewolkte maanden aan de kust van Zuid-Californië. Juni Gloom wordt sterk geassocieerd in jaren met een La Niña, en zwakker of onbestaand in jaren met een El Niño. Dit weer patroon is relatief zeldzaam en komt slechts in een paar andere delen van de wereld voor waar de klimaten en omstandigheden vergelijkbaar zijn.
Een lang June Gloom seizoen wordt door de inwoners van Californië “Summer Bummer” genoemd. 
June Gloom heeft andere namen met hetzelfde weerpatroon en vinden plaats in zowel mei, juli en augustus. Deze omvatten May Gray als het vroeg begint, en No-sky juli of Fogust als het lang duurt.

 

DUS laat je vakantie of laat ik zeggen je humeur niet verpesten door June Gloom, want het is geen slecht weer en het is maar tijdelijk. Ga ’s morgen wat anders doen voor je gaat genieten van de prachtige kust van Californië. 
En ga niet Highway 1 rijden in de ochtend maar begin wat later. Highway is het mooist van Noord naar Zuid omdat je dan aan de goede kant zit voor het uitzicht maar aan de andere kant kan het weer behoorlijk invloed hebben op je uitzicht. Eigenwijs als wij zijn,b hebben wij hem 2x gereden van Zuid naar Noord maar hebben net zo genoten als van Noord naar Zuid en June Gloom heeft ons eigenlijk nooit echt parten gespeeld. 

Twee voorbeelden van reizen langs de prachtige kust van Californië vind je op mijn website onder de naam:
Een special over de hoogte punten van Highway 1 vind je door hier te klikken.

Veel plezier aan de prachtige Californian Coast.

Met vriendelijk reisgroet,
Hedy Talens –  Reizenenmeer.com / Reizenenmeer Blog

Reacties

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

Special: Part 2 - Winter Tour Eastern Canada & the state of New York January / February 2018

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4