2016 Traveltip 21 - Canyon de Chelly NM 85th Bday - Navajo Land - Reistip 2016 tip 21

Canyon de Chelly National Monument – Niet echt bekend maar heel Speciaal. 
Dit jaar viert het zijn 85ste Verjaardag
-
Canyon de Chelly National Monument – Not really known but very Special. 
This year celebrating its 85th AnniversaryArizona telt heel veel nationale parken en monumenten, een van de minder bekende is Canyon de Chelly National Monument. Ik denk puur omdat het niet echt op de gangbare routes ligt.
Het ligt in het Noordoosten van Arizona bij de plaats Chinle, volledig gelegen in Navajo land.
De naam Chelly (of Chelley) is afgeleid van het indiaanse woord 'Tséyi', dat letterlijk 'binnenin de rots' betekent (spreek uit: shay of tjsé).

Het nationaal monument Canyon de Chelly werd op 1 april 1931  onderdeel van de National Park Service. Het monument beslaat 339 km² en omvat de bodem en wanden van drie belangrijke canyons: de Chelly, del Muerto en Monument Canyon. 

Het gebied heeft de status van National Monument gekregen vanwege de vele archeologische vondsten die hier zijn gedaan, er zijn bewijzen dat hier velen duizenden jaren vrijwel onafgebroken mensen hebben gewoond. 

Het monument bewaart overblijfselen van de vroege inheemse stammen die in het gebied leefden, waaronder de Pueblo's en de Navajo. Tegenwoordig wonen ongeveer 40 Navajo families binnen de grenzen van het monument.
De naam Navajo ook wel aangeduid als Navajo "Indianen", is niet geliefd en ook liever niet gebruikt door de indiaanse bevolking.  Ze worden liever “Diné” wat betekent  "de mensen" of "kinderen van het heilige volk".

Canyon de Chelly behoort toe aan het Navajo volk en juist dat maakt het park zo uniek.
Het enige wat zonder begeleiding bezocht kan worden is het White House Ruin pas. Bezoekers kunnen de kloof uitsluitend in wanneer ze vergezeld worden door een parkranger of een officiële Navajo gids. Diverse particuliere organisaties en gidsen bieden wandeltochten, paardrijtochten en jeeptours aan. Voor deze tours heb je een vergunning (backcountry permit) nodig, die gratis te verkrijgen is in het bezoekers centrum.
Voorbeeld van een organisatie waar je een tour kan boeken is Canyon de Chelly Tours of AZ Canyon Jeep Tours.

De meeste bezoekers zien Canyon de Chelly vanaf de North en South Rim Drive

North Rim Drive: 
De North Rim Drive voert langs de Canyon Del Muerto en is vanaf het bezoekerscentrum tot het laatste uitzichtpunt bijna dertig kilometer lang.
 1. De eerste stop langs de route is Ledge Ruin Overlook. Vanuit hier kun je Legde Ruin zien, een plaats die ongeveer duizend jaar geleden door de voorouderlijke Pueblo bewoond werd. 
 2. Vervolgens kom je langs Antelope House Overlook, een van de meest interessante punten in het gebied. Na ongeveer een halve kilometer lopen bereik je een punt met ruïnes en wandschilderingen. De plaats dankt zijn naam aan de schilderingen van antilopen. 
 3. Verderop neem je een afslag naar de laatste twee punten. Een ervan is Mummy Cave Overlook, genoemd naar twee mummies die onder de ruïnes gevonden zijn. De plaats was van 300 tot 1300 in gebruik en telt tachtig kamers en drie kiva's (ondergrondse ceremonie  ruimtes). 
 4. De laatste stop aan de North Rim is Massacre Cave Overlook. De plaats kreeg deze lugubere naam nadat een Spaanse expeditie hier in 1805, 115 Navajo's om het leven bracht.
Van links naar rechts: Ledge Ruin - Antelope House Ruin - Mummy Cave Ruin

South Rim Drive: 
De weg over de South Rim is ongeveer dertig kilometer lang en telt zeven uitzichtpunten. 
 1. Tunnel Overlook. 
 2. Tseyi Overlook is de tweede, hier heb je een diepe kijk in de canyon en zie je de Chinle Wash stromen. 
 3. Junction Overlook biedt een blik op de plaats waar Canyon de Chelly en Canyon Del Muerto zich splitsen. Ook zie je hier de Junction Ruin, een woning van tien kamers en een kiva. 
 4. White House Overlook, waar de White House Ruin Trail begint. Dit is de enige wandeling in het park die zonder begeleiding van een gids te maken is. White House is een dorpje tegen de canyon wand, waar zo'n duizend jaar geleden mensen woonden. Via een wandelpad van twee kilometer daal je zo'n 180 meter af. Het kost je in totaal ongeveer twee uur om naar beneden en weer terug te lopen. 
 5. Sliding House Overlook, met een uitzicht op ruïnes die zo gebouwd zijn dat ze de canyon in lijken te schuiven. De constructie telt dertig tot vijftig kamers en werd bewoond tussen 900 en 1200. 
 6. Face Rock Overlook 
 7. Spider Rock Overlook. Spider Rock Overlook is wellicht het meest spectaculaire uitzichtpunt van het rijtje. De “Spinnenrots” is een smalle gespleten toren die vanaf de bodem van de canyon 240 meter de lucht in reikt. Hij staat op de kruising van twee grote kloven: Canyon De Chelly en Monument Canyon. Volgens de Navajo-mythologie woont Spider Woman op de hoogste van de twee pieken. Spider Woman zou het net van sterren in het heelal “gewoven” hebben.
Van Links naar Rechts Tunnel Overlook - Sliding House Overlook - Spider Rock Overlook

NOTE:
 1. Canyon de Chelly is prima in een reis in te plannen, zoals wij hebben gedaan in 2003, genaamd Denver & Parks.
 2. Besef dat je op Indianenland bent en dat betekent geen alcohol
 3. Dat betekent ook dat het eten niet echt gekruid is, alhoewel spicy wel in hun begrippen voorkomt.
 4. Er zijn 3 hotels, Holiday Inn (hier hebben we geslapen in 2003, prima kamers, eten was flauw), Best Western (gegeten de 2e avond, goede burger) en Thunderbird Lodge (Nieuw management, ligt als enige in het National Monument aan de South Rim Drive, ons onbekend maar heette vroeger Sacred Lodge.  
Leuke herinnering aan Canyon de Chelly

De foto's zijn helaas wat minder van kwaliteit dan jullie gewend zijn van me maar ze zijn dan ook van 2003 en voor de digitale fotografie in iedergeval voor mij.. Ze zijn ingescand vanaf ons fotoboek over deze prachtige vakantie.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens - reizenenmeer.com

#visitarizona #arizona #chinle #canyondechelly #navajo #diné #indians #canyons #ruines #nationalmonument #discoveramerica #explorearizona #85thanniversary 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

Special: Part 2 - Winter Tour Eastern Canada & the state of New York January / February 2018

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4