Special: California Condor & The Grand Canyon - Californische Condor & De Grand Canyon

Een Grote Schaduw over je heen terwijl je in de Grand Canyon rondloopt. 
Ontmoet de Californische Condor
-
A Large Shadow over you as you walk around the Grand Canyon. 
Meet the California CondorAls je in de Grand Canyon rond loopt, kan er een gigantische schaduw over je heen vallen, deze is dan waarschijnlijk niet van een wolk maar van de Californische Condor.

Het verhaal van de Californische Condor.
De Californische condor is een zeldzame en sterk bedreigde vogel. Grand Canyon National Park is een belangrijk toevluchtsoord voor Californische condors en één van de beste plekken op aarde om ze in het wild te zien

In de eerste plaats zijn het de grootste vliegende vogels in Noord-Amerika. Het vogels zijn zeer goede zweefvliegers, die veel tijd hoog in de lucht doorbrengen, van waaruit ze speuren naar kadavers. Ze hebben een spanwijdte van ongeveer drie meter, zittend komen ze ongeveer op taille hoogte (120-130cm hoog) en kunnen tot 10-11 kilo wegen. Ze kunnen maar liefst een leeftijd van 60 jaar behalen.
Ze behoren tot de familie van de gier.

De Californische condor is een sterk bedreigde vogel. In 1982, waren er nog slechts 22 vogels wereldwijd, ze balanceerden dan ook op de rand van uitsterven. 
Een aantal reden van de daling zijn: 
De mens die ze afschoten of hun eieren verzamelde,
Teruggang van hun leefgebied heeft zeker een rol gespeeld
Maar de grootste oorzaak aan de daling was loodvergiftiging. 

Californische condors zijn aaseters. Tijdens het herten jachtseizoen, eten ze delen van de karkassen en darmen waarin mogelijk lood (kogel) fragmenten zitten. Het resultaat is dat de meeste van de condors in Arizona minimaal een keer behandeld moeten worden voor een te hoog loodgehalte. Een aantal van hen wordt ziek of overlijdt aan loodvergiftiging.
De jagers wordt dan ook dringend verzocht om met alternatieve vormen van munitie te jagen, zoals koper geweerkogels. 
Het zou met betrekking tot alle wilde dieren beter zijn en zeker voor de condor. Ook is het waarschijnlijk veiliger voor mensen die wild eten. 

Het fokprogramma werd gestart in 1983 en is zeer succesvol geweest in het verhogen van het aantal Californische condors. Er zijn er nu meer dan 420, en meer dan de helft van deze condors leven weer in het wild. Er zijn ook een aantal jonge condors in Arizona die in het wild zijn gefokt, hetzij in de Grand Canyon of een beetje verder naar het noorden.
Het merendeel van de condors in het Arizona/Utah gebied komt uit dit fokprogramma, tegenwoordig leven er meer dan 73 condors in het gebied.

Het aantal condors in het park wisselt per seizoen; het hangt af van het weer maar vooral waar ze het beste eten kunnen vinden. De vogels vliegen dagelijks lange afstanden, ze vliegen dan ook voortdurend in en uit het Grand Canyon National Park.

De Grand Canyon biedt een unieke kans om de Californische condors te zien, omdat de Grand Canyon verschillende dingen aanbiedt die ze nodig hebben:
Er is genoeg thermiek om op te kunnen zweven, 
Er zijn veilige, ontoegankelijk nest grotten in het Redwall kalksteen,
Het luchtruim is groot en biedt voldoende ruimte om rond te vliegen. 
En er is ook genoeg eten, in de vorm van grote zoogdieren.

Grand Canyon Village is een uitstekende plek voor de condors omdat: 
De noordelijke kliffen een veilige en aangename rustplaatsen bij warm weer bieden,
een concentratie van voedsel, dankzij de natuurlijke en onnatuurlijke waterbronnen;
de bewaterde grasvelden van de hotels om op te grazen,
het Bright Angel Trail dat een natuurlijke route in en uit de Canyon is voor Mule deer, Elk en 
        Bighorn Sheep, het favoriete voedsel van de condor

Het beste seizoen om condors te zien in Grand Canyon National Park is het late voorjaar en vroege zomer. Ik zou zeggen van half april tot en met juli ben je vrij zeker van het zien van de Californische condors, maar je zult soms ook goed moeten zoeken.
Overdag zijn ze op zoek naar eten, dus speur naar ze al zwevend boven of net onder de Rim van zowel North of South Rim.

Een van de beste plaatsen en tijden om ze te zien is op de South Rim onder de rand van Grand Canyon Village en dan laat in de middag of vroeg in de ochtend. Maar ook net onder de Bright Angel Lodge en Lookout Studio, op de rotspartijen en in de Douglas-sparren.


Hoe weet je dat je een Californische condor hebt gezien?
Er is geen verschil tussen mannetjes en vrouwtjes, ze zijn identiek. In feite is alleen door een bloedtest vaststellen welk geslacht het is.
Er zijn wel verschillen tussen jongeren en volwassenen. De jongeren hebben een zwarte kop en hebben op de onderkant van de vleugel een zwart-wit vlek. 
Een volwassen, wanneer ze ongeveer vijf tot zes jaar oud te zijn, hebben een oranjeachtig/roze kop en een hele witte vlek aan de onderkant van de vleugel. 

Condors vliegen ook zeer vlak en zeer stabiel. Elke condor die je hier kunt zien heeft een nummer op zijn vleugel. Met dit nummer kun je bij een van de bezoekerscentra meer te weten komen over de betreffende vogel. 


Hoe kun je de condor beschermen en er toch van genieten?
Als je er een ziet die in het park is neergestreken, blijf dan ten minste 50 meter bij de vogel vandaan.
Voederen van de vogels is te allen tijden verboden. Misschien ken je de uitdrukking: “A Fed Bear is a 
        Death Bear” (een gevoede beer is een dode beer) dit geldt ook voor deze vogels. Het maakt de vogels
        minder schuw en raakt daardoor gewend aan mensen en zouden kunnen gaan bedelen.
Gooi geen munten in de canyon in de hoop dat het geluk brengt. Dit is een vorm van zwerfvuil 
        en twee Californische condors in Arizona zijn gestorven aan zink vergiftiging door het eten 
        van de munten.

Over Grand Canyon National Park.
Het Nationaal Park Grand Canyon of Grand Canyon National Park ligt in de staat Arizona en  is een van de oudste nationale parken in de Verenigde Staten. Het park omvat de Grand Canyon, een diepe en steile kloof uitgesneden door watererosie van de rivier de Colorado en haar zijrivieren. De Grand Canyon wordt beschouwd als een van de grootste natuurlijke wereldwonderen. Het park is 4927 km² groot.
Het gebied werd een nationaal monument op 11 januari 1908 en een nationaal park op 26 februari 1919. In 1979 werd het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.
Grand Canyon is toegankelijk van 3 kanten: Noord Rim - Desert View (Oostingang) en Zuid Rim.
Toegangsprijs $ 30 voor een auto met passagiers - geldig voor 7 dagen
Voor meer informatie over het park, bezoekerscentra en accommodaties kun je terecht op de website van Grand Canyon National Park.TIP: De toegangspas is op meerdere plaatsen te koop dus het hoeft niet perse bij de ingangen van het park, zeker bij de Zuid Rim kan het in de zomer periode een behoorlijke wachttijd geven.  
In Tusayan kun je terecht bij de volgende verkooppunten:
  • National Geographic Visitor Center (IMAX) 
  • Best Western Grand Canyon Squire Inn 
  • Grand Canyon Trading Post 
  • R. P.'s Stage Stop 
  • Red Feather Lodge 
  • Canyon Plaza Resort
Na aanschaf bij een van deze punten kun je via Lane 1 langs de soms lange rijen auto's het park in.

TIP: zeker in de maanden juli/augustus is het aan te raden om een hotel te reserveren, dit voorkomt teleurstellingen of extra veel kilometers omdat bv het dichtstbijzijnde hotel tussen de 45-90km verderop ligt. Om te kunnen slapen in het park is reserveren zelfs al vanaf een jaar van te voren aan te bevelen - half jaar lukt waarschijnlijk ook nog wel maar je zult zeker minder keuze hebben.
Slapen in het park gaat via Xanterra Parks & Resorts.
Voor rondreizen waarin de Grand Canyon is op genomen (bv Grand Park Tour/Californische Parken/USA West Impressies) of hotel informatie kun je op mijn website terecht.

Veel plezier in dit fenomenale park.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens - reizenenmeer.com


#grandcanyon #arizona #grandcanyonnationalpark #southrim #zuidrim #californischecondor #californiacondor #lodging #condor #tips #california_condod #grand_canyon_national_park #south_rim #parkspass

Reacties

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

Special: Part 2 - Winter Tour Eastern Canada & the state of New York January / February 2018

Special - La Dolce Vita, Alto Adige - What does it stand for? Enjoy the Ultimate - Waar staat het voor? Het Ultieme Genieten