2016 Traveltip 17 - Discover Canmore, Alberta - Crossing Borders – Reistip 2016 tip 17

Grensoverschrijdend - Ontdek onbekend Canada en Amerika
-
Crossing Borders - Discover Unknown Canada and America

Kananaskis Country, Canmore, Alberta

Als onderdeel van één van mijn meest favorieten reizen wil graag de nadruk leggen op een stukje onbekend terrein in Canada in combinatie met Amerika.
"Dit is niet iets wat je uit een reisgids haalt. En het is een stuk rustiger en totaal anders".

Waarom Canmore?
Iedereen die in Alberta, Canada is geweest kent natuurlijk Banff, gelegen in het gelijknamige Nationaal Park maar 25.6 km hiervoor ligt het plaatsje Canmore
Canmore, gelegen in Kananaskis Country, werd in 1884 gesticht door Donald A. Smith, een verkenner van de Canadese Pacific Spoorweg. Tegen het einde van 1990 was Canmore een volwaardig dorpje geworden met zo’n 3.000 inwoners. Het was een van de belangrijkste plekken voor de kolenmijnen in het zuiden van Alberta.
In 1988 werd Canmore gekozen als plaats voor de Nordic Skiwedstrijden van de Winterspelen in Calgary. Sinds die tijd is Canmore geliefd bij toeristen en wintersporters. Het wordt niet voor niks de “Mountain Playground” van Alberta genoemd.
Kananaskis Country is het hele jaar door een speeltuin. Activiteiten omvatten hondensleetochten, skiën, Nordic-skiën, sneeuwschoen wandelen, wandelen, mountainbiken en vissen om er maar een paar te noemen.

Het is een leuk plaatsje, met goedkopere hotels/appartementen en toch maar 10 minuten van de ingang van Banff NP en nog geen 30 minuten van Banff zelf.
Omdat wij al meerdere malen in Banff hadden geslapen, kozen wij dus voor Canmore. En het is makkelijk na het landen op Calgary International Airport te bereiken (tenminste dat is qua tijd met de KLM, want wij vliegen altijd met onze nationale trots) want het is maar 120 km.

Vanuit Canmore kun je een prachtig gedeelte van de Kananaskis ontdekken, dit kun je als dagtochtje met de auto doen. De rondrit is 148 km en kost je simpelweg de hele dag zoveel moois is er te zien.


Het Smith-Dorrien/Spray Trail: een niet geasfalteerde weg, ligt in de Spray Valley en loopt van Canmore naar het zuidelijk gelegen Peter Lougheed Provincial Park.
De lengte is zo’n 60-65km. Je hebt hier geen SUV voor nodig is best makkelijk te rijden maar kan wel bij droogte heel stoffig zijn of heel modderig bij regen.
Deze weg bereik je het snelst door de bordje Nordic Centre te volgen vanuit Canmore.
De weg naar boven geeft prachtige vergezichten en je kunt omdat het hier redelijk rustig is ook veel dieren tegenkomen. Het eerste gedeelte van de weg heet Three Sisters Parkway of R 742 en wordt later het Smith-Dorrien Trail.
Langs de Three Sisters Parkway begint de Grassi Lakes Trail en dit is een van de mooiste wandelingen van de omgeving. Je kunt voor de moeilijkere of makkelijke route kiezen maar beide zijn zo’n 4 km lang. TIP: heen makkelijk en terug de moeilijkere.

Spray Lakes: deze liggen ongeveer 18km vanaf Canmore. Vroeger waren dit een rij meertjes achterelkaar maar na de bouw van de dam in de rivier ontstond het huidige Spray Lakes Reservoir. Een prachtig uitzicht heb je hier op de Three Sister.
Wij hebben hier herten, elanden en vele verschillende vogels gezien.

Spray Lakes Reservoir, Spray Vallay, Kananaskis Country

Bij Peter Lougheed Provincial Park liggen het Upper en Lower Kananaskis Lake, hier hebben we het geluk gehad 2 elanden te zien.
Vanaf hier kun je terug via dezelfde weg of via de Highway 40 terug naar het noorden. Onderweg kom je dan nog langs vele mooie stoppunten en ook langs Kananaskis Mountain Lodge waar in juni 2002 de 28ste G8 bijeenkomst is geweest.


Op 10 minuten van Canmore ligt, langs de Bow Valley Trail of R1A, Grotto Mountain Pound, hier start de Grotto Canyon Trail. Deze wandeling is 5 km heen en terug en is zeker in de winter zeer mooi met zijn bevroren watervallen en muurtekeningen. Je hebt hier in de winter zeker spikes, hele warme schoenen en kleren nodig. Zie mijn winteravontuur uit 2017. Of bekijk mijn korte video van deze prachtige omgeving.

Mocht je meer van dit zuidelijke gedeelte willen ontdekken dan ligt ten zuiden van Canmore ligt Waterton Lakes National Park, dit kleinste park in de Rockies is zo rustig en mooi dat we er inmiddels al 2x zijn geweest. Mooie routes om te rijden, mooie wandelingen maken en heel veel beren kunnen je hier zien, ons maximum hier was 12. Een absolute aanrader. Het statige maar prijzige Price of Wales Hotel met heel veel oude grandeur bevindt zich hier. En vergeet zeker de rit naar Cameron Lake niet te maken.
Waterton Lakes National Park heeft gewoon de “wow” factor maar wordt veel overgeslagen.

Cameron Lake, Waterton National Park, Alberta

Na ons Kananaskis avontuur gaan we via de Chief Mountain Highway (Chief Mountain Border Crossing) naar Glacier National Park in Montana.
Hier vind je veel mooie wandel- en kanoën routes maar de attractie blijft The-Going-To-The-Sun-Road. Deze mooie route kan soms wel eens door onverwachte sneeuw of late sneeuw gesloten zijn. Over het algemeen is de weg openen van eind juni/begin juli t/m de 3e maandag in oktober.
Bezoek een of meerdere meren in het park en ook het Continental Divide op het hoogste punt van de Logan Pass

Glacier Park National Park, Swift Current Falls, Montana

Het Waterton Glacier International Peace Park is de overkoepelende naam voor het Waterton Lakes National Park in Canada en het Glacier National Park in de Verenigde Staten. Het gehele gebied werd in 1995 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het samengaan van beide parken werd al in 1932 bereikt door de inspanning van Rotary International-leden uit Alberta en Montana. Het was indertijd het eerste International Peace Park ter wereld.

Vanaf hier zijn wij naar Whitefish, Montana gereden. Rustig plaatsje met veel watersport mogelijkheden. Veel leuke avonturen mogelijk bij Whitefish Mountain Resort zoals zip-lining en zomer rodelen of gewoon lekker aan het strand.
’s Winters kun je hier voortreffelijk skiën en staat gemarkeerd als een van de meest leefbare plaatsen voor het hele jaar van Noord-Amerika.

Voor een volledig verslag van onze reis kun je naar mijn website gaan.

Een paar tips:
Goedkopere accommodaties dan in Banff - Wij hebben bv in Stoneridge Mountain Resort een appartement geboekt. 
Goede Accommodatie - Bayshore Inn, een zeer goed alternatief voor het dure Prince of Wales Hotel. Prima eten en zeer vriendelijk bediening in het restaurant en lounge/bar. Heeft een prachtig terras met uitzicht op het meer.
Fantastische Accommodatie - The Lodge at Whitefish Lake - prachtig aan het meer gelegen. Gezellige bar en buiten lounge. Top eten en bediening in The Boat Club Zeer goede spa faciliteit. Klein nadeel is dat het iets buiten Whitefish Downtown ligt, 10 auto minuten ongeveer.
Fantastisch Eten - Gegeten in Restaurant Latitude 48 in Whitefish zelf. Het restaurant is in 2 delen gedeeld, boven het restaurant met mediterrane keuken en beneden een lounge met chique bar en vaak livemuziek.

Veel plezier met het ontdekken van deze omgeving en geniet van de rondreis die er bij dit blog hoort.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

Special: Part 2 - Winter Tour Eastern Canada & the state of New York January / February 2018

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4