2016 Traveltip 32 – Cortina d’ Ampezzo, Veneto base for Great Trips – Basis voor Fantastische Tochten – Reistip 2016 tip 32


Ruige omgeving, Bergen te overwinnen en prachtige meren. 
Tre Cimi of Drie Pieken / 5 Torri of 5 Torens slechts enkele intrigerende namen
-
Rugged terrain, Mountains to overcome  and Beautiful Lakes
Tre Cimi or Three Peaks / 5 Torri of 5 Towers are just a couple of intriguing names

Cortina d’Ampezzo (Italiaanse naam); Anpëz of Anpezo (Ladinische* naam); Hayden (Duitse naam) ligt in de regio Veneto en behoort toe aan de provincie Belluno. Een goed startpunt voor mooie tochten.
*Ladinisch is een oude Reto-Romaans taal met Latijnse elementen

Ampezzo zoals het tot 1919 heette is tegenwoordig een gerenommeerd skigebied en daarom zijn ook een aantal zeer bekende bergpassen (zoals Falzarego, Valparola, Giau en Tre Croci) ‘s winters geopend zodat de bezoekers de plaats makkelijk kunnen bereiken.

Klein stukje historie:
Zoals een groot gedeelte van Zuid-Tirol wilde het graag aangesloten blijven bij Oostenrijk. Maar omdat de Ladiners zich niet als Italianen, maar als taalkundige minderheid binnen Oostenrijk zagen, werden ze getroffen door de italianiseringspolitiek van Italië, die vanaf 1919 speelde en verhevigd werd door Benito Mussolini. Ampezzo werd om deze politieke redenen losgemaakt van Zuid-Tirol, en bij de provincie Belluno gevoegd en sindsdien Cortina d´Ampezzo genoemd.

Er mocht wel een monument opgericht worden voor de gevallen Italianen maar niet voor de gesneuvelde soldaten uit Ampezzo omdat deze aan de Oostenrijkse kant hadden gevochten. 80 jaar later is dat alsnog gebeurd. 

Aan het einde van de 2e Wereldoorlog werd door Cortina d’ Ampezzo een 2e poging gedaan om samen met Zuid-Tirol toch weer aansluiting te krijgen met Oostenrijk. Dit kwam de Ladinische separatisten zwaar te staan en veel arrestaties volgden. 
Na deze mislukte poging werd in 2007 via een referendum alsnog geprobeerd om weer aan te haken bij Zuid-Tirol. Ondanks de 78% voorstemmen hadden Belluno en Veneto zoveel protesten dat het wederom mislukte. Belangrijkste argument was dat de regio een zeer belangrijke toeristenplaats zou verliezen. 

 
5 TORRI 🔝
En dit stukje historie brengt je meteen naar ons bezoek aan 5 Torri. 
Een klein groepje bergen, waarvan 5 indrukwekkende hoge torens en een aantal lagere rotsen. 
De groep wordt gedomineerd door de Grande Torre van 2.631m hoog. 
5 Torri ligt aan de Falzarego pas die vanuit Cortina naar Falzarego gaat. Een stoeltjes lift brengt je hier naar 2.230m zodat je kunt geniet van het indrukwekkend uitzicht en de prachtige rotsformatie. 
Ook vind je hier Rifugio Scioalloti, bij deze oude berghut kun je niet alleen koffie of een drankje krijgen maar ook een uitstekende maaltijd en perfecte service. Mocht je willen geniet van de zonsopgang of ondergang kun je ook besluiten hier een nacht te blijven slapen. 
Vanaf de hut kun je diverse wandelingen maken, van makkelijk tot zwaar en van kort tot lang. 

Openlucht Museum 🔝
Wij kozen om een bezoekje te brengen aan het openlucht museum dat aan de voet van de 5 Torri ligt. Je vindt hier een volledige Italiaanse stelling vanuit de eerste wereldoorlog. Het is absoluut de moeite waard om hier doorheen te lopen. Je kunt dit ook combineren met een wandeling om de 5 Torri. Tijdens deze wandeling kom je ook langs Rifugio 5 Torri waar je eventueel ook kunt eten. 


TRE CIMI 🔝
Dat brengt ons bij het volgende punt op onze te doen lijst van de vakantie.
Tre Cimi di Lavaredo zijn drie kolossale rotstorens vlak naast elkaar. Ze zijn scherp en hoog, en zijn voornamelijk bruin van kleur, maar er komen ook rode en gele tinten in voor.

Je kunt via een tolweg (kosten € 24,00) rijden tot de Rifugio Auronzo, een berghut die vlak onder de puinhelling van de drie rotstorens ligt. Mocht je niet zelf willen rijden gaat er vanuit Misurina een bus naar boven, deze rijdt enkele malen per dag.
Wij vonden het een uitstekende weg om te rijden, niet eng smal of zoiets maar een Engelse gast uit ons hotel vond de weg doodeng.
TIP: probeer redelijk op tijd boven te zijn want zelfs op een doordeweekse dag is het hier behoorlijk druk en kun je als het tegen zit een behoorlijk eind weg moeten parkeren.

 
Vanaf Rifugio Auronzo kun je een rondje maken om Tre Cimi (9.39km lang, duur 3.30u), deze kun je zowel rechtsom als linksom maken. De meeste maken hem rechtsom, wij dwars als Nederlanders kunnen zijn hebben hem linksom gemaakt. 
Waarschijnlijk lopen de meeste mensen rechtsom omdat ze niet verder gaan dan Rifugio Laveredo gaan of halverwege Rifugio Locatelli en Laveredo.

Er zijn buiten Rifugio Auronzo nog 2 hutten die genoemd worden:
1. Rifugio Locatelli of Drei Zinnen hut ligt op 2.405m en alleen 's zomers open (25/6-25/9)
2. Rifugio Lavaredo ligt lager op 2.344m
Ondanks dat deze vierde hut, Malga Langalm, nagenoeg niet genoemd wordt ligt deze tussen Rifugio Auronzo en Rifugio Locatelli (dus linksom) en ziet er erg leuk uit. 

De route wordt op de plattegrond die je krijgt bij de tolpoort, een gemoedelijke familie wandeling genoemd maar hij heeft de nodige conditie nodig en kleine kinderen zou ik het niet aan doen. Sommige stukken zijn behoorlijk steil en er bevinden zich kleine steentjes op het pad dat gauw zorgt dat je uitglijdt. Goede schoenen zijn zeer noodzakelijk, wij hadden ook onze wandelstokken bij ons en dat is goed bevallen. Neem ook bij warm weer genoeg te drinken mee.

Wij hebben er 3.5u over gelopen en zijn erg blij dat we de wandeling helemaal  hebben gelopen.
LAGO MISURINA
Na ons wandel avontuur nog heel even rondgekeken bij Lago Misurina op 1.700m. 
Even want dit meer is in mijn optiek een soort van vergane glorie als je de hotels bekijkt en verder is er niet zo heel veel te beleven. Ondanks dat Cortina d’Ampezzo een uitstekende schaatsbaan heeft, zijn de schaatswedstrijden van de Olympische Winterspelen in 1956 gehouden op deze natuurlijke schaatsbaan.
 
LAGO DI BRAIES
Een laatste bezoek brachten wij aan Lago di Braies of Pragser Wildsee op 1.496m in Val Pusteria/Pustertal, gelegen op zo’n 48 kilometer van Cortina d’Ampezzo en is onderdeel van Nationalpark Fanes-Sennes-Prags. Het wordt beschouwd als een van de mooiste meren van de Dolomieten. Zomers weerspiegelen er alle schakeringen van groen naar blauw, ‘s winters is het bedekt met ijs en sneeuw en maakt het daarom een ideaal vertrekpunt voor wandelingen, skitochten, sneeuwschoen wandelingen enz. Maar ook kun je hier bootjes huren, vissen en zwemmen.

Volgens de legende, hebben in de bergen vroeger wilden gegraven naar goud en edelstenen. De lokale herders waren jaloers en probeerde de door de wilden verzamelde schatten te stelen. Ze waren niet succesvol omdat de wilden een ondergrondse bron zouden hebben geopend waardoor hun schatten zonken in daardoor ontstane meer.

TIP: boven genoemde plekken zijn grote toeristische attracties in deze omgeving dus mijn advies: probeer de weekende te mijden of wees er vroeg bij. Zoals bij Lago di Braies waren wij op een zaterdag om 17.00u en het was het behoorlijk druk. Ook bij Tre Cimi zul je niet de enige zijn, ook al ben je hier om 11u of zo.
Ik wens jullie veel plezier met het ontdekken van dit mooie stuk Italië.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rondreis Alberta/British Columbia - mei/juni 2019 - Jasper NP

Rondreis Alberta/British Columbia - mei/juni 2019 - Banff / Lake Louise en omgeving.

Northern Italy a Catastrophe / Noord-Italië een Catastrofe