Special - La Dolce Vita, Alto Adige - What does it stand for? Enjoy the Ultimate - Waar staat het voor? Het Ultieme Genieten

“La Dolce Vita” – Alto Adige/Zuid-Tirol – Het Ultieme Genieten!
-
“La Dolce Vita” – Alto Adige/South Tyrol – Enjoy The Ultimate!


De naam La Dolce Vita kennen waarschijnlijk veel mensen van de Italiaanse film uit 1960 van Frederico Fellini. In Nederland en België uitgegeven als Het Zoete Leven zoals de letterlijke vertaling inderdaad is.

Ook zullen er heel veel restaurant/ijstenten/bars zo heten maar in Zuid-Tirol staat La Dolce Vita letterlijk voor Het Zoete Leven maar is eigenlijk beter te vertalen als “Het Goede Leven”.
Want nergens anders dan in Zuid-Tirol kun je je zo uitleven (lees genieten) als hier, het ultieme gevoel is hier echt aanwezig.

Veel luxe hotels en toprestaurants zijn hier in overvloed en Zuid-Tirol heeft dan ook 23 Michelin Sterren.
Maar uiteraard ga ik niet weer de sterrenrestaurants bejubelen want dat heb ik al een keer gedaan (klik hier als je geïnteresseerd bent).

De Zuid-Tiroolse keuken, stevige berg kost in combinatie met Italiaanse verfijndheid, staat hoog aangeschreven want dat bewijzen de velen Michelin Sterren wel. Ja de prijzen zijn hoger dan bv in Oostenrijk maar de kwaliteit van het eten staat dan ook ver boven de vaak slappe frietjes, braadworst of flauwe spaghetti gerechten. 

Ik heb gekozen voor de berg/alm hutten in Val Gardena/Grödental die ik deze zomer heb bezocht.

NOTE:
Tekst auf Deutsch find man hier
Text in English you can find here

 
Baita Daniel of Daniel Hütte🔝, gelegen op 2.240m midden op de Seceda Alm, is bereikbaar vanuit Ortisei/St. Ulrich (Seceda lift) en S. Cristina/St.Christina (Col Raiser lift). Er gaat geen rechtstreekse lift naar toe dus een lekkere wandeling is de basis voor een uitstekende lunch.
In 1971 werd de basis gelegd voor de Daniel Hütte door Daniel Demez en werd in 1995 overgenomen door zijn zoon Samuel en diens vrouw Brigitte. In de loop der jaren werd de hut uitgebouwd tot de huidige oerhut. Je vindt in sommige delen van de hut nog zeer oude delen terug van oude schuren en hutten, dit om de authentieke stijl te behouden.
Natuurlijk gaat het bij de Daniel Hütte niet om de bouw van de hut maar om het fantastische eten en ongelooflijk vriendelijke familie die de hut runt. Ook de beide zonen helpen een stevig handje mee en hebben de vriendelijk van hun ouders geërfd. 
Op de menukaart vind je lekkernijen zoals knödel, pasta’s, lasagne, polenta, gnocchi maar ook diverse dagspecialiteiten. En aangezien de eigenaar een wijnfreak is staan er goede wijnen op de kaart. 
Gratis bij dit alles is een fantastisch uitzicht over Sassolungo en Sellajoch.
De sfeer is hier sereen, het eten fantastisch, de wijn subliem en als slagroom op taart het uitzicht en er is ook de kers op de slagroom in de vorm van een goede grappa.

 
Baita Sofie of Sofie Hütte 🔝 is eigendom van de familie Prinoth en ook gelegen op de Seceda alm op 2.410m. Het is zo’n Alm hut waar je een keer gegeten moet hebben als je in de buurt bent. Helaas konden wij er deze keer niet terecht want er was een grote verbouwing bezig. De al goed uitziende hut heeft een behoorlijke metamorfose ondergaan. Het kleine binnen gedeelte is behoorlijk uitgebreid om ook bij slecht weer genoeg mensen te kunnen accomoderen. 
De keuken is uitstekend (gebaseerd op onze ervaring uit december 2015). De gerechten die uit de keuken komen zijn puur van smaak en hebben een typisch Zuid-Tiroolse identiteit met heerlijke schultzkrapfen, risotto, knödel en gnocchi en deze fijne gerechten kwamen tijdens ons bezoek automatisch met een amuse. Begeleiding van de maaltijden tref je aan op een uitgebreide wijnkaart.


Baita Sanon of Sanon Hütte 🔝
, gelegen midden op Europa’s grootste alpenwei Alpi di Siusi/Seiseralm, is bereikbaar vanuit Ortisei/St. Ulrich, S. Cristina/St.Christina en Siusi/Seis. Liften en een stevige wandeling brengen je vanuit deze plaatsen naar een kleine gezellige alm hut. De oude hut is eigendom van de familie Kostner. De hut is in de jaren 1987-2002 thuisbasis geweest voor de helikopter reddingsdienst, vader Raffael was toen leider van het reddingsteam. Zijn vrouw Maddelena en zoon Luca zijn dagelijks aanwezig en zoon Daniel heeft inmiddels zijn droom van helikopterpiloot vervuld.
Geen miraculeus opgemaakte borden maar verrukkelijke maaltijden zoals, lasagne, spaghetti en polenta maar ook een lekkere alm jause kun je hier eten. Deze maaltijden worden dan met een glimlach en een vriendelijk woord opgediend. Een goede wijn of ander lekkers is hier te verkrijgen ter begeleiding.
Het mooie grote zonneterras lokt zomers de wandelaar en fietser. In de winter tref je hier de wandelaar, skiër en langlaufer aan, maar als dat niet tot je doelgroep hoort kun je hier ook met een paardenslee komen. ‘s Winters is het, bij slecht weer, een uitdaging om binnen en plekje te krijgen want het is niet alleen zeer geliefde bij de buitenlandse bezoeker maar ook de “Einheimischen“ zijn hier graag. 

 
Rifugio Emilio Comici of Emilio Comici Hütte 🔝, ligt aan de voet van Sassolungo/Langkofel. Deze witte hut met zijn blauwe luiken zou op het Griekse eiland Santorini niet misstaan en geeft dan ook een soort “Beach Gevoel” in de bergen. De hut genaamd naar een door dames zeer geliefd bergbeklimmer werd in zijn nagedachtenis gebouwd in 1955 en heeft al die tijd zijn oude charme behouden. Herinneringen zijn door de hele hut te vinden. De hut is vanaf veel punten te bereiken maar net als de bovengenoemde hutten, is de nodige inspanning nodig om hier te komen. Vanuit Wolkenstein kun eerst een lift nemen en dan nog een goede wandeling erachteraan. Vanaf Sellajoch is de hut in 45 minuten gemoedelijk wandelend te bereiken. De doorgewinterde wandelaar kan kiezen voor een wandeling (vereist goed schoeisel, conditie en de nodige ervaring met de bergen) vanaf Forcella del Sassolungo/Langkofelscharte.
Na eerst één van de kleine gondel genomen te hebben naar de Rifugio Toni Demetz kun je in een inspannende wandeling van 3.5u maken die je naar Comici brengt.
Zomers staat de keuken van Comici in het teken van de verse kruiden en ’s winters staat vis/schaal/schelpdieren centraal in keuken. In de zomerperiode kan het druk zijn maar is reserveren niet nodig, ’s winters is het echter aan te raden te reserveren want het is een zeer geliefde stop. 
Je treft hier een bescheiden kaart aan met absoluut fantastische gerechten waaronder diverse soorten pasta, risotto en gegrild vlees. Mocht je dorstig geworden zijn van de wandeling en het “Beach Gevoel” neemt de overhand kun je van de uitgebreide kaart een top flesje wijn kiezen.

Alle 4 de hutten hebben mijn aanbeveling en ik heb ze dan ook opgezet in willekeurige volgorde dus niet op voorkeur. Alle 4 hebben ze hun eigen specialiteit en bekoring.
Dus ik kan alleen maar het advies geven om ze uit te proberen en ik hoop dat je dan net zo gecharmeerd zult zijn van de sfeer en gerechten.

Wandeltip 1:
Als Ortisei je thuisbasis is kun je de Seceda lift naar boven nemen en van hieruit ➡ Sofie Hütte ➡ Daniel Hütte ➡ Almhotel Col Raiser, waarna je met de Col Raiser lift naar S. Cristina kunt afdalen.
Uiteraard kun je dit ook omgekeerd doen als S. Cristina je thuisbasis is.

Je kunt er dan voor kiezen om de Panoramaweg (4.5km) terug te lopen van S. Cristina naar Ortisei of een taxi te pakken bij de Col Raiser lift, deze brengt je voor € 20 naar Ortisei. 
Hou er rekening mee dat als je ervoor kiest om te lopen je wel eerst van de Col Raiser lift naar het centrum van S. Cristina moet zien te komen en dit zal tussen de 1-2km zijn.

 
Almhotel Col Raiser 🔝 van de familie Schenk ligt op 2.106m en hoog boven S. Cristina/St. Christina. Het ligt in gesloten tussen de bergen en biedt een uitmuntend uitzicht. Het restaurant/hotel is uitstekend te bereiken via de Col Raiser lift. Het heeft een prachtig zonneterras waar het zeker goed toeven is, Het kan daarom ook begin of eindpunt zijn van veel mooie wandelingen. 

 
Wandeltip 2 🔝
Eenmaal op Seceda kun je een kort klim maken naar het kruis op de top (360° uitzicht) of dwars over de Seceda Alm naar de Panascharte, beide punten geven je een prachtig uitzicht bij mooi weer. Maar zelfs bij laaghangende wolken of mist is de Panascharte een plekje wat een bezoeken waard is.

 
Wandeltip 3 🔝
Vanuit Ortisei met de gondel naar boven en vandaar de wandeling naar Baita Sanon nemen. Bij Sanon richting Ritsch Schwaige maar na een korte klimmetje niet doorlopen maar linksaf de weg op die gloeiend omhoogloopt. Op een moment kom je op een punt waar je linksaf en rechtsaf (hier kun je naar Saltria) hier ga je links en zo loop je terug naar de gondel die je naar Ortisei brengt.

 
Wandeltip 4:
Met de auto naar Passo di Sella en de auto parkeren waar de kleine gondel vertrekt naar Forcella del Sassolungo. Hier kun je de natuur rondwandeling doen. De heen wandeling via de weg is niet bijzonder spectaculair maar is een goede start om naar Comici hut te wandelen, op de terugweg kun je dan afslaan en de natuurwandeling nemen. Deze brengt je door een prachtig ruig terrein en terug naar de parkeerplaats.

De 4 wandelingen zijn relaxt en niet overdreven zwaar, alleen de wandeling naar de Panascharte kan voor diegene met hoogtevrees ietwat lastig zijn.

Ik wens jullie veel mooie momenten in pracht Val Gardena / Grödental.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens
Reizenenmeer.com / Reizenenmeer Blog

#ladolcevita #dolomieten #dolomites #dolomiti #valgardena #groedental #unesco #hutten #baita #restaurants #altoadige #south-tyrol #suedtirol#zuidtirol #baitadaniel #baitasofie #baitasanon #rifugioemiliocomici #sassolungo #langkofel #seceda #alpidisiusi #seiseralm #sellajoch #ortisei #stulrich #scristina #stchristina #wolkenstein #selva
Reacties

Populaire posts