Special: Lago di Carezza/Lake Carezza, Italy - A beautiful Lake - Karermeer, Italië - Een prachtig meer.

Lago di Carezza aan De Dolomieten Weg – van Cortina d’Ampezzo naar Cardano.
110km bergwegen en ruige bergen – dus volop genieten
-
Lake Carezza along The Dolomiti Road – from Cortina d’Ampezzo to Cardano.
110 km mountain roads and rugged mountains – thus pure enjoyment.

 

Tijdens onze laatste rondreis hebben wij dus de “Dolomieten Weg” gereden en eigenlijk zonder dat we daar bewust van waren. Je ziet hoe vaak we inmiddels in de Dolomieten/Zuid-Tirol zijn geweest, elke keer ontdekken/leren we weer iets nieuws.

De Dolomieten weg heeft een lengte van 110 km en loopt van Cortina d’Ampezzo naar Cardano/Kardaun of visa versa. De weg is in 1.909 geopend voor verkeer en is het hele jaar geopend. Deze prachtige weg brengt je langs de belangrijkste bergen van de Dolomieten: Marmolada, Sella, Rosengarten en Latemar. 
De weg omvat Passo Falzarego/Falzaregopas – Passo Pardoi/Pardoipas en als laatste Passo di Costalunga/Costalungapas. 
De weg loopt op de grens tussen de provincies Trentino en Bolzano maar ook tussen Duits-talig en Italiaans-talig en vanaf deze taalgrens wordt er naar het oosten ook ladinsch gesproken. De weg is zeer geliefd bij wielrenner en motorrijders en in het hoogseizoen en weekend is het hier dan ook behoorlijk druk en is oppassen zeker gewenst.


Maar dit blog gaat niet over de Dolomieten Weg maar over de Costalungapas of zoals hij in het Duits heet Karerpass.
Want dat is de pas die wij hebben genomen nadat wij uit Val Gardena/Grödental zijn vertrokken om naar onze volgende bestemming te komen: Resia/Reschen cq Lago Resia/Rechsensee. (Hierover volgt een apart blog)

Een blog over Val Gardena/ Grödental:  La Dolce Vita! Waar staat dat voor? Het Ultieme genieten vind je door op deze link te klikken

 

Aan de Karerpas, gelegen in het Val d Ega/Eggental, ligt toepasselijk het Karermeer/Karersee of Lago di Carezza zoals de Italianen het noemen.
Dit prachtige kristal heldere groene meertje ligt aan de voet van de Latemar met zijn dominante hoogte van 2.842m.
Het meer wordt gevoed door ondergrondse bronnen. Hoe groot/diep het meer is, is afhankelijk van het seizoen. Hoe meer sneeuw hoe groter/dieper het meer. In Augustus is het meer zo’n 13 gr dus niet echt warm. In de herfst is tot nu toe 6m het laagst gemeten.

 
Het meer is absoluut, zeker bij mooi en windstil weer, een bezoek waard. Helaas was het bij ons wat winderig en regenachtig dus echt heel glad hebben we het meertje niet gezien. Dat is was best jammer want het geeft een prachtige reflectie van de Latemar.
Er is een grote parkeergelegenheid (betaalbaar parkeren) tegenover het meer en het is hier in het hoog seizoen zeker druk. Ook bus tours stoppen hier om de mensen er voor een half uurtje of zo uit te laten. Onder de weg door is een tunnel zodat de oversteek veilig is.
Er is een snackbar-achtig restaurant en een souvenir winkel voor de liefhebber.
Voor degene die even de benen willen strekken is er een korte wandeling van ongeveer een half uur om het meer en biedt verschillende gezichten van het mooie meer. Ook starten hier langere wandelingen in de buurt.

Lago di Carezza is een prachtige stop als je in de buurt bent of er langs rijdt. Wij hadden er in ieder geval geen spijt van.

Geniet van de mooie weg en stop aan het meer.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens

Reacties