2017 Travel Tip 2 - South-Africa Alternative for Winter Sports - Zuid-Afrika Alternatief voor de Wintersport - Reistip 2017 Tip 2


Zuid-Afrika - Een Top Bestemming als Alternatief voor Wintersport
-
South-Africa – A Superb Destination as Alternative for Winter SportsZuid-Afrika het land van Armoede en Rijkdom, Apartheid, Nelson Mandela, Wijn en van de Big Five of zoals ze soms ook zeggen de Big Six.
 • Armoede en Rijkdom: de rijke blanke Zuid-Afrikaan met zijn beveiligde enclaves en daartegen over de arme zwarte Afrikaan in hun Townships.
 • Apartheid: 1948-1990 in het leven gesteld om de blanke dominant te laten blijven en ze gescheiden te houden van de lokale bevolking. Daarmee werd de werd rassendiscriminatie geïnstitutionaliseerd. Met de 1950 ingestelde Population Registration Act moesten alle Zuid-Afrikanen ingedeeld worden in drie categorieën: blank, zwart en gekleurd (Indiërs en andere Aziaten).
 • Nelson Mandela (1918-2013): bijnaam De Grote Madiba en beschouwd als de   “Vader des Vaderlands”, anti-apartheidsstrijder en politicus. Betrokken bij het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) tegen het apartheidsregime vanaf 1944. Opgepakt in 1963 als leider van de Militaire tak van het ANC en kreeg hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Van 1964-1982 heeft Mandela gevangen gezeten op Robben Island  In vrijheid gesteld in 1990, kreeg de Nobelprijs in 1993 en op werd 75-jarige leeftijd in 1995 tot president gekozen en trad in 1999 af.
 • Wijnen: De wijnbouw traditie van Zuid-Afrika vindt haar oorsprong in het jaar 1652, toen de eerste Europeanen, in dit geval Nederlanders voet op Zuid-Afrikaanse bodem zetten. Sinds het einde van het boycot als gevolg van de apartheid bloeit de wijnbouw en waren Zuid-Afrikaanse wijnen uit Stellenbosch en Paarl nog nooit zo populair. 
 • Big Five: de olifant, de neushoorn, de buffel, de leeuw en het luipaard vormen de Big Five.. De reden dat deze dieren op de lijst staan van de Big Five heeft onder andere te maken met de grote en de gevaarlijkheid van het dier. De voornaamste reden van de naam is toch uit de tijd van de trofee jagers.
 • Big Six: de Big Five wordt ook wel aangevuld tot Big Six en daar bedoelt men dan de walvissen mee die veelvuldig voor de kust van Zuid-Afrika worden gezien.
Waar wij nu midden in de winter zitten, is het in Zuid-Afrika zomer en samen met de komende herfst een uitgelezen tijd om naar Zuid-Afrika te vliegen.
Eigenlijk is Zuid-Afrika het hele jaar geschikt om te bezoeken, al zijn de maanden juli en augustus het minst aantrekkelijk omdat het er dan koud en druilerig kan zijn.


De Kaap en Tuinroute zijn dus uitstekend te doen in de zomer periode maar redelijk druk vooral rond kerst en jaarwisseling omdat de scholen gesloten zijn en de Afrikaan zelf op zoek gaat naar de warmte. 
Daar tegenover staat dat herfst rustiger is en het voor een safari beter geschikt is omdat de begroeiing minder is en er minder water beschikbaar is. De wilde dieren zullen dan sneller gespot kunnen worden bij waterplaatsen.  
Walvissen zul je in deze periode niet meer vinden dan zul je moeten wachten tot de winter en dan is zonder twijfel de kans op wilde dieren met jongen het grootst op safari. 

Ikzelf ben 3 keer in de periode november/december geweest. En heb altijd goed weer gehad, het was niet overdreven druk en de temperatuur lekker te noemen. En heb zelfs  eind november nog een verdwaalde walvis gezien.


De Reis.
Ondanks dat de vlucht lang is, heb je geen last van jetlag wat natuurlijk een groot voordeel is t.o.v. de vluchten naar bv Amerika.
Mijn voorkeur qua vliegen gaat uit naar AirFrance KLM omdat de vluchttijden uitstekend te noemen zijn en heeft simpelweg de kortste vliegtijd.  
Ja ze duurder dan andere maatschappijen maar dan moet je sowieso overstappen en de vluchttijden vind ik slechter. Met overstap via een andere maatschappij duurt het al heel snel 3-5 uur langer en vaak kom je pas de volgende dag aan.
Mocht je interesse hebben om op korte termijn te gaan, zou ik snel op de website van KLM kijken ivm de Wereld Deal Weken die nog een paar dagen lopen. 

Autohuur.
Kan vanuit Nederland geregeld worden via de diverse verhuurmaatschappijen. 
Advies: huur geen grote opzichtige of dure auto

De Accommodatie.
De keuze is groot en je kun hier terecht voor een goedkope B&B tot een over de top luxe hotel. Het voltage in Zuid-Afrika is 230 en je hebt hier 3 poot stekker nodig die je in Nederland makkelijk kunt kopen.

Eten en Drinken.
Eten en drinken is niet duur in Zuid-Afrika en de service is heel goed en de bevolking is heel dankbaar voor fooi. Als je vis- en schaalschelpdieren houdt zit je hier goed want verser kun je het niet krijgen.

Valuta en Pinnen.
De gebruikte valuta is de Zuid-Afrikaanse Rand en is voor ons European zeer gunstig. De waarde van 100 RAND vandaag (15 januari 2017) EUR 6.95.
Pinnen kun je gewoon bij de geldautomaat met het Maestro/Cirrus logo, doe het bijvoorkeur binnen. Creditkaart wordt gewoon geaccepteerd.

Vaccinaties en Medicijnen.
Voor Zuid-Afrika is een DTP prik vereist en is via huisarts te verkrijgen.
Voor de Kaap heb je geen malariapillen nodig maar voor een safari in de omgeving van Johannesburg zoals Kruger National Park en Sabi Sabi Privat Game Reserve wel. Ik heb Malarone als malariapillen geslikt en die vielen goed. Geen misselijkheid of haaruitval bv.
GGD of KLM Travel Clinic kunnen je hierin meer advies geven.

Veiligheid.
Qua veiligheid is het precies als in andere landen, hou je aan de regels. Ga nergens lopen waar je niks te zoeken hebt. In New York ga je ook niet naar de Bronx in het donker.
Kaapstad bij de haven en V&A waterfront is ’s avonds gewoon veilig maar ga niet de achteraf steegjes in.
Loop niet met al je rijkdom te koop want dat trekt de aandacht van de toch armere Afrikaan.
TIP 1: doe je bagage – ook in je hotelkamer – altijd weer dicht zodat er geen ongewenste dieren
            inkruipen die: of je kunnen bijten als je je hand in je koffer steekt of mee naar huis neemt.
TIP 2: doe je belangrijke papieren zoals je paspoort en vliegticket in de kluis van je hotel of neem
            ze mee. Ook raad ik je aan geen cashgeld te laten slingeren, want dit soort dingen zijn zeer
            verleidelijk voor de schoonmaakploeg.Mijn favorieten bezienswaardigheden.
 • Waterfront Kaapstad
 • Robben Eiland (reserveren zeer aanbevolen om teleurstelling te voorkomen)
 • Tafelberg, gelegen in Table Mountain National Park, biedt prachtig uitzicht op de bergtoppen van de  12 Apostles,  Lions Head en Devil’s Peak. Bij mooi weer kan het zeer druk zijn bij de kabelbaan dus de wachttijd kan behoorlijk oplopen, maar zeer de moeite waard.
 • Camps Bay voor een bezoekje aan het strand en leuke restaurantjes
 • The Chapmans Peak Drive – 24 km buiten Kaapstad.
 • Cape of Good Hope Nature Reserve en Cape Point.
 • De wijnplaatsen: Stellenbosch met Ome Samie se Winkel en Franschhoek
 • Hermanus, Kaap L'Agulhas en Gansbaai
 • De Tuinroute
Qua safari heb ik de volgende parken gezien:
 1. Garden Route Game Lodge gelegen aan de Tuinroute bij Albertina, een aardige safari ervaring  als je het voor de eerste keer doet. Het heeft iets van een luxe dierentuin weg. Geen malariapillen noodzakelijk
 2. Blaauwbosch Privat Game Reserve helaas bestaat deze niet mee
 3. Sabi Sabi Private Game Reserve, de kleine buurman van Kruger National Park maar zeer aan te bevelen door de goede service. Lodges zijn over het algemeen wel iets duurder.
Je kunt op mijn website 3 rondreizen vinden en nog veel meer informatie.
Heel veel plezier in dit mooie stukje Afrika.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens
Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer.com


Reacties

 1. Mooie website heb je gemaakt Hedy maar vind jammer dat ze niet je films echt zien waar men meer kan zien en ontmoeten. Doe ook reizen in je labels hier. De linken met # werkt niet. Even nakijken dan in je blog hier. Zet dit heerlijk bij je labels wat al wel in blauw staat. Ik heb geen facebook maar deel je films eens daar, wie weet??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tine- zal inderdaad even kijken op het blog - filmpjes staan altijd op facebook . En reizen ga ik zeker toevoegen

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

Special: Part 2 - Winter Tour Eastern Canada & the state of New York January / February 2018

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4