2017 Travel Trip 1 - Road Trip US 89 One of A Kind - Rondreis US 89 De Enigste In Zijn Soort - Reistip 2017 Tip 1


US 89  - Een Unieke “Road Trip” - Van Grens Tot Grens
-
US 89 – A Unique “Road Trip” - From Border to Border

 

Nu zijn er natuurlijk veel wegen die van Noord naar Zuid gaan maar deze is wel heel bijzonder.
De US 89 was oorspronkelijk, dit wel zeggen tot 1992, een verbinding die tussen de grenzen van Canada (Carway Border Crossing) en Mexico (Nogales) liep. Dit is zo’n slordige 2.500 km.

De belangrijkste verbindingen zijn:
 • Noordelijke deel lopend van Carway Border Crossing tussen Amerika en Canada en Noordingang van Yellowstone National Park  - lengte 650km (404mijl)
 • Zuidelijk deel lopend van Zuidingang van Yellowstone National Park en Flagstaff, AZ  – lengte 1.365km (848mijl)
 • De ongenummerde wegen in Yellowstone/Grand Teton verbinden het noordelijke en het zuidelijke deel 
 • En vanaf Flagstaff, Arizona naar Nogales aan Amerikaans/Mexicaans grens – lengte 690km (432mijl)
De weg is een ”langzame” weg want het grootste gedeelte van de rit is een tweebaansweg en de ongekende uitzichten zullen je ongetwijfeld tot foto momenten verleiden.
De US 89, soms ook wel Nationaal Park Highway genoemd, verbindt namelijk 6 nationale parken gelegen in de Westelijke Bergen en kan dus de ruggengraat van de Rockies genoemd worden.
Bovendien zijn er vanaf de US 89 heel veel andere nationale monumenten, scenic byways en historische parken bereikbaar. Een goede indruk van wat je zo als tegen kunt komen langs deze weg vind je via deze link..

Van noord naar zuid betreft het de volgende Nationale Parken:
·        Glacier National Park, opgericht in 1910 en ligt in Noord Montana, tegen de grens met Canada. Het vormt samen met Waterton Lakes National Park, Waterton Glacier International Peace Park. Sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De meren en de Going-to-the-Sun-Road zijn de hoogtepunten van het park.
 
·        Yellowstone National Park, hoofdzakelijk gelegen in Wyoming en is opgericht in 1872 en is Amerika’s oudste Nationale Park en staat sinds 1978 op de Unesco Werelderfgoedlijst. De geisers, Lake Yellowstone en Grand Canyon rivier vormen de de hoogtepunten, al hoewel eigenlijk heel Yellowstone een hoogtepunt is.
 
·        Grand Teton National Park, gelegen in Wyoming en ten zuiden van Yellowstone National nabij de plaats Jackson (Hole). Genaamd naar de bergketen Teton, deze hebben hun naam gekregen van een Franse pelsjager. Het park bestaat sinds 1929. Hoogtepunten van dit park zijn de vele elanden en het meer Jackson Lake en de Snake Rivier.
  
·        Bryce National Park, gelegen in het zuidwesten van UTAH. Het park heeft zijn naam te danken aan de Mormoonse pionier Ebenezer Bryce. Het werd in 1924 bestempeld tot Nationaal Park. Hoogtepunt van het park zijn de unieke rotsformaties van kalk- en rotsformaties, de zogenaamde Hoodoos met hun roze/oranje kleuren
 
·        Zion National Park, iets ten zuiden van Bryce. Ook hier zijn de mormonen debet aan de naam Zion. Zion is bijbels en betekent rust en veiligheid. Het park werd in 1909 een Nationaal Monument en vanaf 1919 een Nationaal Park. Het is bekend om zijn vele wandelingen, Zion Narrows, Emerald Pools en vele vogelsoorten.
·        Grand Canyon National Park, gelegen in Arizona en behoort tot een van de oudste nationale parken in Amerika. Nationaal Monument geworden in 1908 en vanaf 1919 National Park. Op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst in 1979. Hoogtepunten in het park zijn de Colorado Rivier, die een diepe canyon heeft gecreëerd die het park doorkruist en de gieren die er rondvliegen. Maar ook zeker de Bright Angel wandeling.
 
·        Saguaro National Park, midden in de Sonorawoestijn in de staat Arizona. Het heeft zijn naam te danken aan de reuzencactus; Saguaro. Sinds 1933 nationaal monument en sinds 1994 tot National Park omgedoopt.  
 
Photo Credit NPS/Saguaro National Park

En deze weg heeft vele verbindingen met aangrenzende National Monuments, State Parks en
ScenicRoads.
Een greep uit de bezienswaardig heden die via deze weg makkelijk te bereiken zijn;

·         Tussen Glacier en de noordelijk ingang van Yellowstone, ten hoogte van Flagstaff, MT:
·         Wyoming nabij Jackson en de zuidelijke ingang van Grand Teton National Park:
·         Ten hoogte van Brigham City, UT:
·         Ten noorden van Bryce, UT:
·         Rondom Flagstaff, AZ:
beide National Monuments zijn meer dan een bezoekje waard.
·         Ten Noorden van Nogales, AZ

Door de vele bezienswaardigheden is het een bijzondere reis die je kunt maken. En ondertussen maak je kennis met de staten: Montana, Wyoming, Idaho, Utah en Arizona.
UIKEYINPUTDOWNARROW
Na Californië zijn dit volgens mij de meest bezochte staten van de Westkust van Amerika.
En zeker voor wie de eerste keer naar Amerika gaat zal zeker Californië op het lijstje staan en dus combineerbaar met een aantal van deze parken.

Maar voor degene die Californië als eens hebben gezien, is dit een uitgelezen road trip, alhoewel het plannen vanuit Europa wel het nodige puzzelwerk zal geven omdat aankomst en vertrek vliegveld in Amerika niet dezelfde zal zijn en daardoor zul je dit waarschijnlijk niet met 2 weken redden en zelfs waarschijnlijk niet met 3 weken maar dat is afhankelijk van de tijd die je er zelf voor nemen wilt of kunt.

Een voorbeeld wat je zou kunnen doen:
►Vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar Salt Lake City, UTAH vliegen en je kunt zelfs dezelfde dag doorvliegen naar Kalispell, Montana. Hier kun je bij diverse verhuurbedrijven een autohuren. Vanuit Kalispell naar de Westelijke ingang van Glacier National Park rijden en dan door het park naar St.Mary, MT en daar de US 89 oppikken.

►Vanaf Nogales, AZ via San Diego, CA naar Los Angelos International Airport, CA en terug naar huis.
Zo blijf je qua vlucht en autohuur in Amerika en zal zeker kosten besparen. Ikzelf was verbaasd over de lage ticket- en autohuurprijs voor een maand.
Hieronder een voorbeeld, de prijs kan afwijken bij de daadwerkelijke boeking.Een bijzondere Rondreis.
Heb je alle tijd van de wereld zou je natuurlijk een fantastische rondrit kunnen maken vanaf Seattle, WA -> US 89 -> San Diego, CA -> Los Angelos, CA via Highway 1/101 terug naar Seattle, WA.
Deze rondrit kun je denk ik “De Ultieme Road Trip” noemen.

Zelf heb het onderste deel, tussen Phoenix en Nogales, nog nooit gereden dus dat staat zeker nog op het verlanglijstje.Het gedeelte Canadese grens naar Grand Teton National Park is onderdeel van mijn reis Crossing Borders geweest.
De parken Bryce, Zion, Grand Canyon heb ik in meerdere reizen gezien, waaronder de reis Denver & Parks.

Meer over Highway 1/101 vind je hier:

Hopelijk heeft dit Blog je op een nieuw vakantie idee gebracht.

Veel plezier en met vriendelijke reisgroet
Hedy Talens
Reizenenmeer.com / Reizenenmeer Blog

#us98 #specialroadtrip #roadtrip #nationalparks #nationalmonuments #montana #wyoming #idaho #utah #arizona #nationalparkhighway #glaciernationalpark #yellowstonenationalpark #grandtetonnationalpark #brycenationalpark #zionnationalpark #grandcanyonnationalpark #saguaronationalpark #nps +Visit Utah #discoveramerica #exploreamerica 

Reacties

 1. Er zijn enkel foto's verdwenen Hedy . Nog niet gezien? Maar even goed mooie reis en andere foto's. Ik kom zo af en toe via W7 om het hoekje kijken want dat andere wil nog niet erg lukken. Maar komt goed. Wens je mooie reizen toe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tine, jij heb ik geZien maar helaas nog geen tijd gehad om het aan te passen. Zijn er een heleboel wel dus wordt veel werk om bij te werken. Dank aan google photo

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

La Terrazza delle Dolomiti - Het Terras van de Dolomieten

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4