Special - Kinderdijk & its Famous Mills, UNESCO Worldheritage - Kinderdijk & zijn Beroemde Molens, UNESCO Werelderfgoed

Ontdek De 19 Molens van Kinderdijk in de Alblasserwaard, Nederland – Een Bezoek Waard
-
Discover The 19 Mills of Kinderdijk in the Alblasserwaard, The Netherlands –A Visit Worth

 

Ik moet eerlijk bekennen dat toerist spelen in eigen land best leuk is en ik moet ook bekennen dat ik nog heel wat te ontdekken heb want de afgelopen jaren ben ik eigenlijk hoofdzakelijk  Canada & Amerika aan het ontdekken geweest. Maar sinds kort, mede doordat ik ben begonnen met fotografie naast bloggen, Nederland erg leuk is om te ontdekken.


Vandaag (26 januari 2017) heb ik bedacht dat ik de bossen maar is moest mijden en heb de auto gepakt en ben naar Kinderdijk in Zuid-Holland gereden. 

Ja Kinderdijk, de oorspronkelijke naam is Elshout, ligt in Zuid-Holland in de Alblasserwaard.
Maar waar komt deze naam vandaan?
Er doen verschillende verhalen de ronde maar deze 2 vond ik wel de meest sprekende:
  • Het bekendste verhaal gaat terug naar de waterrnoodsramp in 1421. Nadat het ergst van de storm over was, werd er op de dijk gekeken of er nog iets te redden viel.Men zag in de verte een wiegje aan komen drijven, toen het dichterbij kwam zag men dat een kat het wiegje in evenwicht probeerde te houden door heen en weer te springen zodat er geen water in het wiegje kon komen. Toen het wiegje uiteindelijk vlak bij de dijk was, viste men het op. Er bleek nog een baby in te liggen, die rustig en droog sliep.
 
  • Een ander verhaal vertelt dat de naam Kinderdijk ontstaan is doordat de dijk die erdoorheen loopt met behulp van kinderarbeid tot stand is gekomen.
Kinderdijk heeft 2 belangrijke export producten; Scheepsbouw en het toerisme van 19 molens.
Nederland ligt voor een deel onder de zeespiegel en het laagste punt ligt in Zuid-Holland met maar liefst 6.67m, mede daarom en de watersnoodrampen in 1916 en hoofdzakelijk 1953, is Nederland bijzonder goed in watermanagement. En hierbij spelen oa Molens een zeer belangrijke rol en zeker die in Kinderdijk.

 

De Molens
In kinderdijk staan 19 wind/poldermolens en deze staan verdeeld in 2 rijen van 8. 
8 ronde stenen molens aan de Nederwaard en 8 rietgedekte achthoekige molens aan de Overwaard, deze worden aangevuld met een wipmolen die Blokweer polder en 2 rietgedekte achthoekige molens in de Nieuw-Lekkerland polder.
De molens zijn gedateerd uit 1738 en 1740
De molens zijn een zeer grote en internationale toeristische trekpleister. De molens zijn eigendom van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Sinds 1977 staan ze op de lijst van UNESCO Wereld Erfgoed.
Om goed zicht op de molens te hebben zul je moeten lopen of fietsen. Er zijn 2 wandeltochten van 4.6 en 6.1km. Ik heb de 4.6km gelopen en deze geeft een perfecte blik op alle molens. Ook zijn er 2 fietstochten in de omgeving van respectievelijk 45km en 50km, waarvan de laatste niet op dezelfde plek terugkomt.
Er zijn 2 molens te bezichtigen, beide ligeen aan de rechterkant, als je van de dijk komt;
de eerste molen, Museummolen Nederwaard, helaas stond deze in de steigers ter reparatie en  tweede  is de wipmolen, Museummolen Blokweer, gelegen iets voorbij de brug ook aan de rechterkant. Vooral met kinderen is denk ik de Blokweer het leukste om te bezoeken, want hier lopen geitjes, kippen en krijg je klompen en een overal aan bij binnenkomst.

Vanaf april kun je ook weer met een bootje rondtochten maken.

Hieronder vind je een kort filmimpressie van Kinderdijk. Meer video zoals hierboven kun je vinden op mijn YouTube kanaal, mocht je geïnteresseerd zijn kun je je aanmelden voor een abonnement zodat je geen video meer hoeft te missen.

Mocht je meer willen lezen dan kun je dat doen via de link boven in het Blog.

Ik wens jullie heel veel plezier bij het ontdekken van deze mooie omgeving, ik ga zeker terug om alles nog een keer te doen in een andere tijd van het jaar en dan neem ik mijn fiets mee en ga meer ontdekken van de Alblasserwaard.

Met vriendelijk reisgroet
Hedy Talens
Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer.com
Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

La Terrazza delle Dolomiti - Het Terras van de Dolomieten

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4