2017 Travel Tip 18 - New Discoveries in South Tyrol / Nieuwe Ontdekkingen in Zuid-Tirol - Reistip 2017 Tip 18

Rondreis Juni/Juli deel 2: La Dolce Vita – Het Goede Leven.  
Alto Adige of Südtirol of Zuid-Tirol.
Laten we verder op ontdekking gaan!!
-
Round Trip June/July part 2:  La Dolce Vita - The Good Life. 
Alto Adige or South Tyrol
Lets Discover some more!!Dat Zuid-Tirol een zo’n beetje de liefde van mijn leven is, zal voor mijn volgers wel duidelijk zijn. En dan vooral de Dolomieten met zijn ruige bergketens, groene bergweides en het sublieme eten in de oer knusse berghutten. Val Gardena is zeer geliefd bij velen. 

’s Winters een uitstekend skigebied voor jong en oud. Alpi di Siusi/Seiseralm is zeer kindvriendelijk met zijn autobaan brede afdalingen en voor de crack is er de Sella Ronda met 26km aan een te rijgen afdalingen. 

’s Zomers is het hier een eldorado voor de wandelaar en mountainbiker. Lange tochten, korte tochten of alleen maar even met de lift naar boven om een gezellig restaurant/berghut te bezoeken voor een uitgelezen maaltijd.

Want eten maken kunnen ze hier als de beste. In Zuid-Tirol vind je dan ook niet voor niets de meeste Michelin sterren restaurants en heet het niet voor niets La Dolce Vita.

Voor je op je gemak Val Gardena gaat ontdekken is het een goed idee om de Gardena Card  aan te schaffen, de kaart bied gratis toegang tot de geopende liften in het gebied en kost voor een 6 dagen 
€ 85,00 voor een volwassen. Zie onderstaand rekenvoorbeeld.

 Gardena Card
 -€ 85,00 pp
 Gebruik maken van bv onderstaande liften (retour).                  
 Ortisei – Funes - Seceda € 30,00 Dagelijks
 Ortisei-Alpe di Siusi € 18,30 Dagelijks
 S. Cristina-Col Raiser € 19,00 Dagelijks
 Selva Gardena-Ciampinoi € 18,00 Dagelijks
 Selva Gardena-Dantercëpies € 17,00 Dagelijks
 Gebruik na 5 dgn € 102,30
 € 17,30 Besparing

Nieuwe ontdekkingen:
Wandel Tip 1:  een gemoedelijke wandeling bij Raschötz. Een treintje brengt je van Ortisei naar Chalet Rascieca en hier begint de wandeling. De volledige omschrijving kun je vinden op mijn recent geschreven blog door hier te klikken.


Wandel Tip 2: vergeleken bij tip 1, is deze wandeling een stuk pittiger en zeker langer. De wandeling begint en eindigt bij Col Raiser in Santa Cristina/Sankt Christina, enige conditie is wel zo handig. De volledige omschrijving kun je vinden op mijn laatste geschreven blog door hier te klikken.Wandel Tip 3: vanuit Wolkenstein met de Ciampinoi Lift naar boven en van hieruit naar Rifugio Comici lopen. De wandeling (volg 2 en 2b) is niet lang (45 minuten) en vertrek bij het lift rechtdoor en daar onder de stoeltjes lift door. Het eerste stuk van de wandeling gaat met redelijke daling en zoals ze zeggen wat naar beneden gaat moet ook weer naar boven. Maar het vooruitzicht van een heerlijk terras en een goede maaltijd maakt veel goed. Ik moet wel eerlijk bekennen dat Comici duurder is dan de gemiddelde hut hier op berg en dan voornamelijk op alcoholische drankjes.Wandel Tip 4: je kunt dit doen vanuit Wolkenstein en de Dantercepies lift of vanaf de Passo di Gardena/Grödnerjoch. Ik heb voor de eerste optie gekozen. De nieuwe lift brengt je in korte tijd naar de loungebar/restaurant van Dantercepies en het uitzicht is eenvoudig fantastisch. Veel van de wandelingen zijn hier zwaarder omdat deze vaak Via Ferrata stijl (touwen en ladders) zijn en daar heb je de nodige attributen voor nodig, een goede conditie en ervaring. Maar de wandeling die ik heb gemaakt was rustig met een lichte inspanning voor iemand met wat conditie. Vanaf de top heb ik de route aangehouden naar Baita Jimmy Hütte. Deze hut, in Alta Badia gelegen dus niet in Val Gardena, is een mooie stop voor de  lunch want er staan lekkere dingen op de kaart. Je kunt hier ook een lift nemen met aansluiting naar Corvara (valt niet onder de Val Gardena Card). Van hieruit ben gaan lopen richting de parkeerplaats op de Grödnerjoch en vandaar kun je uitstekend naar het mooie kapelletje lopen dat daar ligt. Na het kapelletje kun je kiezen om naar de top van de lift terug te lopen maar je kunt er ook voor kiezen om bij het middelstation in te stappen. Kies je voor het laatste zoals ik heb gedaan moet je de borden van het Baita Panorama Hütte volgen. De wandeling heeft me ongeveer 2u gekost.Wandel Tip 5: wederom met het treintje naar Raschötz maar deze keer ga ik via de Baita Cason Hütte de afdaling maken richting Ortisei/St. Ulrich (route 9). Deze wandeling is voornamelijk dalen en voor zwakkere knieën een beste aanslag. Een knieband doet hier wonderen en ik kan zeker wandelstokken aanbevelen. Je kunt op een moment kiezen wat je gaat doen:
Verder lopen naar Ortisei via het mooie Val Anna dal maar dan blijf je alleen maar dalen.
Naar het middenstation lopen (route 8) en dan: je neemt de lift terug naar Ortisei of de gondel naar Seceda nemen, daar nog wandelen en een goede lunch nemen bij bv Sofie Hütte of Daniel Hütte en daarna met de Seceda lift terug naar Ortisei.


In Selva/Wolkenstein heb ik al heel vaak een drankje/koffietje gedronken bij Boutique Hotel Nives maar deze keer heb ik er geluncht en het was een zeer aangename verrassing. Het ligt op het pleintje vlakbij de parkeergarage dus zeer makkelijk te bereiken. Er liggen veel winkels in de directe omgeving.

MIJN TIPS voor een goede maaltijd op de berg en een paar wandelingen:
Baita Sanon – Sanon Hütte 
Baita Sofie – Sofie Hütte 
Baita Daniel – Daniel Hütte 
Rifugio Comici 
Meer over deze hutten, de wandeltips en La Dolce Via vind je via deze link.

MIJN TIPS voor een goede accommodatie: 
Categorie appartement: Apartments Chalet Anna  Ortisei-St.Ulrich – nabij ligt Ristorante Stua Zirm, Via Stufan 123, helaas heeft het restaurant geen website. Het is een klein restaurant/bar, pizza kun je hier niet krijgen maar wel een zeer goede maaltijd en ik kan het dan ook zeer aanbevelen. Reserveren is waarschijnlijk handig en dit kan via +39 0471 786054
Categorie hotel: Hotel Gardena -Grödnerhof, Ortisei-St. Ulrich of dochter Hotel Alpina Dolomites op Alpi di Siusi-Seiseralm.

Uiteraard zijn er nog veel meer wandelingen, bezienswaardigheden, hotel en appartementen maar een mens heeft nou eenmaal zijn voorkeur.

Hopelijk brengt dit Blog jullie weer op een idee en wens jullie dan ook veel plezier in La Dolce Vita.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens
Reizenenmeer Fotografie

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden