Special: Its Yellow and Big: Forest Chicken of Boskip - Eatable but also Dangerous / Eetbaar maar ook Gevaarlijk

And the Poor Tree does not even know that he is Dying!
-
En de Arme Boom weet niet eens dat ie doodgaat!



The sulfur fungus (Laetiporus Sulphureus) grows from April with a peak in June and then from August to October. The mushroom has a preference for oak, willow, chestnut and yew. When a tree is attacked by the fungus, brown rot arises, a fungus that causes the heartwood of the tree to shrink and also discolor reddish brown. The trunk of the tree is gradually being eroded further and further.

The sulfur mushroom is a common mushroom that can be eaten well. The flavor and texture of this mushroom are similar to chicken meat. The English name "chicken of the woods", literally translated: "forest chicken" also indicates this.
When the mushroom is on a yew tree, it is not edible by the poison of the yew. Preference is given to the fungus that grows on the willow and chestnut because the fungus has a lower bitter content.

Warning:
There are people who have an allergy to this mushroom, because especially the young specimens contain certain alkaloids. It is best to try a small piece before eating large quantities of it.
Alkaloid contains nitrogen and has a neurotoxic effect. It works paralyzing our nervous system. For this reason, alkaloids are used as a medicine to reduce awareness or pain. Consider: morphine, caffeine, cocaine, codeine, nicotine and quinine.



I'm certainly not going to try it, but for those who want something different, here a recipe.

Forest Chicken Sate with Seasoned Hazelnut Sauce
Ingredients for 4 people

350 g of sulfur mushrooms, cleaned and diced
75 g roasted hazelnuts
1 shallot in four
50 g white bread, without crust
2 tbsp. hazelnut oil
500 ml of boiling vegetable stock
1/2 teaspoon cinnamon
2 teas. honey
grated peel and juice of 1/2 small orange
1 teaspoon celery salt
1/2 teaspoon cayenne pepper

Pour boiling water over the sulfur mushroom cubes and let them soften in 2-3 minutes. Put them on sate sticks. Grind the hazelnuts in a food processor, add the shallot and finely grind. Add the bread, oil, stock, cinnamon, honey, orange zest and juice. Mix everything well and season with celery salt and cayenne pepper. Pour half of this sauce over the satay and leave at room temperature for 30-40 minutes. Heat the grill and grill the satay, once reversed, for 8 minutes. Serve with couscous or rice, green salad and the rest of the sauce, warmed or not.



Hope you enjoyed this Blog.
Hedy Talens

De zwavelzwam (Laetiporus Sulphureus) groeit vanaf april met een groeipiek in juni en vervolgens vanaf augustus tot en met oktober. De zwam heeft een voorkeur voor eik, wilg, tamme kastanje en ook taxus. Wanneer een boom wordt aangevallen door de zwam, ontstaat bruinrot, een schimmel waardoor het kernhout van de boom krimpt en bovendien roodachtig bruin verkleurt. De stam van de boom wordt langzamerhand steeds verder uitgehold.

De zwavelzwam is een veelvoorkomende paddenstoel die goed gegeten kan worden. De smaak en de textuur van deze paddenstoel komen overeen met kippenvlees. De Engelse naam “chicken of the woods”, letterlijk vertaald: “boskip” geeft dit ook aan.
Als de zwam op een taxus boom zit is hij niet eetbaar door het gif van de taxus. De voorkeur gaat uit naar de zwam die groeit op de wilg en de tamme kastanje omdat de zwam dan een lager bitter gehalte heeft. 

Waarschuwing:
Er zijn mensen die een allergie voor deze paddenstoel hebben, doordat vooral de jonge exemplaren bepaalde alkaloïden bevatten. Het is het best eerst een klein stukje te proberen voor er grote hoeveelheden van te eten.
Alkaloïde bevat stikstof en heeft een neurotoxische werking. Het werkt verlammend op ons zenuwstelsel. Om deze reden worden alkaloïden als medicijn gebruikt, om bewustzijn of pijn te verminderen. Denk aan: morfine, cafeïne, cocaïne, codeïne, nicotine en kinine.

Ik ga het zeker niet proberen maar voor wie wel eens iets anders wil, hierbij een recept.

Boskip Saté met Gekruide Hazelnootsaus
Ingrediënten voor 4 personen

350 g zwavelzwammen, schoongemaakt en in blokjes
75 g geroosterde hazelnoten
1 sjalotje, in vieren
50 g witbrood, zonder korst
2 eetl. hazelnootolie
500 ml kokende groentebouillon
1/2 theel. kaneel
2 theel. honing
geraspte schil en sap van 1/2 kleine sinaasappel
1 theel. selderijzout
1/2 theel. cayennepeper

Giet koken water over de zwavelzwam blokjes en laat ze in 2-3 minuten zacht worden. Doe ze op sate-prikkers. Maal de hazelnoten in een keukenmachine, voeg het sjalotje toe en maal alles fijn. Doe het brood, de olie, bouillon, kaneel, honing, sinaasappelschil en -sap erbij. Meng alles goed en breng op smaak met selderijzout en cayennepeper. Giet de helft van deze saus over de sate en laat 30-40 minuten op kamertemperatuur intrekken. Verwarm de grill en rooster de sate, eenmaal omkerend, 8 minuten. Serveer met couscous of rijst, groene salade en de rest van de saus, al dan niet opgewarmd.

Hopelijk heb je van dit Blog genoten hebt,
Hedy Talens
Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie / Reizenenmeer.com

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden