De Nimf van Lago di Carezza, een Ladinische Sage

De Nimf van Lago di Carezza; Welkom bij de Saga Wereld van de Dolomieten

Het uiterlijk van het meer in het voorjaar met op de achtergrond het Latemar Gebergte

De Dolomieten hebben velen geïnspireerd en talloze sagen gecreëerd, zoals de laatste saga die ik een paar dagen geleden schreef, Deze is te vinden op mijn blog.
Karl Felix Wolff (21 mei 1879 - 25 november 1966) verzamelde sagen in de 19e eeuw en een ervan gaat over Lago di Carezza (Karersee).
Veel meren in de Dolomieten hebben een blauw, groen of blauwzwart wateroppervlak, maar Lago di Carezza gloeit van aquamarijn gecombineerd met rood en goudgele banden.
Sommigen denken dat deze prachtige kleuren worden veroorzaakt door edelstenen begraven in het meer.
Maar dat is onjuist volgens de volgende sage.

De Nimf van het Lago di Carezza / Karersee of met de Ladinische naam Lec de Ergobando, dat wil zeggen Regenboogmeer.

Er was eens een prachtige waternimf die woonde in Lago I Carezza, ze zat aan de kant en zong prachtige liederen. Maar zodra iemand dichterbij kwam, vluchtte ze snel het meer in.
Een nabijgelegen bos was thuis van een gemene tovenaar, die op een dag de nimf zag die zijn verlangen deed ontwaken. Elke dag ging hij naar het meer, maar de nimf verdween zodra ze hem zag. 
Dit maakte hem zo boos dat hij orkanen riep en bliksemschichten gooide om haar bang te maken.
De tovenaar verzon allerlei trucjes om haar te krijgen. Dus hij veranderde ooit in een otter om haar te benaderen. Maar de vogels die altijd naar haar hadden geluisterd, waarschuwden haar met luid getsjilp. 
Wat hij ook probeerde en deed, de nimf lachte hem keer op keer uit. 

Zeer teleurgesteld wendde de tovenaar zich tot een heks die om hem lachte vanwege zijn onbeholpenheid. Niettemin besloot de heks hem te helpen en verzon hij een list voor hem.

Ze zei; klim naar de top van de Latemar en bouw een regenboog en plaats hem op zo'n manier dat hij weerspiegelt in het meer.
De nimf heeft nog nooit een regenboog gezien. Vermom jezelf als een oude koopman met een lange baard en een tas vol gouden sieraden. Loop rustig door het bos zonder argwaan te wekken. Als je de regenboog ziet, grijp hem en zeg luid: "Oh, kijk, dit is precies wat ik nodig heb om prachtige sieraden te maken".
Snij een stuk van de regenboog af en als je dat in de zak stopt, laat je een paar schitterende juwelen vallen.
De nimf zal zeker heel nieuwsgierig worden en uit het water komen om met je te praten.
Wees kalm en vertel haar dat een mooie prinses deze prachtige sieraden heeft besteld en dat je op weg bent naar haar toe. Op dat moment kan de nimf zichzelf niet beheersen en komt ze heel dichtbij zodat je haar kunt pakken.

De tovenaar vond het een prachtig plan en was ervan overtuigd dat dit deze keer voor hem zou werken.
Hij bouwde een prachtig gekleurde regenboog en spreidde die uit over het bos naar het meer.
Precies zoals de heks voorspeld had, zwom de nimf om hem te zien.
Toen de tovenaar haar de regenboog zag bewonderen, werd hij gedreven door begeerte en vergat het plan van de heks en rende wild naar het meer. Dit maakte de nimf zo bang dat ze in een oogwenk verdween.
Toen de tovenaar besefte dat hij had gefaald, werd hij zo boos dat hij bomen verwoestte en grote stenen op de oever van het meer gooide. Daarna gooide hij de regenboog in het meer en trok zich terug in de bergen en werd nooit meer gezien.
De regenboog smolt in het meer waarbij de kleuren zich over het oppervlak verspreiden.
En dit zijn de kleuren die vandaag op het meer te zien zijn.


Het uiterlijk van het meer in herfst.

De sagen uit de Dolomieten zijn leuk om te lezen en ik kan het ten zeerste aanbevelen om Lago di Carezza in Val d'Ega te bezoeken. Het kan in de lente of de herfst gedaan worden, maar zal 2 verschillende meren tonen. Voorjaar zal het meer worden gevuld met smeltwater en in de herfst zal het meer een minimum aan water hebben, maar afhankelijk van het weer en de wind zal het meer zijn prachtige kleuren laten zien.
Meer is te vinden op mijn blog.

Ik hoop dat je deze korte saga leuk vond en zie je misschien de volgende keer bij majestueus Lec de Ergobando.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens
Voor de Facebook leden: Zuid-Tirol / Alto Adige / Südtirol / Sudtirolo – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen beantwoorden, wij doen de rest.

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden