Ötztal Tirol; Het Dal van Activiteiten - Iets voor Elke Leeftijd.

Ötztal: Het Dal van Activiteiten voor Jong en Oud.


Het eerste deel van mijn reis heb ik doorgebracht in het mooi Ötztal, een prachtig dal met vele mogelijkheden. Over het algemeen zullen de meeste mensen het dal inrijden vanaf de Inntal Authobahn maar ik, zoals eigenwijs als ik altijd ben, heb dit met een omweg gedaan via de Kühtaisattel. Dit is een 2017m hoge bergpas in de Stubaier Alpen in Tirol en is een verbinding tussen Oetz in het Ötztal en Innsbruck in het Oberinntal. De pashoogte ligt bij Kühtai een bekend wintersportplaats maar ook zomers geliefd bij mountainbikers en wandelaars. Kühtai heeft wel de absolute trekken van een wintersportplaats.

Kühtai
Basis informatie.
Het Ötztal is een zijdal van het Inndal en behoort tot het district Imst in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. 
De rivier Ötz, ook wel Ötztaler Ache genoemd, stroomt door het dal. 
Het Ötztal loopt in noord-zuidelijke richting  en de hoofdweg, de Ötztalstraße (B 186) van 65 km, verbindt het Oberinntal (met een aansluiting op de Inntal Autobahn tot aan de grens met Zuid-Tirol in Italië.

Ötztal

Wist je dat het Ötztal maar liefst 250 bergtoppen heeft die boven de 3.000m zijn?

In het Ötztal wordt geskied (300km aan pistes verdeeld over de verschillende plaatsen), gewandeld (400 km) en gemountain-biked (860 km).
In AREA 47 gelegen aan het begin van het Ötztal, kunt u deelnemen aan unieke outdoor activiteiten zoals raften, canyoning en bergbeklimmen. De mogelijkheden in dit vrijetijdspark zijn bijna onbeperkt. 

De meest bekende plaatsen zijn
Ötz: zomers vele fiets- en wandel mogelijkheden maar ’s winter wordt hier geskied. 
Umhausen: bekend om de hoogste waterval in Tirol, Stuibenfall 159m en het Ötzidorf, een prehistorisch dorp met een roofvogel show er vlak naast gelegen.
Längenfeld: bekend om het Aqua Dome voor een ontspannen spa ervaring en ’s winters langlaufen.
Sölden: het walhalla voor winter en zomer activiteiten.
Vent: een familie skigebied en zomers het summum voor de wandelaar en bergbeklimmer.

View on Hochgurgl and Timmelsjoch

Voor Vent splitst de weg zich en gaat verder naar Obergurgl-Hochgurgl, hier bevindt zich de toegangspoort tot de Timmelsjoch met aansluiting naar Italië, deze bergpas is alleen zomers geopend van eind mei tot eind oktober maar deze periode is totaal afhankelijk van het weer.
Obergurl-Hochgurgl is een goed alternatief voor het mondain Sölden. Hochgurgl is zomers eigenlijk geen plek om te verblijven want er zijn nagenoeg geen hotels open en daardoor meer een skigebied, terwijl er in Obergurgl zomeractiviteiten zijn. 

Een aantal activiteiten die ik heb ondernomen en zeer kan aanbevelen:
Als eerste heb ik een bezoek gebracht aan de Gletscher Arena in Sölden, deze is te bereiken met de bus en auto maar ook via diverse liften en wandelwegen. Ik heb dit met de auto gedaan via de Ötztaler Gletscherstrasse. Deze tolweg brengt je door een prachtig dal naar de Rettenbachgletscher (3250m) & Tiefenbachgletscher (3249m). 
De prijs van de tolweg is € 19 en in combinatie met een lift zoals bij de Rettenbachgletscher € 22. Deze gletsjer is ook de plek waar de allereerste FIS Skiwedstrijden van het seizoen worden gehouden, de reuzenslalom dames en mannen worden resp op 27 en 28 oktober 2018 gehouden. Het gletsjer schouwspel is zeer indrukwekkend en zeker de aan de voet gelegen gletsjergrotten en meren helemaal met diepe blauwe en groene kleuren die prachtig afsteken tegen de grauwe morene grond.
Nabij de Schwarze Schneid banen die je naar het hoogste puntje brengen, staat een herdenkingsmonument. Dit ter nagedachtenis van een tragisch ongeluk dat er in 5 sept 2005 is gebeurd. Ook bevindt zich hier de hoogste gelegen weg in de EU op 2.798,16m.

Icecave at the bottom of the Rettenbach Glacier

Na dit gletsjer avontuur ben ik terug gereden naar het dorp en heb ik de lift gepakt naar de Gaislachkogl, deze lift bracht me in 2 etappes naar een hoogte van 3.040m. Veel mensen en zeker de James Bond liefhebbers zullen deze plek kennen want hier is de laatste film Spectre opgenomen. 
Het uitzicht is adembenemend en het leuke van deze plek is dat er nog een aantal rekwisieten zijn uit de film. Zo staat er een jeep op een hoge rots en de film auto staat bij het midden station. 
Verder kun je hier een hapje eten bij Ice Q, nou ja hapje is niet het juiste woord, lunchen op hoogte is een betere aanduiding. Ook is er een Lounge waar je een koffie met gebak of een drankje kan doen. 
Voor een bezoek aan de nieuwste toevoeging van deze plek: Elements 007 moet je 1-1.30u uittrekken. Deze bioscoop-achtige locatie bevindt zich in de Gaislachkogl, ondanks dat het hoofdzakelijk of de film Spectre gaat, worden er delen van de andere 24 James Bond films getoond en er zijn ook nog meer rekwisieten te bewonderen. 
Al met al een leuke maar prijzige ervaring want als je niet in het bezit bent van een Ötztal Card kost dit uitstapje je € 38 voor een retourtje exclusief de toegang tot Elements 007. 
De Ötztal Card is verkrijgbaar in 3, 7 of 10 dagen en zijn zeker niet gratis. Het is een kwestie van rekenen of je de kosten eruit krijgt. Maar als je hier langer bent en je maakt elke dag gebruikt van de liften, heb je in principe de kaart er snel uit.

The Top of Gaislachkogl with Ice Q and Elements 007 on the leftside

Voor het volgende uitstapje heb je geen lift nodig, slechts een paar goede schoenen, conditie en geen last van hoogtevrees hebben.
Op 26 km van Sölden ligt Umhausen waar zich de hoogste waterval van Tirol bevindt, genaamd Stuibenfall. Deze machtige waterval is 159m hoog, heeft een hangbrug van 80m lang en is 700 treden rijk in één richting. 
Dus 1.400 treden heen en terug, 3 uur lopen maar na afloop een zeer voldaan gevoel. 
Neem 1 ding van me aan, 1.400 trede is niet bepaald goed voor je knieën. 
Dus kun je overwegen om in plaats van terug te lopen, de bus terug te nemen bij het Gasthof Stuibenfall, dat aan het einde van deze klim ligt.
In deze tijd van het jaar is de waterval mooi maar stel je voor hoe indrukwekkend hij zal zijn in mei/juni als de sneeuw gaat smelten.
Mocht je geen zin hebben in de waterval en zijn de kinderen mee dan kun je naar het Ötzidorp, de Roofvogelshow of  naar de Badensee die vlak bij de parkeerplaats ligt. 
Parkeren is hier goedkoop want het kost je slechts € 4,50 per dag.


Stuibenfall at Umhausen

En als laatste uitstapje heb ik een bezoek gebracht aan het plaatsje Vent, waar hoog in de bergen Ötzi (de ijsmummie) op 19 september 1991 werd gevonden door het Duitse echtpaar Simon.
Het werd aan de rand van een gletsjer op 3.210 meter hoogte in de Ötztaler Alpen gevonden. 
Na veel geruzie over de vindplaats van de mummie, werd er later definitief besloten dat de mummie 92,56 meter over de grens in Italië gevonden was, daardoor de mummie dus Italiaans eigendom werd. In 1998 is Ötzi dan ook overgebracht van Innsbruck naar Bozen/Bolzano.
Vent is een bergklimmers dorp, waar het ’s winters een familie skigebied is en in de zomer ontsluit het een prachtig wandelgebied met als hoog(s)te punt de Wildspitze(3,774m). Een stoeltjes lift brengt op een punt waar je een prachtig uitzicht hebt op de Wildspitze en de nabij gelegen gletsjer.
Maar ook bevindt zich hier een hangbrug bij Gasthof Rofenhof op 2.014m. De hangbrug is 46m lang en hangt over de 31m diepe Rofnerschlucht.
Je kunt met de auto naar Gasthof Rofenhof rijden en zo de hangbrug bekijken maar je kunt ook een leuke rondwandeling maken met als middelpunt deze hangbrug, dit neemt ongeveer 45 minuten in beslag.

Rofnerschlucht Suspension Bridge in Vent.

Als laatste wil ik een accommodatie tip geven: Design Apartments Valentin in Sölden. Een nieuwe complex met 28 appartementen die stijlvol en volledig zijn ingericht en het personeel alles doet om het je naar de zin te maken en ligt op paar minuten lopen van de Gaislachkoglbahn en supermarkt.



Design Apartments Valentin in Sölden

Bij deze informatie over het Ötztal ga ik het laten en hoop dat je er wat aan hebt.
Veel plezier met het ontdekken van het Ötztal in mooi Tirol.

Ik vervolg mijn reis over de Timmelsjoch, gelegen aan het einde van dit prachtige dal. Ik kom op deze route in een volgend Blog terug.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens








Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden