Alaska/The Last Frontier - Ruig en Wild: 8 Nationale Parken rijk - Laten we op ontdekking gaan

De Nationale Parken van Alaska
Ruig & Wild - Ongeschonden Natuur, Gletsjer & Wild


Alaska heeft 8 Nationale Parken waarvan 7 opgericht in 1980
Ruig en Wild - Natuur, Gletsjer & Wild


Naam van het Park
Opgericht
Oppervlakte km2
Denali National Park
1917
24585
Gates of The Arctic National Park & Preserve
1980
39460
Glacier Bay National Park & Preserve (Wereld Erfgoed)
1980
13287
Katmai National Park & Preserve
1980
13696
Kenai Fjords National Park
1980
2833
Kobuk Valley National Park
1980
6757
Lake Clark National Park & Preserve
1980
16308
Wrangell-St. Elias National Park & Preserve (Wereld Erfgoed)
1980
53321

Legende: Groene parken bezocht / Rode parken niet bezocht

Denali National Park
Denali National Park (1917) in Alaska is een van de grootste natuurparken in de Verenigde Staten.Mount Denali (6194m)is de hoogste berg van de VS en is bij helder weer goed te zien.

Mount Denali / Photo NPS
De naam betekent "de Hoge" in het Koyukon, een Athabaskische taal uit Alaska. Van 1917 tot 2015 werd deze berg Mount McKinley genoemd, naar de vroegere Amerikaanse president William McKinley. 
Op 31 augustus 2015 werd bekendgemaakt dat president Obama heeft besloten dat de berg officieel de oorspronkelijke naam Denali terugkrijgt

In het park leeft veel wild en dat je de grizzlybeer, eland, berggeit, kariboe en wolf, ook ziet tijdens je bezoek aan Denali National Park is zeer groot. 
De grizzlyberen in Denali National Park zijn blond van kleur en de babyberen blijven wel vier jaar bij hun moeder. Om de kwetsbare natuur te beschermen zijn privé voertuigen niet toegestaan in het park. Je kunt daarom het beste de busexcursies vastleggen.

Glacier Bay National Park and Preserve 
Glacier Bay NP & Preserve (1980) is een nationaal park ter grootte van 13.287 km² in het zuiden van Alaska in de Verenigde Staten. Het park kan alleen over water of door de lucht worden bereikt omdat er geen wegen naartoe lopen. Desondanks bezoeken jaarlijks gemiddeld 380.000 bezoekers het park. Vanaf de hoge, met sneeuw bedekte bergen lopen gletsjers de baai in en creëren spectaculaire formaties van ijs en ijsbergen. De bekendste gletsjer is waarschijnlijk de Muir Glacier, hij is genoemd naar de Schotse naturalist John Muir (bekend om zijn uitspraak: The Mountains are Calling  So I must go)en is zo'n 3 kilometer lang en 80 meter hoog. In totaal zijn er 16 gletsjers, waarvan 12 ijsbergen afzetten in de baai. In het gebied leven onder andere beren, herten, sneeuwgeiten, walvissen en watervogels. Glacier Bay National Park is samen met Kluane National Park in de Yukon, Wrangell-St. Elias in Alaska en Tatshenshini-Alsek in British Columbia opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Glacier Bay National Park & Preserve / Photo NPS
Katmai National Park
Bezoek het gigantische Katmai National Park (1980) en laat je imponeren door niet alleen de grote beren die hier op hun dooie akkertje rondlopen maar ook door het zeer ruige vulkanische landschap met zwarte en rode kleuren en continu rokende vulkanen in het daar gelegen Valley of The Ten Thousand Smokes.
Dit park is alleen te bereiken per vliegtuigje vanuit onder andere Homer of Anchorage.
Wie aan Alaska denkt, ziet waarschijnlijk meteen het beeld van vissende beren voor zich.
Dit typische beeld is te zien bij de Brooks Falls.

Bears on Brooks Falls
Three bears fishing for sockeye salmon on the brink of Brooks Falls/ Photo NPS
Kenai Fjords National Park
Er is niet één plek waar de essentie van Alaska zó goed te zien is als in Kenai Fjords National Park (1980), het kleinste en misschien wel spectaculairste Nationale Park in Alaska. De onaangetaste natuur, meedogenloze wateren, onbeschrijfelijke gletsjervelden en rijke mix aan contrasten maakt dit Nationale Park een verademing voor reislustige natuurliefhebbers. Spot bultrug walvissen, zeeleeuwen, papegaaiduikers of otters tijdens een cruise, bezoek een van de 40 indrukwekkende gletsjers en aanschouw de brute kracht van kolossale ijsblokken die in het diepblauwe water storten.

Adembenemend overblijfsel uit de IJstijd
Kenai Fjords behoort met goede reden tot een van de meest opwindende plekken in Alaska. Hier vind je geen over-the-top toeristische attracties, maar een eeuwenoud onontdekt natuurpark om je ogen uit te kijken. Aanschouw hoe klauwachtige schiereilanden en ruige landtongen de wateren veroveren, terwijl de zee het land in reikt met diepe fjorden en honderden baaien. Toch zijn het de gletsjers waarvoor je een bezoek brengt aan de Kenai Fjords. Meer dan de helft van het Nationale Park is bedekt met een dik pak ijs, waarvan Harding Icefield, vernoemd naar de Amerikaanse president Warren G. Harding, hét kroonjuweel is. Dit gigantische, 3-kilometer dikke ijsveld, ontstaan in de ijstijd, ligt op een hoogte van 1.600 meter en is maar liefst 777 km2 groot!

Holgate Glacier Calving / Photo NPS
Gletsjerbrokken en bultruggen
De hoge bergen, lange fjorden en ijzige gletsjers zijn het thuis van ontzettend veel wildlife. In Kenai Fjords National Park vind je zeehonden, otters, orka’s en bultrug walvissen, maar ook tientallen vogelsoorten, zoals schattige papegaaiduikers en waanzinnige zeearenden.
De beste manier om niets van de prachtige flora en fauna te missen is via de Kenai Fjords Cruise.
De bootexcursie neemt je mee langs kustwouden, alpiene gletsjers en afgelegen eilanden terwijl de bemanning vertelt over de majestueuze natuur van Alaska. Als kers op de taart stop je bij een adembenemend uitzicht op de gletsjerwand, waar je reusachtige brokken ijs de zee in ziet storten.

All the way Alaska
Na het zien van fantastische fjorden, verborgen eilanden, vallende gletsjerbrokken en talloze diersoorten trek je je terug in één van de landelijke lodges rondom Kenai Fjords National Park.
Wil je de complete Alaska-beleving? Stap dan in een cruise naar het afgelegen Fox Island om vervolgens te overnachten in een rustieke Kenai Fjords Wilderniss Lodge. Hier kun je geweldige hikes maken of erop uit trekken per kajak. En dat is zeker aan te raden, want zo mis je niets van dit prachtige natuurpark

Wrangell St Elias National Park
Wrangell St. Elias National Park (1978) is het grootste en mooiste Nationale Park van de Verenigde Staten en is zelfs groter dan Yellowstone National Park. Er liggen bergen van een duizelingwekkende 5.000 meter hoogte. Mount St. Elias is met 5.489 meter de op twee na hoogste berg van Noord-Amerika. Je kunt het park bereiken per vliegtuig vanuit Chitina of met 4x4wheel met toestemming van de verhuurder dit omdat de McCarthy Road over het algemeen op de verbodenlijst van verhuurders staat.
Kennicott Mines and Root Glacier / Photo NPS
De McCarthy Road is een oud treinspoor dat is gevuld met puin. Tegenwoordig is vanuit Chitina de 27 km geasfalteerd de volgend 66 km is “dirt road”. Op deze weg kun je nog steeds de “spikes” tegenkomen waar vroeger de treinbielzen mee waren vastgezet en waar je dus een lekke band op kunt rijden. De weg kan zeer slecht zijn zeker na regen met diepe plassen water, wasborden en in 2000 moesten wij nog een rivier door en is zeker niet te doen met een gewone auto zoals Italianen in ons hotel wel hadden gedaan. Het water was letterlijk hun auto ingestroomd.

Wrangell St. Elias National Park is met name interessant voor mensen die van ruige en ongerepte natuur houden. Ook vind je hier gletsjers, op de Root Glacier kun je een wandeling maken onder begeleiding of bezoek de verlaten mijnen in het park met een ranger of huur een mountainbike.
Je kunt hier naar McCarthy of naar Kennicott. Als je er overnacht wordt je opgehaald door de eigenaar van de accommodatie. Voordat de voetbrug was aangelegd moest je jezelf hier met een trolley over de rivier trekken. En je moet je melden via een telefoon die daar staat.

Columbia Glacier / Photo Alaska.org
Columbia Glacier
De Columbia Glacier in de Prince William Sound is een van de vele hoogtepunten tijdens een Alaska-rondreis. Hoewel er talloze gletsjers zijn in deze baai, is de Columbia Glacier de grootste en meest indrukwekkende. Via een bootexcursie kom je tot vlak aan de rand en zie je gigantische brokken ijs de zee in vallen. De totale omvang van de gletsjer is zo groot als de provincie Utrecht.

Tijdens deze spectaculaire excursie heb je kans op het zien van orka's, walvissen, zeeottertjes en ander wildlife.

Veel plezier met het ontdekken van het mooie en ruige Alaska

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens
Reizenenmeer.com / Reizenenmeer Fotografie / Reizenenmeer Canada
En voor FB leden is er de mogelijkheid om lid te worden van de besloten groep:
Canada Reis Info - Pure Passie! 
Gewoon de 3 bijbehorende vragen invullen en wij doen de rest.

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden