Khutzeymateen Provincial Park / K’tzim-a-deem Grizzly Bear Sanctuary

Khutzeymateen Provincial Park 
aka

Khutzeymateen/K’tzim-a-deem Grizzly Bear Sanctuary.

   
                                    K'tzim-a-deen Grizzly Bear Sanctuary from Ken Matheson on Vimeo.

Eerder heb ik jullie al eens het Great Bear Rain Forest genoemd en wil vandaag nog een bijzondere plek bij jullie introduceren:

Khutzeymateen Provincial Park aka Khutzeymateen/K’tzim-a-deem Grizzly Bear Sanctuary.
Door de vele mooie foto’s van een van Canada’s top fotografen, John E. Marriott (zie de foto’s onderaan dit blog) ben ik bewust geworden van dit pracht stukje natuur.

Khutzeymateen Grizzly Bear Sanctuary, 44.300 hectare beschermd gebied, is het eerste en enigste grizzlyberen reservaat in Canada, opgericht in augustus 1994 als erkenning voor de grote berenpopulatie in deze regio, de westkust van Noord-British Columbia.
Het park omvat het stroomgebied van de Khutzeymateen-rivier.  Het gebied is lange tijd een belangrijk jacht- en visgebied geweest voor First Nations-mensen, met name de Gitsiis, een van de negen stammen die deel uitmaken van de geallieerde Tsimshian-stammen.  
Het park is ontstaan in samenwerking met de Gitsiis-bevolking en wordt gezamenlijk beheerd met BC Parks en de Tsimshian Tribal Council.

Het ligt 45 kilometer ten noordoosten van Prince Rupert, in de Western Kitimat Range of the Coast Mountains.
Je kunt er alleen komen:
  • per boot vanuit Prince Rupert
  • per vliegtuig vanuit de dichtstbijzijnde grote steden als Prince Rupert, Terrace en Kitimat komen.
In het gebied zelf mag je niet aan land.
Je kunt hier een dagtocht 
Westcoast Launch – Prince Rupert Adventure Tours () maken vanuit Prince Rupert en duurt ongeveer 6u en gemiddelde kosten rond de € 190 voor een volwassene en € 145 voor een kind.
Uiteraard worden via de 
Khutzeymateen Wilderness Lodge er langere excursies aangeboden maar die kosten “aanzienlijk” duurder.
Je kunt zelfs een 7-daagse zeiltocht maken hiernaar toen vanuit Vancouver via
Bluewater Adventures
 en  Ocean Light II Adventures
De laatste 3 excursies zijn denk ik alleen maar voor de happy view.

De Khutzeymateen dankt zijn naam aan het Tsimshian First Nations-woord dat “beschutte plaats van vissen en beren” betekent.  Het park beschermt een populatie van tussen de 50- 60 grizzlyberen, waarvan sommige naar schatting ongeveer 400 kg (850 pond) wegen.
De bescherming van de afnemende grizzlyberen populatie in British Columbia is van vitaal belang, aangezien het verlies van hun natuurlijke habitat hun voortbestaan ​​blijft bedreigen.

Naast het beschermen van grizzlyberen, hun leefgebied en het ecosysteem waarin ze leven, vertegenwoordigt het park ook het eerste ongestoorde estuarium van zijn omvang dat wordt beschermd langs de noordkust van BC.  De topografie van dit land- en zeereservaat is divers, met ruige pieken die tot 2100 meter boven een vallei met wetlands uitstijgen, gematigde regenwouden met oude groei en een groot estuarium.

John E. Marriott is een van de meest vooraanstaande natuur & wildlife fotografen van Canada, hij maakt zich sterk om bv de wolf en beren te beschermen tegen Trophy Hunting, het gebruik van bont door Canada Goose en bijvoorbeeld het vangen van dieren met een strop waardoor het dier onnodig lijdt.

Hier onder vind je een paar prachtige foto’s die John heeft genomen in de Khutzeymateen gedurende zijn fotoworkshops.

Dit is Mickey, een jonge, gezond uitziende jongen die net begonnen is met het versieren en denkt dat hij een geweldige optie is voor dames die op zoek zijn naar iets nieuws en spannends.  Mickey vindt dat zijn beste eigenschappen zijn gespierde borst en zijn ruitvormige voorhoofdmarkering zijn.  Hij vraagt ​​dat je het grote litteken op zijn kont negeert, dat hij kreeg toen hij jonger en dwazer was.

Ontmoet Bo, een gemiddelde klein grizzly, gewoon je gemiddelde kleine grizzly aan de kust ;-) En nee, dat is GEEN VW-bug bedekt met een berenhuid, dat is een echte, levende, GROTE grizzlybeer. De naam Bo komt van Mr. Bojangels, een nummer van de Amerikaanse countrymuzikant Jerry Jeff Walkers.

Ontmoet Charlie, genoemd naar de legendarische Charlie Russell. Charlie is een van de bekendste beren van de Khutz, omdat hij laat zich makkelijk vanuit de boot bekijken.  Hij is een perfect voorbeeld van hoe sommige beren persoonlijkheden hebben die ongelooflijk goed passen bij mensen en in het bijzonder bij berenkijkers.  Hij is in het verleden regelmatig langsgelopen om ons te bekijken en 'hallo' te zeggen in beerspraat (wat in feite betekent dat hij naar ons toe loopt en nieuwsgierig naar ons staart).


Hopelijk kunnen jullie ooit eens een van deze macho’s ontmoeten.

Met vriendelijke reisgroet,
HedyTalens
Reizenenmeer Canada / Reizenenmeer.com / Reizenenmeer Fotografie
En voor FB leden is er de mogelijkheid om lid te worden van de besloten groep:
Canada Reis Info - Pure Passie! 
Gewoon de 3 bijbehorende vragen invullen en wij doen de rest.

































Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden