Yukon - 16 Feiten!

16 Feiten over de Yukon!

Foto © Peter Mather.

Yukon: Larger Than Life mag dan de officiële slogan zijn het is nog altijd de kleinste van de drie Territories. Een andere ook zeer toepasselijke slogan is “Land of The Midnight Sun”. 

Dit ruige landschap met zijn uitgestrekte en ongerepte bestemming is een plek die je gemakkelijk zou kunnen beschrijven met superlatieven zonder te overdrijven. De Yukon is de thuisbasis van Canada s hoogste piek, grootste ijsvelden, de kleinste woestijn en het meest westelijke punt in Canada. Het heeft een ongelooflijke reeks van dieren in het wild en grizzlyberen, kariboes, elanden en andere dieren zwerven het land. De poolcirkel loopt door de Yukon, waardoor het een geweldige plek om te zoeken naar het noorderlicht. 

Beroemd om de Klondike Gold Rush die honderdduizenden goudzoekers en de langste zoogdier migratie ter wereld bracht, is de Yukon een wonderbaarlijke plek.

Carcross, Yukon – De kleinste woestijn van de wereld – Foto Hedy Talens Fotografie

Een aantal feiten:
  • Mount Logan met zijn bijna 6000m hoogte, is de hoogste en de grootste niet vulkanische berg en ligt in Kluane National Park. In Kluane National Park liggen tevens 17 van de 20 hoogste bergtoppen in Canada.
  • Het St. Elias Icefield heeft meer dan 2000 gletjers en daarmee het grootste niet-polaire ijsveld ter wereld. De langste, Kaskawulsh Glacier is maar liefst 70 km lang en 5 km breed.
  • Yukon heeft de kleinste woestijn in de wereld genaamd: Carcross Dessert
  • De Yukon is vernoemd naar de rivier “Yuk-un-ah” het indigenous woord voor “grote rivier, met zijn lengte van 3.190km is het de één na langste rivier in Canada.
  • De langste zoogdier migratie, die van de kariboe vindt hier plaats
  • Jaarlijks vindt in Dawson City de Great Klondike Int. Outhouse Race plaats, de hardloopevenement loopt al sinds de jaren zeventig.
  • Sign Post Forest & The Sourtoe Cocktail zijn twee absolute fun facts die je moet weten.
  • In Dawson City staat het oudste Casino van Canada genaamd: Diamond Tooth Gerties Gambling Hall en de zogenaamde can-can, een zeer energiek dansje dat zijn hoogtij vond in het Franse cabaret rond 1840 waarbij de rokken en petticoats een zeer grote rol speelde.
  • De raaf en wilgenroosje( Fireweed) zijn 2 van de nationale staatssymbolen
  • Er wonen meer elanden (±70.000) dan mensen (±41.000)
  • Er is maar één stad en dat is Whitehorse 
  • De Yukon is thuis van de beroemde Yukon Quest, een sledehonden wedstrijd van 1600 km tussen Fairbanks en Whitehorse.
  • De mammoet zwierf door de Yukon tijdens de IJstijd, 100.000 goedzoekers veroorzaakte de Klondike Gold Rush en de Yukon Rivier was de belangrijkste toevoer hier naartoe door middel van radarstoomboten tot de Klondike Highway werd gebouwd in de 50-tiger jaren.
  • White Pass & Yukon Route is een hoogstaand civiel ingenieurswonder, dat tijdens de Klondike Gold Rush werd gebouwd. De door stoomtreinen, ook “hogheads” genoemd brengt je vanuit Skagway naar de White Pass.
  • Er leven 14 First Nation stammen in de Yukon die samen 8 talen spreken en zijn officieel erkent door de regering van de Yukon.                
De Dakhkakhwaan-dansers in het Carcross Cultural Learning Center – Pure Magie⁠. Foto © Peter Mather.
  • Een Yukon legende en onderdeel van de Klondike Gold Rush is de Sourdough Thermometer. Rond 1890 leegde handelaar Leroy McQuesten een aantal pillen potjes en vulde ze met kwik, steenkoololie, Jamaica gember en Perry Davis’ Painkiller. Deze ingrediënten hebben allen een andere temperatuur waarbij ze bevroren, resp -40°C, -45°C, -51°C en -59°C. Hoewel dit allemaal wetenschappelijk is bewezen, bleven de meest mensen binnen als het kwik bevroor.
Kariboe migratie – Foto © Peter Mather

Seizoensfeiten!

Winter: temperatuur -40°C tot -13°C / Seizoen: november tot maart.
Het is de seizoen om omhoog te kijken en je te vergapen aan het noorderlicht. Daarnaast zijn er andere activiteiten je doen: wandelen, honden sledetochten, fat biken, ijsvissen, genieten in Takhini Hot Springs, tijd doorbrengen in musea in Whitehorse.
Festivals: Sourdough Rendezvous, Yukon Quest.

Voorjaar: temperatuur -22°C tot 7°C / Seizoen: april en mei
De lente begint wanneer de Prairie Crocuses bloeien, berenwelpen uit de slaap komen en miljoenen trekvogels naar de Yukon trekken.
Activiteiten: langlaufen, ritjes maken of de Yukon “scenic highways” of neem een duik in een van de koele meren op het hart goed op gang te krijgen.

Zomer: temperatuur -3°C tot 20,5°C / Seizoen: juni tot augustus
Als de middernachtzon 24 uur per dag schijnt in de zomer, wordt de Yukon de perfecte plek voor buitenactiviteiten.
Dingen om te doen in de zomer: kajakken, kanoën, wandelen, mountainbiken, vissen, wildlife watching en muggen ontwijken in juni

Herfst: temperatuur 9,9°C tot 29,2°C /Seizoen: september en oktober
De herfst is wanneer de langste land emigratie op aarde optreedt en honderdduizenden kariboes zich verplaatsen. Het is ook het begin van het Aurora Borealis seizoen.
Activiteiten: kanoën, wandelen, mountainbiken.

Veel plezier met ontdekken van de Yukon.

Met vriendelijke reisgroet
Hedy Talens
Reizenenmeer Canada / Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie
Voor de FB leden: Canada Reis Info – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen invullen en wij doen de rest.



Print Friendly and PDF

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden