Hibernation-Winterslaap - Wat doen beren zoal ondertussen!

Wat gebeurt er als een beer overwintert?

Foto Cedar Springs Post
Het is ongelooflijk om beren te zien in hun natuurlijke habitat, maar om ze wild en vrij te houden moeten we hun gewoonten respecteren en leren om te gaan met wilde beren.
En nu de beren inmiddels in hun overwinter status zijn, heb ik me maar eens verdiept wat er allemaal in zo’n winterslaap gebeurt.

⬇️ Video Katmai National Park - Op ontdekking in een beren den.
Waar slapen ze en hoelang blijven ze in winterslaap?
Hoe leuk is het je je zo’n schattige, harige beer voor te stellen, die zich tegen het einde van de herfst/begin winter opkrult in zijn/haar hol, in slaap valt en als hij/zij de volgende keer zijn/haar ogen opdoet, het gras en de bloemen beginnen te groeien en de bijen weer om zijn/haar oren gaan zoomen.
Jaja was het maar zo eenvoudig.

De winterslaap is een functie met betrekking tot het beschikbare voedsel.
In warmere klimaten, waar het hele jaar voedsel beschikbaar is, kunnen beren wakker blijven en helemaal niet overwinteren.
In koudere klimaten, waar ’s winters niet genoeg voedsel is om ze gaande te houden, gaan beren in een winterslaap om energie te besparen en de lente door te komen.

Op een gegeven moment gaan, zowel de grizzly en zwarte beren op zoek naar een hol.
Dit kunnen holen in de grond zijn, gaten in holle bomen, onder rotsspleten, of gewoon een nesten even boven de grond dat bedekt raakt met sneeuw.
De winterslaap duurt zo’n 3 tot 5 maanden tot ergens in de lente wanneer hun voedsel weer beschikbaar wordt.
Zelfs in elke provincie van Canada of staat van Amerika waar beren voorkomen is het anders

⬇️ Foto Anthony Bucci Photography 
Hoe bereiden beren zich voor op winterslaap?
Door te eten en nog eens te eten!
Als je een beer ziet in de herfst, is dat over het algemeen tijdens het voeden.
Zowel zwarte beren als grizzlyberen hebben een zeer gevarieerd dieet.
Hun voeding bestaat uit bessen, zalm, dode dieren, grassen of wortels.
Vaak zullen ze al deze dingen eten, afhankelijk van wat er beschikbaar is in een bepaald gebied.

Bij de voorbereiding voor hun winterslaap, staan de beren er bekend om dat ze hun lichaamsgewicht verdubbelen, door het eten van enkele kilo's voedsel per dag.
Hoe dikker een beer wordt voor de winterslaap des te beter.
Vraatzucht of abnormaal verhoogde eetlust wordt hyperfagie genoemd en is cruciaal om de beer de winter te laten doorkomen.
Daarom is het vooral belangrijk dat beren zich ongestoord kunnen voeden in de herfst.

Wat gebeurt er terwijl beren in winterslaap?
Tijdens hun winterslaap eten, plassen of poepen ze niet. Maar ze worden meerdere malen wakker gedurende hun slaap en kunnen zichzelf zeer snel oppeppen mocht er in buurt een indringer of bedreiging zijn. 

Jonge beertjes geboren in de den. - Foto Fish & Wildlife
Zij kunnen ook jongen krijgen in deze tijd. 
Als een vrouw zwanger raakt van een groeiend embryo, zal ze in januari of februari kort wakker worden om te bevallen.
Zodra de berenjongen geboren zijn, blijft ze slapen terwijl haar jongen zich voeden en groeien.
Omdat beren geen echte winterslapers zijn, worden ze dan ook regelmatig wakker in hun hol.
Als wetenschappers in de winter zo’n hol bezoeken, treffen ze vaak wakkere maar slaperige beren aan.
Het bevallen van de vrouwtjes in de den is afhankelijk van hoeveelheid voedsel dat ze in de herfst hebben gegeten. Vrouwelijke beren hebben vertraagde implantatie en geïnduceerde ovulatie, dat houdt in, wanneer beren paren (over het algemeen in juni), de bevruchte eicel niet onmiddellijk implanteren in de baarmoeder en beginnen te ontwikkelen, zoals het doet voor de mens.
De eicel zal zich gaan ontwikkelen en dan stopt het, wachtend tot de moederbeer zich in november heeft gevestigd voor de winterslaap voordat het op de baarmoederwand implanteert en zijn ontwikkeling voortzet.
Afhankelijk van hoeveel vet ze heeft weten aan te trekken, zal de eicel(len) zich ontwikkelen tot een nest van een of meer jongen en vetter hoe gezonder de jongen.

Vrouwtjes grizzlyberen hebben minstens twintig procent lichaamsvet nodig om zwanger te worden. Als de vrouwelijke beer niet genoeg vet heeft opgeslagen om zichzelf en een welp om de winter te overleven, zal haar lichaam het embryo opnieuw absorberen en zal ze niet bevallen.
Tijdens het overwinteren stopt het systeem van een beer niet helemaal, zo zorgen ze voor hun vacht door er aan te likken verwijderen ze stukjes vuil en bladeren.
Wanneer deze items door het spijsvertering kanaal gaan, worden er uitwerpselen opgebouwd in het onderste deel van hun darm. De darmwand neemt alle vloeistoffen op en het restant vormt een soort droge, harde kurk (1,5 tot 2,5 centimeter dik).

⬇️ Jonge grizzly in Glacier National Park, Montana 
Wat gebeurt er als de Beren wakker worden?
Beren weten wanneer het tijd is om uit de winterslaap te komen als de temperaturen beginnen op te warmen en de sneeuw smelt.
De mannetjes komen als eerste tevoorschijn en vrouwtjes met jongen komen normaal gesproken als laatste naar buiten.
Na maanden van slapen, zijn ze hongerig en hebben haast om voedsel te vinden, vooral de vrouwtjes met jongen staan onder extra druk om te zorgen voor voldoende voedsel.
Daarom is de lente een piektijd voor mens-beer interacties als beren zoeken naar goede voedselbronnen en jonge beren op ontdekking gaan in hun leefgebied.
De door de mens achterlaten voedselresten en dergelijke zijn dan ook een verleidelijke traktatie, maar ze kunnen leiden tot gevaarlijke situaties zowel voor mensen als beren, dus daarom is waakzaamheid nodig.

Even uitrusten - Foto Anthony Bucci Photography 
Wat gebeurt er met beren in het algemeen?
De mens beïnvloedt zowel de zwarte als grizzly beer populatie door toegenomen activiteit in achterland gebieden, levensruimte verlies door ontwikkeling.
Veranderingen als gevolg van klimaatveranderingen kan zorgen voor verkorting van de winters, en zullen de gewoontes van de beren qua winterslaap veranderen. Ze blijven wakker langer in de herfst en worden eerder wakker in het voorjaar.

Wakker worden en de den verlaten.
Wees je bewust of zoals gezegd wordt “Be Bear Aware”!
  • Houd afstand, ten minste 100 meter, en geef ze de ruimte (geen selfies), gebruik een goede telelens
  • Een gevoede beer is een dode beer. Menselijke voedsel is de belangrijkste reden dat een beer zal worden vernietigd, dus houdt ze wild en veilig door het opslaan van uw voedsel uit de buurt van nieuwsgierige poten (denk BBQs, picknicks, vuilnisbakken).
Met vriendelijke reisgroet
Hedy Talens
Reizenenmeer Canada / Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie
Voor de FB leden: Canada Reis Info – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen invullen en wij doen de rest.
Print Friendly and PDF

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden