Reizen in Europa in Corona tijd met de Auto – Verwarrend en toch duidelijk!

Reizen in Europa in Corona tijd – Verwarrend en toch duidelijk!

.



Datum van publicatie 19.11.2021
Hieronder de nieuwste wijzigingen en waarschijnlijk op het moment van schrijven is het morgen alweer achterhaald.

Duitsland vanaf 21 november 2021:
Nederland weer op “Hoog Risicogebied” & gaat in alle deelstaten de 2G-regeling beginnen..

Dat houdt in?
  • Bij “Hoog Risicogebied” betekent dit dat je je vooraf moet registreren en ben je verplicht je vaccinatie-, herstel, of negatieve testbewijs digitaal op te laden via http://www.einreiseanmeldung.de/. Het laatste bewijs is ivm 2G wat krom maar daar kom ik zo op terug.Wie alleen door Duitsland reist, dus geen overnachting maakt, hoeft zich niet te registreren maar is wel verplicht het bewijs van vaccinatie-, herstel- of negatieve testbewijs bij zich hebben. Deze regeling is geldig voor kinderen vanaf 12 jaar
  • 2G-regeling is vanaf bovenstaande datum van kracht in alle deelstaten. En krijgt je alleen met een vaccinatie- of herstelbewijs toegang krijgt tot restaurants, horeca, winkels, musea en in veel gevallen hotels. 
  • Wie geen bewijs kan overleggen en toch in Duitsland wil verblijven moet 5 dagen in quarantaine, dit geldt voor elke leeftijd. Na 5 dagen kan met een negatieve test, vanaf 12 jaar, de quarantaine opgeheven worden. 
Bij terugkomst in Nederland hoef je niet in quarantaine maar je moet wel je een van de eerder genoemde bewijzen kunnen laten zien.

Oostenrijk: vanaf 22 november 2021:
  • Oostenrijk gaat voor 10 dagen in complete lockdown, horeca, winkels en culturele instellingen zullen gesloten zijn.
  • Vervalt de PCR en Antigeen-test als toegangsbewijs En is het niet mogelijk om in deze periode om op vakantie te gaan naar Oostenrijk. Daarna gaat in Oostenrijk weer terug naar de 2G-regeling, dus alleen gevaccineerd of genezen, die hier al vanaf 8 november geldt.
  • De 2-G-regeling geldt bij: alle soorten accommodaties, horeca, vrijetijds- en sportfaciliteiten, culturele instellingen zoals musea, kabelbanen, kerstmarkten, contactberoepen zoals de kapper, massage of pedicure etc. en bij evenementen vanaf 25 personen
Vanaf 6 december 2021 zal de geldigheidsduur van vaccinatiebewijzen wijzigen van 360 dgn naar 270 dgn ofwel 9 maanden dus bv wie zijn 2e prik heeft gekregen op 18 juni na 9 maanden geen geldig bewijs meer is. 

De Janssen-vaccinatie is vanaf 3 januari 2022 niet meer voldoet als toegangsbewijs voor horeca en skigebieden maar de regels kunnen per gemeente of gebied anders zijn dus check dit van tevoren.

Om Oostenrijk binnen te komen geldt:
  • Dat wie volledig gevaccineerd is de geldigheidsdatum verkort is van 360 naar 270 dagen na de laatste prik dus wie in bv juni zijn laatste prik heeft gekregen hij 9 maanden geldig dus maart
  • Wie een Janssen vaccinatie heeft is de geldigheidsdatum om Oostenrijk binnen te komen ook 270 dagen.
  • Ben je hersteld met 1 vaccinatie dan moet je een positieve PCR test kunnen laten zien die minstens 21 dagen voor je vaccinatie is afgenomen en dat van je vaccinatie de geldigheidsdatum ook 270 geldig is.
  • Je een negatieve PCR kunt laten zien die niet ouder is dan 72 uur maar is niet geldig als toegangsbewijs.
  • Een medische verklaring hebt waaruit blijkt dat je 180 dagen voor aankomst besmet bent geweest. Deze verklaring moet ouder zijn dan 14 dagen na de eerste besmettingsverschijnselen.
  • Kinderen onder de 12 hoeven geen test te doen 
Voldoe je niet aan deze voorwaarden moet je binnen 24 u een PCR test of Antigeen test.

En om het even kort door de bocht samen te vatten:
Zonder vaccinatie- of genezen-bewijs kom je simpel weg nergens meer binnen.
De officiële opening van het skiseizoen is uitgesteld tot in ieder geval 13 december.

Italië heeft over het algemeen nog dezelfde inreis voorwaarden nog hetzelfde zoals de Green Pass/QR code en het aanmelden via het Digitale PLF formulier (https://app.euplf.eu/#/).

De skigebieden/kerstmarkten gaan tot nu nog steeds open maar er hangen wel strikte regels aan:
  • De liften kunnen alleen met Green Pass/QR gebruikt worden, dat is niet geldig voor kinderen onder de 12
  • FFP2 maskers zijn verplicht in de liften
  • 1 meter afstand
  • Advies is om online de skipassen te kopen
  • Skihutten moeten de QR regels volgen zoals elk normaal restaurant of bar.
Deze info heb ik uiteraard niet zelf verzonnen dus check de regels mocht die kant op willen

Datum van publicatie 9.8.2021
Update ivm Groene Pass/QR Oostenrijk met ingang van 15.8.2021

Vanaf 15 augustus is het bewijs van toegang tot horecabedrijven, toeristische bedrijven en attracties alleen geldig vanaf de dag van de tweede vaccinatie - alleen een eerste vaccinatie is niet meer voldoende. (In het geval van vaccins die slechts één vaccinatie nodig hebben, geldt dit niet. 
Dan is het groene paspoort 22 dagen na vaccinatie geldig.)

Datum van publicatie 6.8.2021
Update Inreisplicht Duitsland wijzigt met ingang van 8.8.2021 om 00.00u

Duitsland ziet Nederland niet meer als hoogrisicogebied.
Reizigers vanuit Nederland die niet gevaccineerd zijn hoeven nu niet meer in quarantaine en ook de meldingsplicht via Einreiseanmeldung.de vervalt. 
Deze aanmeldingsplicht was geldig voor elke reiziger vanuit Nederland of ze nu gevaccineerd, genezen of getest waren als ze langer dan 24u in Duitsland verbleven (dus inclusief overnachting)
Voor reizigers die al in quarantaine zijn, eindigt de quarantaine op het moment dat de nieuwe status van kracht wordt, dus zondag 00.00 uur.

Wel zijn sinds 1 augustus nieuwe reisregels van kracht en moeten niet-gevaccineerden uit alle landen een test doen bij inreizen. 
Dit geldt voor iedereen ouder dan 12 jaar. 
De test mag een pcr- of sneltest zijn, afgenomen door bevoegd personeel.

Datum van publicatie 1.8.2021
UPDATE Inreisplicht Duitsland wijzigingen per heden
Wie naar of door Duitsland moet even het volgende weten.

Aanmeldplicht
Iedere reiziger uit hoogrisicogebied, waaronder Nederland valt, moeten zich voor vertrek naar Duitsland digitaal aanmelden via Einreiseanmeldung.de
De gegevens van de digitale aanmelding worden doorgegeven aan het Gesundheitsamt, de Duitse GGD, in de plaats die u bezoekt. 
Het Gesundheitsamt kan controleren of u zich aan de regels (m.b.t. testen en quarantaine) houdt.
Aanmeldplicht ontheffing is er voor degene die op doorreis is en dus niet overnacht hoeft zich niet te melden.

Quarantaineplicht
Na aankomst in Duitsland moeten reizigers uit hoogrisicogebieden tien dagen in quarantaine. 
Gevaccineerden en mensen die eerder corona hebben gehad, hoeven niet in quarantaine als ze hun vaccinatiebewijs of bewijs van eerdere besmetting via Einreiseanmeldung.de uploaden (zie bovenstaande link). 
De quarantaineplicht geldt voor alle leeftijden, ook voor kinderen onder de zes jaar.
Deze quarantaine kan na vijf dagen worden beëindigd met een negatieve test.

Testplicht
Voor reizigers uit hoogrisicogebied, die geen vaccinatiebewijs of bewijs van een doorgemaakte coronabesmetting hebben, geldt een testplicht bij inreizen. 
Het mag een pcr-test van maximaal 72 uur oud zijn, of een antigeentest van maximaal 48 uur oud. 
De testplicht geldt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. 
Voor kinderen onder de zes jaar is de test niet verplicht, maar zij moeten wel in quarantaine (zie hierboven).
Het testbewijs moet u digitaal aanleveren bij uw Einreiseanmeldung en als daarom wordt gevraagd aan de bevoegde instanties tonen.

Note: Er is in principe geen grenscontrole maar ze kunnen er wel steekproeven staan dus zorg dat je de juiste papieren bij je hebt digitaal en ook op papier want een app, telefoon of scanner kan natuurlijk niet werken onderweg of in bv grensgebieden.

Mocht je de hele verordening helemaal willen kun je terug vinden op het Duitslandinstituut in het Nederlands (samenvatting met diverse links) of op de website van het Bundes Gesundheids Ministerium in Duits of Engels (de hele verordening).

Datum van publicatie 17.7.2021

Toen eindelijk in juni de grenzen voor reizen opengingen, hebben we de koffers gepakt, de fiets op de auto geladen en zijn afgereisd naar Oostenrijk. (22 juni t/m 15 juli 2021)


Onderweg!
Uiteraard eerst het hotel gebeld waar we altijd overnachten en gevraagd wat er nodig was om er te mogen slapen en dat waren een:

PCR- of Antigen-test of een bewijs van vaccinatie, omdat onze prikkaartjes – verkregen via de huisarts omdat wij AstraZeneca hebben gekregen in de categorie 60-65 jaar - niet in de juiste taal waren, hadden we van te voren al de gele vaccinatie boekjes aangeschaft en de huisarts heeft onze vaccinatie daarin gezet en getekend.
Quarantaine en melden is voor 24-uurs verblijf niet nodig. 
Hotel bood ook een sneltest aan voor wie geen bewijs bij zich had.

Advies vanaf 17 juli 2021: wie langer in Duitsland gaat verblijven moet zich registreren en als je een negatieve test, genezen verklaring of bewijs van volledige vaccinatie (2 weken na de laatste prik) oplaadt bij de registratie hoef je niet in quarantaine.
Gedurende de reis worden wel zeker nog masker gevraagd en over het algemeen FFP2 die gedragen moeten worden bij binnenkomst van hotels, restaurants, benzinestations en alle openbare gelegenheden. Langs de snelweg word je in restaurants verzocht om je gegevens achter te laten voor eventueel contact onderzoek.

 

De volgende dag richting Oostenrijk en waren benieuwd wat we bij de grens zouden tegenkomen. Wij nemen nooit grote grensovergangen en houden het bij de kleinere.
Onze eerste bestemming was Seefeld in Tirol en hebben de grens overgang even voor Scharnitz genomen. Geen grenscontrole zoals verwacht want dat was ons al verteld door de eigenaresse van ons appartement maar er kunnen wel spontaan controles staan want daar zijn alle maatregelen voor genomen om het verkeer via de zijweg te laten rijden. Dat hebben we ook inderdaad gezien bij een dagtrip vanuit Oostenrijk naar Duitsland.

 

Oostenrijk was een verademing met zijn rust en toch net genoeg gezellige drukte. FFP2 masker waren verplicht bij binnenkomst van bars, restaurants, winkels en hotels maar ook de gondel. Maar dat werd per 1 juli aangepast naar gewone maskers. 2 m Afstand was nog verplicht.

Wat was er nodig om bij een restaurant, bij een bar of in hotel binnen te komen??
Juist, een Negatieve Antigentest (48u oud) of PCRtest (72u oud), Genezen bewijs (6 mnd geleden corona heeft gehad) of een vaccinatie bewijs. 
Oostenrijk hanteert een iets andere regel dan Duitsland voor het vaccinatie bewijs. 
Na de eerste vaccinatie zien zij dit na 22 dgn als geldig en na de tweede direct.
Je wordt bij elke locatie gevraagd of je Genesen, Getestet of Geimpft bent, je zult het ook moeten bewijzen anders word je vriendelijk verzocht het terras te verlaten.
Wie bij een controle door de politie niet kan bewijzen dat een van de 3 van toepassing is riskeert een boete van € 1.400,00 en vele duizenden euro’s of sluiting voor de eigenaar van het etablissement. 
Sommige locaties zijn makkelijker dan de andere en is een beetje afhankelijk van de ligging. Als geliefde bar in een plaats zijn ze strenger dan de hut tijdens de wandeling maar altijd de vraag naar de 3G’s
Omdat we in Oostenrijk 2 plaatsen bezochten en deze via Duitsland te bereiken zijn gingen we van Oostenrijk naar Duitsland (ja er stond controle aan beide kanten) en weer terug vanuit Duitsland naar Oostenrijk zonder controle.
Ook in Oostenrijk wordt er gevraagd om je te registreren en dat gaat over het algemeen via een QR code van de Tracyapp-EU.
Soms lukte dat niet omdat er geen goede ontvangst is of je telefoon even geen Netwerk heeft op plekken in bv een grensgebied.


Mijn tip daarom is vertrouw niet helemaal op de DCC corona bewijs QR code op je telefoon en print hem ook uit via de coronacheck.nl pagina. 
Papier weigert namelijk nooit. 

Wie een geel vaccinatie boekje heeft bewaak hem met je leven want in hij bijna belangrijker dan je paspoort.

Oh ja en wie dat niet heeft maar een vaccinatiekaartje van de huisarts, deze wordt in Oostenrijk geaccepteerd omdat je naam en vaccinatie op een kant staan, wel zorgen dat je legitimatie bij je hebt.


Note:
Tijdens het schrijven van dit Blog gelden bovenstaande regels maar zo snel als het virus toeslaat zo snel kunnen de regels ook veranderen.
Check de inreis-voorwaarden van je bestemming goed zeker nu Nederland weer behoort tot risicogebied.

Teksten in kranten (persoonlijk vind ik dat een soort van stemmingmakerij) over er was helemaal geen controle dat klopt maar kunnen dus wel gedaan worden en grenzen zijn zeker niet gesloten, dus zorg dat je je informatie op orde hebt want stoere teksten ik ga lekker zonder test of bewijs gewoon lekker naar mijn bestemming rijden kan je duur komen te staan of je komt nergens binnen en moet je ter plekke allerlei tests doen.


Met vriendelijke reisgroet

Hedy Talens

Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer EU & VS

Reacties

  1. Dankjewel voor dit enthousiaste verslag!! Ik was enigzins ontmoedigd om te gaan, maar heb er inmiddels weer zin in!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden