Wyoming - Thuis van Native Americans

Native American Cultuur in Wyoming
Let’s Explore

📷 Wyomings Wind River Country

Overal in Wyoming vind je de levensstijlen, vieringen en tradities van indianen in zowel overblijfselen van het verleden als de hedendaagse cultuur. 
Dit land is de thuisbasis van vele Plains-Indians, waaronder de Arapah o-, Arikara-, Bannock-, Blackfeet-, Cheyenne-, Crow-, Gros Ventre-, Kiowa-, Nez Perce-, Sheep Eater-, Sioux-, Shoshone- en Ute-stammen. Tegenwoordig bevinden zowel de Eastern Shoshone als de Northern Arapaho zich in het Wind River Indian Reservation in Wyoming.

Foto Justin Straub

Wind River Indian Reservation ligt in de "Valley of the Warm Winds".
Het is het op zes na grootste reservaat in de Verenigde Staten en het enigste in Wyoming, het beslaat meer dan 2,2 miljoen hectare en de stammen Eastern Shoshone* en Northern Arapaho* noemen het hun thuis.
Binnen het reservaat (ik blijf het een naar woord vinden want het klinkt meer als een dierentuin) wonen Arapaho, Crowheart, Ethete en Fort Washakie.

Wind River Indian Reservation werd in 1868 opgericht voor de *Eastern Shoshone-stam.
Het was van origine een nomadische stam waarvan de locatie dat zich bewoog van centraal Wyoming tot de westkust.
Shoshone delen het reservaat met de noordelijke Arapaho, ondanks dat er geen grenzen zijn ​​tussen de stammen, zijn delen van het Wind River Indian Reservation, zoals Fort Washakie en Crowheart, voornamelijk Eastern-Shoshone.

De *Noordelijke Arapaho, oorspronkelijk Plains-Indians genoemd, is een unieke nomadische stam.
Ze waren woonachtig in veel gebieden in de VS, zoals bij de Grote Meren in het Midwesten, voordat ze naar het westen migreerden en buffel-jagers werden.
Na het Verdrag van Fort Laramie( 1851), deelden de Arapaho en Cheyenne land in Wyoming, Colorado, westelijk Kansas en Nebraska..
Het was de bedoeling dat de Northern Arapaho hun eigen reservaat zou krijgen in de Powder River Region rond de Bighorn Mountains in Wyoming, maar de Amerikaanse regering heeft het hen nooit aangeboden.
In plaats daarvan werd zij, in 1878, naar het Wind River Indian Reservation gestuurd om te leven.

  De route op deze kaart geeft alle plekken weer die er in dit Blog voorkomen
In dit deel van Wyoming vind je meer dan 200 meren en vele kilometers aan rivieren.
Je kunt hier een self-guided tour doen zodat je meer informatie en indrukken krijgt uit hun bestaan maar ook een bezoek brengen aan het graf van Chief Washakie, het laatste hoofd van de Shoshone-stam van ≈1800-1900 en Sacajawea’s graf

Naast het Wind River Indian Reservation kun je een bezoek brengen aan Native American Cultural & Historic Sites vinden zoals:
  • Vore Buffalo Jump werd ontdekt in de vroege jaren 1970 en is een archeologische vindplaats met jachtpatronen van laat-prehistorische Plains-Indians. Slecht 10% van de vindplek is pas blootgelegd.
  • Devils Tower National Monument                   
    Foto Justin Straub
    De iconische monoliet genaamd Devil’s Tower steek de 365m boven het grasland uit in de omgeving van de Belle Fourche-Rivier. Het werd in 1906 door Teddy Roosevelt opgericht als eerste nationale monument. De monoliet heeft echter een geschiedenis die tot ver voor de aankomst van de kolonisten gaat. Bij meer dan een dozijn Northern Plains stammen staat Devil’s Tower bekend als Bear Lodge en volgend de verhalen werden hier in de schaduw van de berg ceremonies gehouden door Cheyenne, Crow, Araphao, Lakota, Kiowa en vele ander stammen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Een Crow verhaal: Voor de toren speelde twee jonge meisjes tussen grote keien in de omgeving. Deze regio werd bevolkt door beren, een zeer grote beer zag de meisjes en wilde ze opeten. De meisjes klauterden naar de top van de dichtstbijzijnde rots, maar ze konden niet aan de beer ontsnappen. Toen zag de Grote Geest dat de beer op het punt stond de meisjes te vangen en zorgde ervoor dat de rots groot werd, waardoor de meisjes aan de beer konden ontsnappen. De beer bleef aan de toren klauwen, maar kon de top van de rots niet bereiken. Je kunt nog steeds de sporen van de beer zien en de meisjes zijn nog steeds boven op de toren. Een verzoek om de Devils Tower weer Bear Lodge te gaan laten heten is ingediend maar kan alleen door het congres geregeld worden of via een presidentiële proclamatie
  • Medicine National Historic Landmark werd in 1970 aangewezen tot landmark en ligt in de Bighorn Mountains in het Noorden van Wyoming. Medicine Wheels werden gebruikt voor navigatie, ceremonies en het oproepen van visioenen
  • Wind River Wild Horse Sanctuary biedt een geweldig inzicht op een “working ranch”, de indiaanse cultuur en wilde paarden. Het ligt op de Oldham’s Ranch en je kunt er een rondleiding in de zomerperiode.
  • Castle Gardens Recreation Site, ten oosten van de plaats Riverton in hartje Wyoming, hier vind je zandsteen uitstulpingen ontstaan door de wind en zijn geërodeerd tot vorme n die lijken op torentjes van een kasteel.
  • Medicine Lodge State Archaeological Site, gelegen ten noorden van Hyattville en hier vind je rotstekeningen die meer dan 2000 jaar oud zijn
  • Legend Rock Petroglyph Historic Site ligt ten noorden van de stad Thermopolis, je vindt hier een verticale klif waarom meer dan 92 rotstekeningen te vinden zijn. Het is een heilige plek.
Legend Rock Petroglyph Historic Site - Foto Robert Cuevas

Native American Museums zoals:
Een Cross-Border reis vanuit Calgary met een bezoek aan Wind River Wind River Indian Reservation in Wyoming is perfect te combineren met Glacier National Park & Yellewstone/Grand Teton NP en uiteraard Cody - Zie kaart hieronder



Veel reisplezier
Hedy Talens
Reizenenmeer- Canada / Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie
Voor de FB leden: Canada Reis Info – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen
beantwoorden, wij doen de rest.


Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden