Zuid-Tiroolse Kersttradities

 Elke Land/Streek heeft zijn eigen tradities zo ook in Zuid-Tirol

December 2016 in St. Ulrich/Urtijëi

December is een speciale tijd in Zuid-Tirol met de adventstijd, magische sfeer en tradities.
Deze tradities beginnen met de Advent, het luid de voorbereiding in op het kerstfeest.
Advent begint op de laatste zondag van november en loopt tot kerstavond.

Hoe bereiden de Zuid-Tirolers zich voor op de adventstijd?
  • Het begint met de Adventskrans (Duits Adventskranz/Italiaans Corona D’Avvento) die bestaat over het algemeen uit een groenblijvend krans met 4 kaarsen, deze 4 kaarsen symboliseren de 4 weken voor de kerst en vanaf de eerste adventszondag wordt er elke zondag een aangestoken.
  • De Adventskalender die 25 raampjes heeft, gemaakt op een afbeelding van een kerststal, Sinterklaas, wintertafereel. Elk raampje staat voor een klein cadeautje of chocolaatje dus super leuk voor kinderen.
    December 2017 in St. Ulrich/Urtijëi 

  • Eind november / begin december beginnen de kerstmarkten in heel Zuid-Tirol met de oudste en meest bezochte kerstmarkt in Bozen/Bolzano. Maar ook Meran/Merano, Brixen/Bressanone, Bruneck/Brunico en Sterzing/Vipiteno hebben een bijzonder mooie kerstmarkt met allen hun eigen specialiteit.
  • In sommige dalen zoals het Sarntal/Val Sarentino, wordt het “Klöcken” nog in eren gehouden en voert terug naar de 16e eeuw. Het is afgeleid van een dialectwoord voor “Klopfen of klop”. De drie “Klöckel-nachten zijn de drie donderdagavonden voorafgaande aan de winterzonnewende. Dit is de kortste dag van het jaar – 21 december 2021. Gemaskerde jongeren gaan in groeps langs de deuren onder luid kabaal en vragen om cadeautjes. Daarbij zingen ze twee liedjes, het “Klöckel-lied” en het danklied. Twee mannen verkleed als echtpaar genaamd de “Zussler” spelen een belangrijke rol MAAR waar de oorsprong ligt van deze traditie in niet duidelijk.
Klöcken in het Sarntal - Foto Sarntal Tourisme
 
Ook kent Zuid-Tirol, net als in Nederland, Sinterklaas en heet hij Sankt Nikolaus of San Nicolo. Tussen 5  en 6 december zijn er in veel steden en dorpen optochten waarbij hij snoepjes uitdeelt aan kinderen vanuit zijn door paarden getrokken koets.
Hij wordt daar bij geholpen door engeltjes en de Krampus, gesymboliseerd door half-geiten/half demonen die kinderen straffen als ze zich misdragen hebben en krijgen dan houtskool en in sommige gevallen vloeibare schoensmeer en dat laatste wil je niet op je kleren krijgen maar gelukkig zijn lief voor de toeristen.
Sankt Nicolaus in St. Ulrich/Urtijëi 
Krampus in St.Ulrich/Urtijëi  
De Krampus heeft vele gezichten van prachtige tot zeer griezelig maskers en ook per plaats of gemeente zijn de uitvoering zeer verschillend. 
Eigenlijk zou je de tradities van de Krampus & Klöckeln als gelijke kunnen beschouwen met het grote verschil in uitvoering.

 

Zie hierboven de verschillen tussen het Klöcken in het Sarntal en de Krampus in St. Ulrich

Ook wordt er op sommige locaties de Krampuslauf gehouden, dit is een parade van jonge mannen als krampus verkleed, ja een krampus kan alleen mannelijk zijn. De hebben lange hoorns, enge maskers, kettingen waarmee ze rammelen, soms ook grote koebellen, en zeer luidruchtig zijn.
Het is een suggestieve en unieke maar kan ook beangstigende ervaring zijn. 

De griezelige krampus tijdens de Krampuslaus in Toblach

Een van de oudste en meest populaire Krampuslauf wordt gehouden in Toblach/Dobbiaco dat nabij het beroemde Pragser Wildse/Lago di Braies ligt. Hier worden door 400 krampus uit Oostenrijk, Duitsland en Zuid-Tirol de binnenstad van deze historische stad onveilig gemaakt.

Na Kerstmis wordt het traditionele roken met wierook uitgevoerd in een van de “12 Rauhnächte” om het kwaad uit het huis en de boerderij te verdrijven. Deze ruige nachten eindigen met Driekoningen op 6 januari.
In deze periode gaan de Sternsinger, waarbij kinderen en volwassen als De Drie Wijzen langs de huizen en zingen kerstliederen in ruil voor een donatie.

Wie doneert krijgt een stuk houtskool, wierook en krijt. Het krijt wordt gebruikt om boven de deur de tekst 20+C+M+B+ de laatste 2 cijfers van het nieuwe te schrijven.
CMB staan voor de 3 wijzen Caspar, Melchior und Balthasar

Wil je nog meer lezen over Krampus, Sankt Nicolaus, Sinterklaas, Zwarte Piet en zelfs de Kerstmand dan kun je terecht op mijn Blog Of bekijk mijn korte video over ons verblijf in 2016.


Met vriendelijke reisgroet
Hedy Talens
Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie 
Voor de FB leden: Zuid-Tirol / Alto Adige / Südtirol / Sudtirol- Pure Passie! – lid worden is simpel:
aanvragen en de 3 vragen invullen en wij doen de rest.

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden