Alaska: 13 Kleine Plaatsjes

Kleine & Bijzondere Plaatjes in Alaska met en zonder Karakter

Er zijn zoveel mooie kleine stadjes in Alaska die nooit het hele jaar door hun charme lijken te verliezen. Of het nu gaat om besneeuwde straten en gebouwen of met bloemrijke tuinen en cafés, deze steden in Alaska hebben allemaal hun eigen aantrekkingskracht.


Talkeetna is een schilderachtig en eigenzinnig stadje in Alaska dat net buiten het beroemde Denali National Park ligt. Het is een klein funky plaatsje dat zo in een Hallmark film thuishoort. Het biedt als eerste een blik op Mt. Denali en daardoor is het ook favoriet voor bergbeklimmers die het als uitgang

Talkeetna - Foto Kirk K

Skagway maakt het leven in Alaska leuk. Doordrenkt van Gold Rush-geschiedenis, heeft dit kleine stadje zoveel te bieden! Vooral de trein excursie mag je hier niet overslaan. In het hoogtij seizoen liggen hier veel cruiseschepen waardoor het aantal inwoners tijdelijk fors vergroot worden door de cruisebezoekers.

Skagway, AK - Foto Allan Watt

Sitka op Baranof Island en gelegen in de Inside Passage was ooit gemarkeerd als “spookstadje” is een van de mooiste kleine stadjes in Alaska met een rijke historie. Het is een klein stadje dat een overvloed heeft aan musea en prehistorische voorwerpen. Maar heeft het een prachtige natuur voor het zien van Bald Eagles en beren.

Foto Sitka - Foto Andrew Malone

Homer ligt zo’n 320km ten zuiden van Anchorage is makkelijk te bereiken met de auto. Het draagt de bijnaam “ Einde van de Weg” omdat het ook letterlijk aan het einde van de enigste weg, de Sterling Highway,ligt.
Homer is echt uniek. Een belangrijk vissersdorp vol leuke kleine souvenirwinkels en hezit misschien wel de coolste saloon in Alaska, de Salty Dawg!

Homer - Foto Amy Meredith

Gustavus, vroeger genaamd Strawberry Point, ligt in het Hoonah-Angoon gebied in het zuidoosten van Alaska. Het heeft zo rond de 450 inwoners die het hele jaar door in Gustavus wonen. Deze stad is de toegangspoort tot Glacier Bay National Park & Preserve en bezoekers kunnen hier genieten van kajakken, vissen, wandelen, walvissen spotten en zelfs golfen. Oh, en je raadt het al... gletsjer bekijken is hier ook behoorlijk fenomenaal!

Gustavus Dock - Foto Slashvee

Girdwood oorspronkelijk heette het Glacier City en werd gesticht als een bevoorradingskamp voor goudzoekers met claims langs de kreken die Turnagain Arm voeden.
Het werd omgedoopt tot kolonel James Girdwood, een in Belfast geboren, Schots-Ierse ondernemer en linnenhandelaar die in 1896 de eerste vier goudclaims langs Crow Creek inzette.
Nu is het een klein maar charmant skistadje net ten zuidoosten van Anchorage tussen weelderige bossen en bergtoppen. Het is thuis van een van de grootste staatsparken in Amerika en heet Chugach State Park

Girdwood - Foto Kirk K

Seward op de oevers van het schiereiland Kenai gelegen tussen de bergen en de oceaan. Het is een van de oudste plaatsjes van Alaska. Je kunt er wandeling maken in het historische centrum met kunst, cultuur en restaurants. Maar vooral genieten van het Kenai Fjords National Park middels een dag cruise waarbij je kunt genieten van dieren die dit hun thuis noemen zoals papagaaiduikers, zeeleeuwen, humpbacks maar ook van behoorlijk dichtbij de enorme, helaas smeltende gletsjers kunt zien.

Seward, AK - Foto Kirk K 

Ketchikan is een geweldige stad om te bezoeken in het Zuidoosten van Alaska aan de zuidelijke ingang van de Inside Passage. Er zijn tal van activiteiten om u bezig te houden en genoeg sight seeing om u en het gezin wekenlang te vermaken.
Vanaf Seattle in 90 vliegminuten te bereiken of met een cruiseschip. 

Ketichikan, AK - Foto  Richard Martin 

Cordova was ooit het centrum van de “razor clam” (scheermessen) Industrie, maar Cordovas heerschappij in de mosselindustrie eindigde door de “Good Friday” aardbeving.
Tegenwoordig is het een behoorlijke stad die het hele jaar door bruist met zowel de lokale bevolking als toeristen!

Cordava - Foto Zachery Snowdon Smith

Haines’ oorspronkelijke naam was Deishu dat “eind van het pad” betekent. Het Haines-gebied werd oorspronkelijk bewoond door inheemse Alaskanen van de Tlingit-clan die langs de noordwestkust omhoog reisden achter de terugtrekkende gletsjers of vanuit het binnenland de bergdalen afdaalden. Het gebied werd gewaardeerd om zijn milde klimaat en overvloed aan voedsel. De oorspronkelijke inheemse naam voor Haines was Deishu, wat "einde van het pad" betekent.
Het is de thuisbasis van het Bald Eagle Festival en de ALCAN 200 sneeuwscooter race.

Haines - Foto Florador.

Chicken werd aan het einde van de 19e eeuw door goudmijnwerkers bewoond en het waren die vroege mijnwerkers die hielpen de stad zijn unieke naam te geven.
Voedsel was in die tijd vaak schaars, maar een gebied in de buurt van de South Fork van de 40-Mile River zat vol met Ptarmigan (fazant-achtige), en leek volgens hen sterk op kip. Ze noemden bijna de stad Ptarmigan toen het werd geregeld, maar omdat niemand het eens kon worden over de juiste spelling, kozen ze in plaats daarvan voor Chicken.
De plaats staat voor een gedeelte in het National Register of Historical Places als het Chicken Historic District en heeft jaarlijks in juni het Chickenstock Music Festival

Chicken, AK - Foto Jim Mitchell 

Nome is bekend om zijn goudkoorts geschiedenis en Inupiat-Eskimo cultuur maar tegenwoordig hoofdzakelijk als finishlijn van de Iditarod Trail Sled Dog Race. Het is alleen bereikbaar per vliegtuig of boot maar ter plekke is er zo’n 500 km aan wegen waardoor je toendra’s, bergen en kunstgebieden kunt ontdekken.

Nome - Foto Jimmy Emerson

Valdez is belangrijkste vissershaven van Alaska en eindpunt van de bijna 1300km Trans-Alaska Oliepijplijn.
Deze voormalige Gold Rush plaats is in 1790 vernoemd naar de toenmalige Spaanse Marine Minister Antonio Valdés y Fernández Bazán.
Deze Gold Rush plaats werd eerst getroffen door een grote vernietigende aardbeving in 1964 maar is nu toch wel hoofdzakelijk bekend door de 1989 Exxon Valdez olietanker ramp.

Wat je zeker niet mag missen zijn de Worthington & Columbia Glacier, de Bridal Veil Falls en Solomon Gulch Salmon Hatchery laat elk jaar ongeveer 250 miljoen roze zalm en 1,8 miljoen coho zalm smolt vrij. Als je op bezoek bent tijdens een zalmrun, biedt de broederij een geweldige kans om hordes zalm en alle roofzuchtige dieren in het wild te zien die samenkomen om te profiteren van de overvloed. Naast het leren over zalm, kun je adelaars, zeehonden, zeeleeuwen en beren zien.

Cordova - Alaska Foto Alan Grinberg 

Met vriendelijke reisgroet

Hedy Talens

Reizenenmeer Canada / Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie / Reizenenmeer.com

Voor de FB leden: Canada Reis Info – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen invullen en wij doen de rest.





















 

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden