Tirol, deel 2 Pertisau am Achensee - Wandelen & Fietsen

Ontdekkingen in Pertisau am Achensee


We komen nu alweer wat jaartjes in Pertisau am Achensee en hebben er inmiddels al heel wat wandelkilometers liggen.
Deze keer hebben we maar eens de fietsen meegenomen om het eens van een andere kant te zien.

Fietsen kun je in Tirol goed en beschikt over 5600 kilometer aan mountainbike routes, 3800 km aan wielren routes en 1000 km aan gewone fietsroutes.
Duidelijk is dat de mountainbiker er het best van afkomt.


Wie zijn eigen (e-bike) fietsen meeneemt, moet er zeker rekening mee houden dat veel routes hoogte verschillen hebben en “Schotterwegen” zijn, dat houdt in niet geasfalteerd en bedekt met zand en steentjes.
Tevens spreekt men in Oostenrijk vaak over e-bike als in mountain bike met accu en niet over de gemiddelde stads e-bike die wij kennen.
De e-mountain bikes hebben over het algemeen sterkere motoren en bredere banden.

Activiteit 1: Een wat sombere dag dus een korte fietstocht naar de Almgasthaus Pletzachalm voor de lunch.
Het ligt in het Gerndal en is makkelijk te voet, de fiets of met de Hüttenexpress te bereiken.


Activiteit 2: Fietsen langs de Achensee.
Helaas is een rondje Achensee niet mogelijk met de fiets maar ondanks dat je heen en terug fiets biedt het meer toch steeds weer een andere blik. Niet alleen qua uitzicht maar ook qua kleur.
Vanaf Pertisau langs Maurach naar Achenkirchen is zo’n 30 km fietsen. Goed te doen met de e-bike wat minder met een gewone fiets.
Wil je wel heen maar niet meer terug fietsen kun je bij Achenkirchen de boot terug nemen naar Pertisau/Maurach.
Lake Achensee is een meer ten noorden van Jenbach in Tirol, Oostenrijk. 


Het is het grootste meer in de deelstaat Tirol, en heeft een maximale diepte van 133 meter. Samen met deAchensee Vallei scheidt het, het Karwendel Gebergte in het westen van de Brandenberger Alpen in het Oosten.
De waterkwaliteit komt in de buurt van drinkwater, met zicht tot 10 m onder het oppervlak.
Omdat het een alpine meer is, is de temperatuur van het water is dienovereenkomstig laag, zelden boven 20 °c.
De grootte en wind voorwaarden maken het geschikt voor windsurfen.
Pertisau, Maurach, Achenkirch, Buchau (nabij Maurach), Seespitz, Scholastika (nabij Achenkirch) en Seehof zijn gemeenten op het meer.
Meer over Achensee en omgeving kun je vinden op mijn Blog.


Activiteit 3: Een korte rit van 30-40 minuten bracht ons vandaag naar Naturpark Karwendel bij Hinterriß (op een hoogte van 930m) om daar de auto te parkeren en om verder de 14 km te fietsen naar het einde van het dal genaamd Die Eng (op een hoogte van ongeveer 1200m)
Je kunt dit ook gewoon met de auto doen via een tolweg (prijs € 5-6) mocht je niet zo heel sportief zijn. Want zonder goede fietsbenen of zonder e-bike/mountainbike is het op sommige stukken wel pittig. De weg is gewoon geasfalteerd.


Hier vind je de Große Ahornboden, dit is een dichtbebost gebied in het noorden van het Karwendelgebergte in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. 


Het maakt net als een groot deel van de Karwendel deel uit van een beschermd natuurgebied langs de Tirools-Beierse grens. 
Het dunbevolkte en dichtbeboste gebied kenmerkt zich door de aanwezigheid van de vele oude ahornen(esdoorns), waaraan het gebied ook zijn naam dankt.

Vooral in de herfst zijn de ahornbomen een kleurige pracht en absoluut een een bezoek waard, blijf er bv 1 of 2 nachten slapen bij Alpengasthof Die Eng, ma ar probeer het weekend te vermijden want men komt hier van heiden en ver naar toe om de herfst kleur te zien van deze wonderlijke bomen en de parkeerplaatsen zijn al gauw overvol. Lees dus extreem druk in de weekenden en file wandelen naar een leuke is geen uitzondering.

Activiteit 4: Vanuit Pertisau kun je een heerlijke wandeling maken naar de Gaisalm. 

Het pad loopt langs de Achensee en is soms smal met behoorlijke hoogtes maar desondanks goed te doen als je goede schoenen aan hebt en met oplettendheid loopt.

Heb je echt hoogtevrees? Doe het dan maar niet.

Het pad is absoluut niet geschikt voor een buggy of kinderwagen en kleine kinderen. Wil je dit wel doen dan kan dat maar ga dan vanuit Pertisau met de boot naar de Gaisalm.

Bij de Gaisalm kun je een lekkere maaltijd krijgen en voor wie met kinderen van de boot komt is er een heerlijke speelplaats.


De lengte van deze wandeling is zo rond de 5km en je kunt ipv van dezelfde wandeling terug natuurlijk ook de boot nemen.

Mocht je denken ja wat is nou 5 km! Je kunt nog verder vanaf de Gaisalm naar Achenkirchen om daar weer de boot te pakken maar wees gewaarschuwd dit stuk is absoluut veel zwaarder dan het eerste stuk.
Ik heb het gedaan met dikke hoogtevrees en vond het absoluut niet leuk en ga het zeker niet meer doen. De echte diehard kan het hele meer rond en dat is dan in totaal 23-24 km.
Gaisalm
Met de boot terug naar Pertisau

Activiteit 5: door wat minder weer gewoon wat weg gefietst maar ook heel makkelijk wandelend te doen in Natuurpark Karwendel, Tirol, Oostenrijk
Van jachtgebied van keizer Maximillian tot het grootste natuurreservaat in Oostenrijk.
Het Natuurpark Karwendel begint aan de westelijke oever van het Achenmeer. Het is het grootste aaneengesloten natuurgebied in de noordalpen, dat meer dan 920 km2 beslaat en zich uitstrekt tot aan Beieren.


Van de 920 km2 ligt 727 km2 in Oostenrijk en de rest in Beieren
Van de vallei op 591m tot 2.749m (Birkkarspitze) bevat het beschermde gebieden, landschapsbehoudsgebieden die sinds 1928 beschermd worden door de Tiroler natuurbeschermingswet en een onderdeel werden van het Natura 2000-gebied in 1995.
Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden van de lidstaten van de Europese Unie. Dit netwerk is de hoeksteen van het EU-beleid voor het behoud en herstel van biodiversiteit. Natura 2000 is niet alleen bedoeld om gebieden (biotopen) te beschermen, maar draagt ook bij aan de bescherming van soorten (en hun leefgebied).


Door het Falzturndal loopt een rivierbedding. Nu leeg maar in het voorjaar en bij heftige regen kan deze redelijk te keer gaan.


Wie helemaal naar achter fietst of loopt of met de Nostalgie Bus gaat komt uit bij de Gramaialm waarbij je prachtige uitzicht hebt op de omliggende bergen.

Heb je honger dan kun je terecht bij het restaurant van de Hotel Gramai maar ook bij de Kasalm Hut

Hotel / Restaurant Gramai met op de achtergrond de Kaserjoch (2.086m)
.
Kasalm bij Gramaialm - op de achtergrond Hahnenkamp (2.080m)

Activiteit 6: Vandaag een nieuwe ontdekking gedaan. 


Met de Karwendelbahn de Zwölferkopf op en via de Tunnelweg naar Pertisau teruggelopen.
De Tunnelweg was ooit de enigste weg waarmee je met de auto naar de Bärenbadalm kon rijden, inmiddels door verval gereduceerd tot een wandelpad.


Wandeling van een kleine 8 km en duurt zo’n 1.30u.
Het eerste stuk (route 4 rechtstaf naar het restaurant)vanaf het restaurant bij het bergstation is wat lastiger te lopen en steiler maar gewoon beetje goed opletten en goed schoeisel en dan gaat het uitstekend.


Na een uurtje komt je uit bij Rodlhütte, iets boven Pertisau gelegen. Dit is een uitstekende lunchstop, eigenaar heeft een uitmuntende vorm van humor en de maaltijden zijn prima.
Het laatste stukje terug doe je 25-30 minuten over.
Dus Route 4 rechtsaf - linksaf kan ook maar dan ga je nog via de Bärenbadalm dus een stuk langer - dan over op Route 7 of volg gewoon de Bordjes Rodlhutte/Pertisau


Activiteit 7: Bezoekjes gebracht aan Alpengasthof Gernalm & Alpengasthaus Falzturn
Klap op de vuurpijl nog lokaal wild gezien waarvan er eentje behoorlijk giftig was.

     Vanuit het Bärental zicht op Gasthof Gernalm met op de achtergrond de Seebergspitze (2185m)

     Uitzicht op de Sonnjoch (2.457m) vanaf Alpengasthof Faltzturn


Het lokale wild uit het natuurpark die we dit keer hebben kunnen fotograferen, helaas de hertjes en de gams wel gezien maar niet gefotografeerd.
Rechtsboven de Kreutzotter, een zeer giftige ader die een lengte kan krijgen tussen de 60-80m. Dit exemplaar dat de weg overstak zat zo’n beetje op de heeft.
Het is de enigste giftige slang in het Karwendel Gebergte
Rechtsonder de uitwerpselen van een wolf die waarschijnlijk op doortocht is in het Natuurpark Karwendel.

Veel lees en voorpret met deze informatie. Wil je deze informatie lezen in pdf formaat klik dan hier.
Met vriendelijke reisgroet,

Hedy Talens
Reizenenmeer.com / Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie





 





Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden