Tirol Deel 1: Seefeld - Fietsen & Wandelen

Ontdekkingen in Seefeld - Fietsen en Wandelen

Seefeld gezien vanaf de Gschwandkopf

We komen nu alweer wat jaartjes in Seefeld in Tirol en hebben er inmiddels al heel wat wandelkilometers liggen.
Deze keer hebben we maar eens de fietsen meegenomen om het eens van een andere kant te zien.

Fietsen kun je in Tirol goed en beschikt over 5600 kilometer aan mountainbike routes, 3800 km aan wielren routes en 1000 km aan gewone fietsroutes.
Duidelijk is dat de mountainbiker er het best van afkomt.

Wie zijn eigen (e-bike) fietsen meeneemt, moet er zeker rekening mee houden dat veel routes hoogte verschillen hebben en “schotterweg” zijn, dat houdt in niet geasfalteerd en bedekt met zand en steentjes.
Tevens spreekt men in Oostenrijk vaak over e-bike als in mountain bike met accu en niet over de gemiddelde stads e-bike die wij kennen.
De e-mountain bikes hebben over het algemeen sterkere motoren en bredere banden in Oostenrijk.

Wildsee Moar

Activiteit 1: Begonnen met een lekker relaxt wandelingetje om de Wildsee. Wildsee is in de zomer populair bij zwemliefhebbers en er zijn 2 mogelijkheden om ook een hapje te eten.
Strandperle vanaf Seefeld gezien aan de linkerkant van het meer en ligt nabij de centrum van Seefeld (20 mins lopen) en aan de rechterkant richting het einde ligt Waldbad Strand Café Sonja nabij de daar gelegen parkeerplaats.
Je komt ze vanzelf tegen als je het rondje van een uurtje maakt.

Activiteit 2: hadden de blauwe fietsroute uitgezocht naar een gezellig hutje genaamd Bodenalm om te lunchen.
Van Seefeld eerst via Triendsäge de aangeven blauwe route gevolgd maar snel terug gebracht naar de doorgaande weg want 1 hebben we waarschijnlijk een afslag gemist en daardoor konden we niet meer naar de Bodenalm afslaan en 2 het pad was slecht met veel zandhopen/kuilen, boomwortels en stenen.
Het stof deed de fietsen al gauw piepen en dat vonden we toch niet zo’n prettige idee.
Dus bij de doorgaande weg maar het asfalt genomen en gestaag geklommen richting splitsing naar Leutasch. Na een lunch terug via de normale weg, met stevige klim maar zonder problemen qua autoverkeer.

Activiteit 3: de stoeltjes lift genomen naar de Gschwandtkopf. Gschwandkopf, het skigebied van Seefeld in Tirol - Uitstekend voor beginners en families met kinderen.
Met de lift omhoog om heerlijk uitzicht te hebben op de omliggende bergen, zoals Stubaital, Wetterstein Gebergte met de Zugspitze, Seefelder Spitze.
Een lunch bij de Sonnenalm kan ik zeer aanbevelen.

Sonnenalm

Speicherteich Gschwandtkopf

Ondanks dat het een waterreservoir voor het besneeuwen van de piste is, is het Speicherteich Gschwandtkopf een absolute must, zeker als je mazzel hebt dat het water glad is.
De wandeling terug naar Seefeld is zo’n 1-1.30u


En dan als kers op de taart een paar prachtig wolken boven de Stubaitaler alpen aan het einde van de dag.

Activiteit 4: Een dag tripje terug naar Duitsland. Vlak over de grens ligt het meer Walchensee, het is een van de grootste en diepste Alpenmeren van Duitsland.
Voor het grootste deel door het Walchensee Wasserkraftwerk gescheiden van Kochelsee.
Voor wie fietsen wil is dit een heerlijk route langs het meer van zo’n 25 km. Het grootste gedeelte van de route is over een geasfalteerde weg en slechts een klein deel is grind met een stevige klim/daling maar met beleid goed te doen.
Parkeren kun je perfect bij Einsiedl waar de tolweg naar Jachenau begint. Parkeren is gratis net als de tolweg voor fietsers.
TIP: niet proberen in het weekend want dan is het bij mooi weer super druk.

Walchensee

Activiteit 5: Fietsen op de auto gezet en naar Leutasch gereden. Vandaar uit door het Leutasch dal naar de Leutascher Geisterklamm en terug. Schitterende route door het bos en langs de Leutascher Ache. (Route 537) - heen en terug van Weidach naar de klamm is 22 km.
De route is blauw maar gaat ook zeker over een forstweg maar in dit geval goed te doen met ebike en dikkere banden.

Leutaschtal

De leutascher Ache aan het begin van de Scharnitzpas die door de Geisterklamm stroomt.

Geschiedenis van de oprichting van de "Porta Claudia" in Scharnitz en Leutasch
Toen het land ten tijde van de "Dertigjarige Oorlog" steeds meer bedreigd werd en Bernhard von Weimar in 1632 met zijn troepen het land binnenviel bij Reutte, zag de toenmalige soevereine hertog
Leopold V zich genoodzaakt de landsgrenzen over te steken op de grenzen vast te stellen.
Na de dood van de hertog in de herfst van 1632 nam zijn vrouw Claudia di Medici de regering over en voerde deze constructie uit.
Zo dragen ook deze vestingwerken bij Scharnitz Leutasch haar naam "PORTA CLAUDIA".
Op dit moment vinden ook de uitbreiding van de "Ehrenberger Klause" bij Reutte en de voorzieningen op de Achenpas, en Lofer, evenals "Finstermünz" plaats. 

De Porta Claudia is een voormalige vesting op het kleine punt van de Scharnitzpas in het Isartal bij Scharnitz (Tirol, Oostenrijk), op de grens met Duitsland bij Mittenwald (Beieren) Bij de Porta Claudia - om precies te zijn bij de Scharnitzpas - begint vandaag de B 2 (Duitsland) of de B 177 (Oostenrijk).

De Ruïne van Porta Claudia

Activiteit 6: Vanuit Seefeld met de fietsen achterop naar Scharnitz gereden, auto geparkeerd en daar de Isar Radweg opgepikt die in het Hinterautal ligt.


Het is slechts 14 km van de totale route (299 km) die we hebben meegepikt maar het was tof. De hele route loopt van Deggendorf/Niederalteich in Duitsland naar Scharnitz net over de grens in Oostenrijk tot aan het einde van het dal in het Karwendel Gebergte


Langs de Isar loopt deze hoofdzakelijk schrotterweg (verhard met steentjes). De oorsprong van de Isar ligt op zo’n 11 km vanaf Scharnitz en dan nog 3 km door naar de Karstenalm. 

Karstenalm 
Een echte boeren hut met op de kaart, brood met spek/kaas/droge worst. Niet keurig dun gesneden maar heerlijk op je plank gekwakt met zuur, brood en boter. En absoluut niks mis mee. 

Veel lees en voorpret met deze informatie - Wil je dit liever lezen in pdf formaat klik dan hier.
Met vriendelijke reisgroet,,

Hedy Talens
Reizenenmeer.com / Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie

 

 

 





Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden