Yellowstone National Park - 150 Jaar op 1 mrt 2022

Yellowstone National Park van onschatbare waarde! 
En toch pas sinds 1 mrt 1872 een National Park! En morgen dus 150 jaar oud.

Roosevelt Arch & North Entrance Road uit 1883 – de eerste echte weg in het park die nodig was om het Amerikaanse legerstation in Fort Yellowstone aan te sluiten bij het Northern Pacific Railroad Station in Gardiner

Greater Yellowstone Ecosysteem, zoals het gebied vaak wordt genoemd, is sinds de samenkomst van de Indiase culturen Great Plains, Great Basin en Plateau van grote betekenis voor veel stammen die een traditionele band hebben/hadden met het land en zijn hulpbronnen. 

Duizenden jaren voordat Yellowstone een nationaal park werd, was het een plek waar mensen jaagden, visten, planten verzamelden en het thermale water gebruikten voor religieuze en medicinale doeleinden.Voorouders van onder andere de hedendaagse Blackfeet, Cayuse, Coeur d'Alene Nez, Shoshone en Perce bleven het park bereizen op de reeds gevestigde paden. Ze bezochten geisers, voerden ceremonies uit, jaagden, verzamelden planten en mineralen en hielden zich bezig met handel.

Er zijn bewijzen dat er zo’n 27 stammen in deze omgeving hebben gewoond. In 1871 trok een geologische expeditie onderleiding van Ferdinand Hayden door het gebied, ontdekkingen van grote geologische systemen en hydrothermale edelstenen stonden aan de vooravond van Yellowstone’s geschiedenis.

Toen Wyoming nog in de luiers lag om een staat van Amerika te worden, werd op 1 maart 1872 opgericht als Yellowstone National Park door President Ulysses S. Grant en werd het eerste nationale park in Noord Amerika – in totaal zijn er 63 nationale parken - en is daarmee het oudste van niet alleen Noord Amerika maar van in de wereld.
Het grootste gedeelte van het park bestaat uit bossen en er bevinden zich vele diersoorten zoals de bizons, herten, beren, coyotes en wolven.
Het was ooit het grootste national park van Noord Amerika maar moet inmiddels 7 parken voor zich dulden.
De gemiddelde hoogte van het park ligt op 2440m.


Lake Yellowstone 352 km2 groot en het hoogste meer op 2.357m boven de zeespiegel en de Yellowstone Rivier stroomt erdoorheen.

Onder Yellowstone ligt een supervulkaan die ongeveer elke 600.000 jaar tot een grote uitbarsting komt. De asregens van de laatste uitbarsting bedekten het hele middenwesten van Amerika en mocht zo’n uitbarsting nu komen zou catastrofaal zijn voor een hele wijde omtrek van het park en zelfs een vulkanische winter kunnen veroorzaken waardoor het leven op het noordelijk halfrond jarenlang ontwricht zou kunnen worden.
Alhoewel de laatste uitbarsting 640.000 jaar geleden is, wordt er niet vanuit gegaan dat er snel een nieuwe superuitbarsting zal komen maar de bodem van Yellowstone rommelt bijna dagelijks.
Denk daar maar eens aan als je bij Lake Yellowstone staat en bedenkt dat onder dat prachtige met vis gevulde meer de krater van de laatste uitbarsting ligt.

In 1883 werd er een wet aangenomen die meeste parkdieren moesten beschermen, uitgezonderd hiervan waren de wolven, coyotes, beren, poema’s en kleine roofdieren.

NOTE: Wyoming werd pas in 1890 erkend als 44ste staat van Noord Amerika en ligt aangesloten in het noord en noordwesten aan Montana, aan Idaho in het westen – in deze beide staten vind je ook kleine gedeeltes van Yellowstone National Park -, aan Utah in het zuidwesten, aan Colorado in het zuiden en aan South Dakota en Nebraska in het Oosten. Wyoming is meer Yellowstone zie mijn blog Wyoming, The Equality State

Een van de vele geisers in het park

Yellowstone is ongelooflijk mooi en biedt een variatie op het gebied van dieren, geisers en warmwater bronnen. Maar heeft ook zijn donkere kant en dat is te lezen in mijn Blog van mei 2021.

Je kunt hier rustig een 5-tal dagen doorbrengen en dan nog niet alles zien en ondertussen vele kilometers afleggen om bezoeken te brengen aan de hoogtepunten van het park zoals:
  • Old Faithful Geyser, 
  • Grand Prismatic Spring en zijn uitkijkpunt, 
  • Great Fountain Geyser, 
  • Hayden Valley,
  • West Thumb Geyser Basins en Mud Vulcano, 
  • Lamar Valley, 
  • Norris Geyser Basin en 
  • Mammoth Hot Springs en het prachtig witte Minerva Terrace,
Mammoth Hot Springs Sunrise - Foto Kevin League Photography
  • onderweg uitkijken naar de diverse dieren die in het park wonen maar ook hopen dat je niet komt vast te zitten in een file veroorzaakt door bizons of door kijkers naar beren of ander wild.
  • Grand Canyon of the Yellowstone, 
Grand Canyon van de Yellowstone is de eerste grote canyon aan de Yellowstone River stroomafwaarts van Yellowstone Falls in Yellowstone National Park in Wyoming. De kloof is ongeveer 39 km lang, tussen 240-370 m diep en van  tussen 0,40-1,21 km) breed.

Met vriendelijke reisgroet, 
Voor de FB leden: Canada Reis Info – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen 
invullen en wij doen de rest.

 










Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden