2016 Traveltip 11 - Wyoming, The Equality State - Reistip 11

Wyoming Biedt Meer Dan Yellowstone & Grand Teton National Park & Devils Tower 
-
Wyoming Offers More Than Yellowstone & Grand Teton National Park & Devils TowerWie Wyoming hoort, denkt eigenlijk altijd aan Yellowstone National Park, geisers en hotsprings. En dan zullen de meesten ook nog wel Grand Teton National Park en Devil's Tower kennen.
Maar natuurlijk is Wyoming meer dan dat. Samen met Montana, South Dakota en North Dakota vormt het eigenlijk het echte "Wilde Westen".

Wyoming is tijdens de Louisiana Purchase in 1803 gevormd en heeft de bijnaam "The Equality State" gekregen, dit omdat het als eerste het vrouwenkiesrecht erkende in 1869. Pas in 1890 werd Wyoming officieel de 44ste staat van Amerika.
Het wordt ook wel de "Cowboy State" genoemd simpel weg omdat ze de meeste rodeo's hebben maar ook door klinkende namen als Buffalo Bill, Butch Cassidy, Kid Curry en The Sundance Kid.
Het grootste rodeo evenement wordt gehouden in de hoofdstad Cheyenne, genaamd Cheyenne Frontier Days, dit vindt dit jaar plaats van 22-31 juli 2016. CFD is ook het grootste rodeo evenement van de wereld. 10 Dagen lang worden hier rodeo's, concerten en parades gehouden. 
Mocht je in de buurt zijn is het zeker een stop waard. Kaarten en informatie kun je vinden via deze link.

Uiteraard zijn er in Cheyenne en omgeving nog een aantal andere dingen te doen zoals:

  Abraham Lincoln Memorial Monument & Ames Monument
 1. Cheyene Street Railway Trolley
 2. Ames Monument & Sherman Hill - aan Interstate 80. De Ames Monument is een 60 voet hoge granieten piramide en ligt in het zuidoosten van Albany County, Wyoming. Het is gewijd aan Oakes Ames en Oliver Ames, twee Massachusetts broers die zeer invloedrijk waren bij de bouw van 's lands eerste Transcontinental Railroad waren. Sherman Hill ligt ten westen van het monument.
 3. Sherman Hill was ook de originele standplaats voor het Abraham Lincoln Memorial Monument, dit is een buste van Abraham Lincoln gemaakt door Robert Russin  in 1959, het is 3.8m hoog en rust op een granieten sokkel van 9.1m. In 1969, nadat de Interstate 80 werd gebouwd, is het monument verhuisd naar de top van de rest area van de Interstate 80 ten oosten van Laramie. Het is daarmee het  middelpunt op de top Rest Area geworden en Visitor Center tussen de steden van Cheyenne en Laramie. Het biedt uitzicht op de oude US Highway 30 (Lincoln Highway).
 4. Goed inkopen doen van echte cowboy laarzen. Deze vaak met de handgemaakte laarzen zijn dus stevig aan de prijs.
 5. Springs Reservoirs gelegen in het Curt Cowdy State Park , uitstekend om op regenboogforel en Kokanee zalm te vissen, ook is er ruimte voor de watersport
Note: wij hebben zelf ook in Cheyenne geslapen maar de receptioniste van ons hotel vond het toch wel een beetje vreemd dat wij als Nederlanders in Cheyenne waren neer gestreken. Haar letterlijke reactie was: What The Heck Do You Do In Cheyenne? Cheyenne Of All Places. En dat nog wel over de hoofdstad van Wyoming. šŸ˜‚
Als je dan klaar bent in Cheyenne dan kun je natuurlijk naar Custer State Park in South Dakota of via Casper richting Yellowstone National Park.

Reistip: Custer State Park hierover kun je meer lezen op mijn blog. Je kunt dit dan ook combineren met Mount Rushmore Memorial Monument en Badland National Park.

Laten we maar richting Yellowstone National Park gaan. Vanuit Cheyenne gaan we naar Casper
Bij Casper vind je een van de 7 wonderen van Wyoming genaamd Hell's Half Acre.

Hell's Half Acre is een interessant stuk grond en ligt een kleine 68 km ten westen van Casper.
Het is een plek die rijk is aan geschiedenis, grimmig, en spectaculair, in uiterlijk. Hell's Half Acre is nu een openbaar park, met een oppervlakte van  1.3km met kleurrijke canyon muren, geĆ«rodeerde rotsformaties en ruige torens, spitsen, en grotten. 
Indiaanse stammen gebruikten de ravijnen om bizons de dood in te jagen.

Hell's Half Acre is door toeval aan zijn naam gekomen. Het was eerst bekend als "Devil's Kitchen". Deze naam werd er aangegeven doordat er rook uit de aarde kwam. Het was in 1930 dat handelaren Casper probeerden te promoten en ansichtkaarten lieten maken van een foto van Devil's Kitchen.
Toen de ansichtkaarten echter terug kwamen, stond er "Hell's Half Acre" ipv Devil's Kitchen op de kaart en de naamswijziging was een feit.
Hell's Half Acre werd gebruikt als locatie voor de fictieve planeet Klendathu in de film Starship Troopers.

Sinds december 2005 zijn het wegrestaurant en motel/camping, gelegen aan de rand van het ravijn, gesloten. 
Het motel en restaurant zijn inmiddels afgebroken. Het gebied is omheind en er is geen openbare toegang tot de afgrond, noch het dal zelf, maar er staat een voorlichtingsbord ten westen van het voormalige restaurant.


Hell's Half Acre
Wederom kunnen we hier kiezen: naar Sheridan en Cody of naar Moran de Oostingang van Grand Teton National Park.

Onze keuze is Sheridan niet omdat het zo'n opwindend stad is maar een goed uitgangspunt voor bezoeken aan veel historische plekken. Het is ook een goed vertrekpunt richting Yellowstone National Park en dan is er onderweg veel te zien en bovendien is de omgeving indrukwekkend.

Maar eerst Sheridan, wij hebben hier net iets buiten Downtown Sheridan geslapen.
Wat te doen:
 1. Slapen of eten bij de Historische Sheridan Inn, thuis van William "Buffalo Bill" Cody en zijn Wild West Shows. 
 2. Little Bighorn National Monument, ligt ten Noorden van Sheridan in Montana. Little Bighorn Battle is de meest bekende strijd in Amerika die gevoerd is tussen de indianen en het leger.
 3. Paardrijden
 4. Mountainbiken
 5. Vissen
 6. Rotsklimmen
Meer informatie over wat te doen in Sheridan en omgeving kun je vinden door hier te klikken.

Vanuit Sheridan gaan we via de US14 naar Cody, maar voordat je definitief deze weg in slaat vergeet dan niet een bezoekje te brengen aan Connor Battlefield in Ranchester. Hier heeft de Battle of Tongue River plaatsgevonden tussen het leger en de Arapahoe indianen.

De US 14 of beter bekend als de  Big Horn Scenic Byway slingert door een prachtig landschap. Bij Burgess Junction kun je kiezen om deze weg te blijven volgen of voor de US 14A te gaan. 


Wij gaan gewoon via de US14 via de Granite Pass richting het plaatsje Shell en door naar Greybull. Niet te missen in Greybull: Days of '49 Festival, jaarlijks gehouden in het tweede weekend in juni, het is een weekend van rodeo's en parades. Mocht je tijd hebben breng dan een bezoekje aan het uitgestrekte Bighorn Canyon National Recreation Area.

Na Greybull volg je gewoon de US14 naar Cody en hier is veel te doen en begint de Buffalo Bill Cody Scenic Byway: je toegang tot Yellowstone NP.

Cody is in 1896 gesticht door en vernoemd naar William Frederick Cody, beter bekend als Buffalo Bill.

Wat te zien/doen in Cody:
 • het Buffalo Bill Center of the West met het Cody Firearms Museum: bevat ruime collecties in verband met Bufffalo Bill en is een favoriete pleisterplaats voor de talrijke toeristen die de stad bezoeken, op weg van of naar Yellowstone.

 • het Irma Hotel: genoemd naar een dochter van Buffalo Bill waar tijdens de zomer voorstellingen worden gegeven van wildwest-schietpartijen
 • Old Trail Town: meer dan 25 gerestaureerde historische western-gebouwen, naast de Yellowstone Highway. Hier kwamen o.a. Butch Cassidy, Kid Curry, The Sundance Kids en andere desperado's bijeen.

 • Cody Heart Mountain Relocation Center - dit ligt 22km ten noordoosten van Cody, hier werden na de aanval op Pearl Harbor, 11.000 Japanners die in Amerika woonde ondergebracht. 
 • Buffalo Bill State Park, prachtig state park even buiten Cody
 • Buffalo Bill Scenic Byway: de verbindingsweg tussen Cody en Yellowstone National Park
Rodeo is belangrijk voor de cultuur van Cody, dat zichzelf de "rodeo-hoofdstad van de wereld" noemt. De Cody Nite Rodeo is een amateur-rodeo, elke avond van begin juni tot eind augustus. In Cody vindt ook de Cody Stampede Rodeo plaats in het Cody Stampede Park. Deze stampede (stormloop) is een van de grootste rodeo's in de Verenigde Staten. Hij vindt plaats op Independence Day (van 1 tot en met 4 juli) en dit reeds vanaf 1919. Veel beroemde cowboys uit het hele land nemen eraan deel.
Ook wordt hier op 18-19 juni 2016, voor de 35ste keer,het jaarlijkse Plains Indian Museum Powwow gehouden.
Na een bezoek aan Cody zetten we onze reis voort naar Yellowstone National Park via de 44 km lang en zeer fraaie Buffalo Bill Cody Scenic Byway. Deze weg brengt je naar de oostingang van Yellowstone en is in mijn ogen een van de mooiste ingangen. Hij brengt je langs vele bezienswaardigheden en mooie stops zoals: Buffalo Bill Resevoir, Buffalo Bill Ranch maar ook The Smith Mansion.
Over het duizelingwekkende Smith Mansion, in de Wapiti Valley wordt veel beweerd. Zo zou het gebouwd zijn over een mijnschacht of door de handen van een gek of gewoon een perverse grap. De waarheid is echter, dat het gewoon het werk van een man was die niet kon stoppen met bouwen.
Smith werd geboren in Cody en heeft 22 jaar aan zijn huis gebouwd. Wat begon als een kleine hut werd steeds groter en groter. Zonder tekeningen realiseerde hij het gebouw zoals het er nu bijstaat. Volgens de verhalen zou hij dood gevallen zijn maar anderen beweren dat hij op kleine hoogte (ongeveer 3-4m) geraakt zou zijn door een zware balk die naar beneden viel. Elk stuk hout in het huis is met de hand de berg afgebracht.
Je mag dit zeker niet overslaan want je komt er tenslotte vlak langs.

Het laatste stukje naar Yellowstone gaat via Sylvan Pass, deze 2.600m hoge pas is niet altijd open ivm de vele sneeuwval dus mocht je vroeg in het seizoen plannen hebben om via de oostingang naar Yellowstone National park te gaan, informeer dan goed of de pas open is. Normaal gesproken sluit de oostingang van Yellowstone weer op de eerste maandag van november.

Een aantal redenen om zeker naar Wyoming te komen volgens de lokale bevolking:
 • Spectaculair landschap met majestueuze bergen en ongerepte rivieren en beken
 • Uitstekende vis & jacht mogelijkheden
 • Goede recreative buitenactiviteiten het hele jaar door
 • Fantastische weer.
 • Geen dichte bevolking met veel open ruimte 
 • Weinig verkeer
 • Minder lucht vervuiling dan in sommige staten
 • Vredig & rustig
 • Veilig leefgemeenschat
Nou zijn de laatste 5 natuurlijk weinig interessant voor de toerist.

Ik wens jullie heel veel plezier in mooi Wyoming
Met vriendelijk reisgroet 
Hedy Talens - reizenenmeer.com

#wyoming #explorewyoming #visitwyoming #equalitystate #sheridan #cody #buffalobillcodyscenicbyway #scenicbyway #buffalobillstatepark #oldtrailtown #us14 #hellshalfacre #abrahamlincolnmemorialmonument #cheyenne #cheyennefrontierdays #frontierdays#cowboystate
#discoveramerica #exploreamerica #smithmansion #buffalobill #sundancekid #butchcassiday #kidcurry #wildwest

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

Special: Part 2 - Winter Tour Eastern Canada & the state of New York January / February 2018

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4