2016 Traveltip 15 - The Liechtensteinklamm, St. Johann im Pongau - reistip 15

Ontdek EEN van de langste en diepste Kloven in de Alpen - De Liechtensteinklamm  
-
Discover ONE of the longest and deepest Gorges in the Alpes - The Liechtensteingorge  

De Liechtensteinklamm is een kloof gelegen in de Alpen ten zuiden van de Oostenrijkse stad Sankt Johann im Pongau, in de deelstaat Salzburg.
De diepte van de kloof is bijna 300m en is ontstaan doordat de Grossarler Ache, een zijriviertje van de Salzach, eeuwenlang de ondergrond ërodeerde. De lengte van de kloof is ongeveer 4.000m en slechts 1.000m is toegankelijk voor het publiek.

In 1875 werd begonnen met het toegankelijk maken van de kloof, maar door geldgebrek werd gestopt met de werkzaamheden. Door een donatie van 600 gulden (ongeveer € 272) door vorst Johannes II van Liechtenstein konden de werkzaamheden worden hervat en het jaar erop worden afgerond. Als dank werd de kloof naar de Liechtensteinse vorst vernoemd.

De wandeling.
Over de 1.000m lange wandeling doe je ongeveer anderhalf uur. Het is geen rondweg dus je komt via dezelfde weg weer terug. Het keerpunt wordt gemarkeerd door een prachtige waterval. Goede/Stevige schoenen (met profiel) worden tenzeerste aanbevolen omdat het pad door de kloof glad is. Goed ter been zijn is absoluut een vereiste. Sommige stukken van de wandeling zijn steil en gaat met een tunnel dwars door de berg heen.
Op het moment is de Klamm nog gesloten maar vanaf begin mei gaan de deuren weer open en zijn geopend tot eind oktober. Dit is wel afhankelijk van het weer. Als het bijvoorbeeld hard heeft geregend kan de Klamm gesloten blijven of onverwachts moeten sluiten. Voordat de Klamm weer opengaat voor het publiek wordt hij goed geinspecteerd en bv boomstammen die door het smeltwater zijn meegenomen verwijdert.
Ondanks dat het kinderen toelaat vind ik zelf dat het niet geschikt is voor kleine kinderen en is ook niet toegankelijk voor kinderwagens.
Mocht je iets met kinderen willen doen kun je beter naar de nabij gelegen Geisterberg gaan, wat wel een eldorado voor kinderen is. Dit een een soort lief spookpark waar je de aarde-, water-, lucht- en vuurgeest kunt wekken. Dit pret en avonturen park is geopend in het voorjaar, zomer en herfst. Kinderen kunnen er spoorzoeken en krijgen een stickervel. Ondertussen gaan ze op zoek naar de snurkende dwerg en de sissende slang. De gondel vanuit Alpendorf brengt je naar het park.
Toegangsprijzen en hoe je bij de Klamm kan komen, kun je vinden via deze link.
Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens - reizenenmeer.com

#salzburgerland #grossarltal #stjohanninpongau #liechtensteinklamm #gorges #geisterberg #alpendorf #myaustria #visitaustria #discoveraustria #feelaustria

Reacties

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

La Terrazza delle Dolomiti - Het Terras van de Dolomieten

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4