2016 Traveltip 16 - Visit the City of Utrecht - Reistip 2016 tip 16
Ontdek het Hart van Nederland: Utrecht met zijn bijnaam Domstad
-
Discover The Heart of The Netherlands: Utrecht with its nickname Domstad
Domtoren
Utrecht, het hart van Nederland met zijn bijnaam Domstad
De stad bevindt zich in de Randstad en is centraal gelegen op een knooppunt van wegen, spoorwegen en waterwegen, waardoor het een toonaangevende beurzen- en conferentiestad is en het hardst groeiende economische centrum - vooral in de dienstensector - van zowel de Randstad als Nederland.
Utrecht was een van de eerste steden in het huidige Nederland met stadsrechten en heeft een lange geschiedenis en een belangrijk historisch centrum. Kenmerkend voor de stad zijn onder meer de werven en de Dom van Utrecht (met de 112 meter hoge Domtoren) waaraan de stad de bijnaam Domstad ontleent. De stad was in het jaar 1808 kortstondig de hoofdstad van het Koninkrijk Holland, zoals Nederland destijds heette.
De stad huisvest drie universiteiten waarvan de grootste de Universiteit Utrecht is. Deze universiteit is de op een na grootste van Nederland. Er zijn ook drie omvangrijke hogescholen, het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen, ProRail, de Rabobank Nederland en de Jaarbeurs Utrecht gevestigd.
Maar Utrecht is meer dan dat, het is er gezellig winkelen, eten en drinken. Je kunt er ook door de grachten varen met een rondvaartboot en zelfs op een waterfiets.
De Oudegracht is de bekendste gracht in Utrecht, de ongeveer twee kilometer lange gracht is te beschouwen als het verbindingsstuk tussen de Kromme Rijn en de Vecht en doorsnijdt de gehele binnenstad van zuid naar noord. Eeuwenlang is zij de hoofdader van de stad geweest. Het systeem van werven en werfkelders van de Utrechtse Oude- en Nieuwegracht is op deze schaal uniek in de wereld. In 2008 is er sprake geweest van een voordracht aan Unesco Werelderfgoed maar dat is helaas tot nu toe nog niet gebeurd.
Oudegracht
Domkwartier Utrecht
Domtoren en DomkerkDe Dom van Utrecht is een markante gotische kerk in het centrum van de stad.. De kerk werd vanaf 1254 gebouwd als de kathedraal van het rooms-katholieke bisdom Utrecht en was gewijd aan Sint-Maarten. Sinds 1580 is de kerk protestants. De 112,32 meter hoge Domtoren is de hoogste kerktoren van Nederland en het hoogste gebouw van Utrecht. De Dom is gebouwd op het terrein van het voormalige Romeinse Castellum Traiectum*.
Middenin het Romeinse castellum stond destijds een stenen gebouw van circa 8 bij 7 meter. Vandaag de dag liggen de restanten ervan onder het door de tornado verdwenen middenschip van de Domkerk. Mogelijk was dit gebouw in de Romeinse tijd een tempeltje. Tussen de toren en de kerk ligt het Domplein, hier heeft vroeger het middenschip gestaan. De toren werd door een kort brug verbonden met de kerk.
De huidige aanblik van de Dom werd zeer bepaald door de tornado van 1674: tijdens de zware storm die op 1 augustus over Nederland raasde, stortte het schip van de Domkerk in.
De Domtoren, met zijn 465 treden, is te beklimmen onder begeleiding van een gids. Het biedt een prachtig uitzicht over de stad. Elke eerste zondag van de maand vindt er om 14.15u een speciale rondleiding plaats voor kinderen. Elke rondleiding heeft een ander thema bv hoe de klok geluid moet worden.
Meer informatie over de openingtijden en rondleidingen vind je door hier te klikken.
De Domkerk is 7 dagen per week open en wordt elke dag door veel mensen bezocht. Sommigen komen voor een rondleiding, anderen voor een moment van rust. Op zaterdagmiddag valt er veel muziek te genieten. Bij de ontvangstbalie is altijd een gastheer of -vrouw aanwezig die u wegwijs kan maken in de Domkerk. Er zijn ook rondleidingen mogelijk.
Meer informatie hierover vind je door hier te klikken.
* Traiectum was vanaf omstreeks het jaar 50 een Romeins fort (Latijn: castellum) langs de rivier de
Rijn. Het lag destijds op de noordelijke grens (limes) van het Romeinse Rijk in de provincie Neder-
Germanië (Germania Inferior). Het Romeinse fort in de Utrechtse binnenstad vormt de bakermat
van de stad Utrecht en bleef in hoge mate bepalend voor de ontwikkeling van de stad.
Domkerk
DOMunder
Wat is DOMunder?
DOMunder is dé historische attractie in Utrecht voor jong en oud.
Beleef ondergronds de verhalen van 2000 jaar Domplein, Utrecht en Nederland.
DOMunder kun je op twee manieren bezoeken.
- Ga zelf op zoek naar de spannende verhalen van 2000 jaar Domplein met een ondergrondse ontdekkingstocht of
- boek een archeologische rondleiding van een deskundige gids.
Klik hier voor meer informatie.
Flora's Hof
In het midden van het Middeleeuwse centrum van Utrecht, pal onder de Dom, ligt Flora’s Hof. Een bijna vergeten stukje historie:
Flora’s Hof ligt op de plek waar honderden jaren het Bisschoppelijk Paleis van Utrecht heeft gestaan. Nadat in 1580 de openlijke uitoefening van het rooms-katholieke geloof in Utrecht werd verboden en het paleis in de jaren erna verwaarloosd raakte, werd het in 1803 gesloopt.
Na de sloop begon Hendrik van Lunteren op dezelfde plek een plantenhandel. Op het terrein verrezen plantenkassen en een oranjerie, waar onder andere vruchtenbomen en exotische gewassen in werden gekweekt. Familie van Van Lunteren hield de plantenhandel nog twee generaties langer in stand, maar moest het bedrijf in 1911 verkopen. In 1934 sluit het bedrijf definitief haar deuren.
In de jaren daarna wordt het kleine hofje vergeten en verwaarloosd. Het duurt nog tot 2008 tot de tuin een opknapbeurt krijgt en opnieuw wordt ingericht. Nu wordt het mooie hofje onderhouden door vrijwilligers. De huidige tuin is geïnspireerd op de 19e eeuwse tuinstijl en een eerbetoon aan de vroegere kwekerij. De kuipen refereren aan de vroegere oranjerie en overal groeien historische bloemenrassen.
Flora’s Hof is dagelijks geopend van 12.00 - 16.30 uur en de toegang is gratis.
Veel informatie is er te vinden via de website van het VVV.
Flora's Hof
Een van de vele grachten die Utrecht rijk is