2017 Travel Tip Tip 17 - Hiking Pieralongia (Parco Naturale Puez-Odle) / Wandeling Pieralongia (Natuurpark Puez-Geisler) Reistip 2017 Tip 17

Live vanuit Ortisei – St. Ulrich / Val Gardena – Gröden. 
Een wandel tip in de sublieme omgeving van Col Raiser
-
Live from Ortisei – St.Ulrich / Val Gardena – Gröden. 
A hiking tip in the sublime surroundings of Col RaiserEindelijk heb ik maar eens de stoute schoenen aangetrokken en een wandeling gemaakt die al een tijdje op het programma staat. Vanaf de Col Raiser ben ik afgebogen (route 4) voor een 20 minuten wandeling naar de Rifugio Firenze/Regensburgerhütte. Deze hut ligt op een hoogte 2.040m aan de voet van de machtige Odle/Geislerspitzen. Het eerste gedeelte van deze hut is gebouwd in 1.888 en uitgebreid in 1.920, het biedt de mogelijkheid om te overnachten.

 
Bij de Regensburgerhütte, heb ik vlak bij de hek van de hut het bord gevolgd naar Pieralongia (route 13 en route 13B). Je bevindt je in een prachtige omgeving en de spitzen van de omliggende bergen zijn indrukwekkend. De route omhoog is goed stijgend dus enige conditie is wel wenselijk, en uiteraard zijn goede wandelschoenen en stokken hier zeker handig. De stokken voorkomen dikke en stijve vingers.


Bij de splitsing 13 en 13B, bereikt je na ongeveer 40 minuten (ik loop langzamer dan gemiddeld door het fotograferen en een ietwat magere conditie) sla je af naar 13B. Dit stuk je naar boven is een stevig stuk maar als je op het moment komt dat je het volgende dal in kan kijken zul je je ogen uitkijken hoe indrukwekkend het hier is. Na zo'n 30 minuten kom je op een volgende kruising waar je kunt kiezen voor Pieralongia of Seceda - Pana Scharte.Ik koos hier voor Pieralongia, vanaf dit punt loop je in een kleine 10 minuten (route 2B) door een stukje ruige natuur en je bereikt hier de Malga Pieralongia Alm.


Je kunt hier kiezen om direct terug te lopen naar Col Raiser (route 1) of Route 2B te volgen naar de Baita Troier Hütte Col Raiser is de korte route terug en via Troier Hütte kost je absoluut meer tijd. Maar het weer is mooi en deze route is rustigr dan direct naar Col Raiser terug.
Vanaf Malga Pieralongia loop je in zo'n 20 minuten naar de Troier Hütte. Dit is een leuke hut waar ze een soort kleine kinderboerderij hebben. Deze hut is ook via andere wegen te bereiken die makkelijker zijn met kinderen.

Nou ik toch eenmaal bezig ben om mijn route continue te verlengen, besluit ik te gaan lunchen bij een van mijn favoriete hutten op Seceda (een kleine 10 minuten van Troier Hütte) en wel de Baita Daniel Hütte. Deze hut staat voor vriendelijke eigenaren en een uitstekende Zuid-Tiroler maaltijd.


Na de late lunch de terugweg ingezet naar Col Raiser om weer een einde ta maken aan deze fantastische wandeling.

Je kunt mijn wandeling van vanaf om vele manieren afkorten cq verlengen maar dat laat ik aan jullie over en het moment van de dag. Zo kun je bv niet naar Pieralongia lopen maar via de Forecella Pana/Pana Scharte naar de Baita Sofie Hütte lopen en besluiten via de Seceda lift een einde aan de dag te maken of zoals ik al eerder noemde de kortere wegnemen naar Col Raiser.

Links: Forcella Pana/Pana Scharte.      Midden: Sofie Hütte.           Rechts: uitzicht bij Col Raiser

Een recap van de wandeling: Col Raiser ➡️ Regensburgerhütte ➡️ Pieralongia ➡️ Troer Hütte ➡️ Daniel Hütte ➡️ Col Raiser, mijn wandeltijd is tussen de 3-4 u geweest inclusief foto stops, koffie en lunch. De route vergt op sommige momenten zeker enige inspanning maar met wat conditie is deze wandeling zeer goed te doen.Ik hoop dat dit Blog jullie weer een nieuwe uitdaging heeft gegeven want de wandeling is zeer de moeite waard.
Ik wens jullie dan ook veel wandelplezier in die prachtige Parco Naturale Puez-Odle/Naturpark Puez/Geisler.

Met vriendelijke reisgroet,


Reacties

 1. Hi,

  What is the weather like in Val Gardena area in mid-September?
  Is it suitable for hiking?
  I have been there a number of times on skiing trips.

  Regards,

  Joe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Joe, September is a great time for hiking. I've been there in september en june and december and had never bad weather. It might be bad 1 day as it are the mountains. Most lifts stay open until end of September. Hereby you find a link to lifts and gardena card. The card is worthwhile if use the lifts regulary. http://www.gardenacard.com/img/Gardena_Card.pdf Hope this helps. Enjoy your time in the Dolomites. Shortly a longer and fukm version of my stay will be published. Kind regards

   Verwijderen

Een reactie posten