Rondreis Alberta/British Columbia - mei/juni 2019 - Jasper NP

The Mountains Are Calling And I Must Go: Jasper National Park 
Een prachtige uitspraak van John Muir.


Uitzicht vanaf Highway 16 van Edmonton naar Jasper

Na 2 nachten Edmonton wordt het tijd om de natuur op te zoeken en vertrek ik naar Jasper voor 3 nachten. Ik verblijf hier in een oude bekende uit 1995 Becker’s Chalets, gelegen aan de Athabasca Rivier op zo’n 5 minuten buiten Jasper en nabij de ingang van Jasper National Park. Het is een uitstekend uitgangspunt om het park te ontdekken. 

De bonus op de dag van aankomst,. 

Uitzicht op de Athabasca Rivier bij Becker’s Chalets even voor zonsondergang.

Zonsondergang bij Becker’s Chalets

Wat te doen in en rondom Jasper?
Er is hier heel veel te doen, veel wandelingen beginnen in de directe omgeving van Jasper zelf. 
Via deze link vind je een map met de hoogte punt uit de omgeving. 

Medicine Lake & Excelsior Brand 2015 ⬆️   Maligne Lake ⬇️


Bonus van de Maligne Road 


Maak een combinatie van Maligne Canyon, Medicine Lake en Malgine Lake
Malgine Canyon is met zijn kloven een geliefd wandeldoel, bij de “Sixth Bridge” heb je een prachtig uitzicht over de omliggende bergen en bij de “Fifth Bridge” start een prachtige wandeling. Maar ook bij de officiële parkeerplaats van de Maligne Canyon, hier bevindt zich een theehuis, kun je starten voor het zien van de watervallen en kloven.
Medicine Lake ligt tussen de Maligne Canyon en Maligne Lake, het is een bijzonder meer want het valt zomer’s nagenoeg droog. Dit wordt veroorzaakt door de natuurlijke drainage die onder het meer ligt. Tevens bevinden zich hier ook ondergrondse grotten die als opslagplaats fungeren. 
Maligne Lake hier kun je een excursie maken naar Spirit Island  een geliefd fotopunt waar je alleen per boot kunt komen. In het hoogseizoen is het handig als je van tevoren een kaartje online koopt, dit om een lange rij over te slaan en de boot niet te missen. Het is ook de enige manier om een boot op een bepaalde tijd te reserveren.
Ik heb echt dikke pech want de opening stond gepland voor 25 mei maar is verschoven naar nu 30 mei.
Jasper SkyTram, iets buiten Jasper gelegen. De kabelbaan brengt je naar de 2.263 meter hooggelegen Whistlers Mountain (eind maart - eind oktober). Bij helder weer heb je prachtig uitzicht over het uitgestrekte Jasper National Park. Je ziet bergketens, verschillende gletsjermeren en de Athabasca-rivier. Op de berg zijn verschillende wandelpaden, een souvenirwinkel en een restaurant. Vanaf hier kun je via het Summit Trail nog 200m hoger komen tot het hoogste punt van de berg.

Mount Fitzhugh, tegenwoordig Mount Edith Cavell (3.300m), de berg werd in 1916 hernoemd naar Edith Cavell, een Engelse verpleegster. Zij werd tijdens in WOI door de Duitsers geëxecuteerd omdat ze geallieerde soldaten had geholpen om te ontsnappen uit bezet België naar Nederland. 
Via een 14 kilometer lange slingerweg langs een rivier bereik je de noordkant van Mount Edith Cavell waar je uitkijkt over de Cavell bergweiden en je hebt een spectaculair zicht op de Angel Glacier. De weg is doorgaans open van half juni t/m half september (weersafhankelijk). Mocht je het geluk hebben dat het hier rustig is, kans is niet zo heel groot in het hoogseizoen, kun je het kraken en afbreken van de gletsjer horen.
Helaas ben ik te vroeg om dit deze keer te kunnen doen. 


Pyramid Lake & Island ↕️


Patricia & Pyramid Lake liggen beide even buiten Jasper en is een eldorado voor de waterliefhebber want je kunt hier kano’s en waterfietsen huren, zwemmen alhoewel dat best koud is 😉 en vissen. Langs beide meren liggen kleine strandjes en picknick gelegenheden.
Voor mij is vooral Pyramid Lake, gelegen aan de voet van Pyramid Mountain, een verplichte stop. Het heeft slechts een oppervlakte van 1,2 km2 en stroomt via de Pyramid Creek in de Athabasca rivier.
Ik vind het een top plek en ga er altijd even heen voor een paar foto’s, hoofdzakelijk van het kleine eilandje dat er ligt, toepasselijk genaam Pyramid Island. Het is een geliefde locatie voor trouwceremonies en daarom zijn er op banken neergezet. Je komt via een houten brug op het eilandje, hier bevinden zich wat picknick tafels en een houten open hut. Een korte rond wandeling loopt over het eiland. Er is niet veel parkeergelegenheid en het kan er best druk zijn. 


Sunwapta Falls ⬆️                      Athabasca Falls ⬇️


Dit is een kleine greep uit de dingen die er te doen zijn want er is heel veel te doen rondom Jasper. 
Buiten Jasper en gelegen aan de Icefield Parkway bevinden zich Athabasca & Sunwapta Falls. Deze 2 prachtige watervallen liggen respectievelijk 33 en 56 km buiten Jasper  de Sunwapta Falls. Beide watervallen zijn prachtig en er stroom een gigantische partij smeltwater door, vooral in het voorjaar brullen ze stevig. De een zegt Sunwapta is mooier en de ander zegt Athabasca. 
Ik persoonlijk vind de Athabasca mooier omdat het iets mysterieuzer aanvoelt als je naar het strandje loopt waar je een prachtig uitzicht hebt op de rivier.
De wandeling bij de Sunwapta naar de lower falls, 2 km, heb ik zelf niet gedaan

Vanaf het strandje bij de Athabasca Falls

Meer informatie over Jasper National Park kun je vinden op mijn Blog.

Met vriendelijke groet en rechtstreeks vanuit de Canadia Rockies
Hedy Talens

Reacties

Populaire posts