Dutch Ultimate Nature - Nederlands Ultieme Natuur: Oostvaardersplassen

Ontdek de Oostvaardersplassen

-

Discover the OostvaardersplassenVan de Oostvaardersplassen is er maar één in Nederland. Sterker nog: in heel Europa is er geen gebied dat met de Oostvaardersplassen te vergelijken valt. Diep in zuidelijk Flevoland schiep de natuur een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. Wandel of fiets over een van de vele paden van de Oostvaardersplassen en maak kennis met het Nederland van duizenden jaren geleden.

Ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten de Oostvaardersplassen te vinden, net als reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. Zelfs de zeearend broedt hier sinds een paar jaar weer. Om graslanden tot ontwikkeling te brengen zijn er Heckrunderen, konikpaarden en edelherten in het gebied losgelaten. Met elkaar leven deze dieren hier een natuurlijk leven, op een plek waar de natuur het voor het zeggen heeft.

Vandaag brachten wij een bezoek aan de Oostvaardersplassen en moet zeggen het was indrukwekkend. Wij hebben er voor gekozen om te starten bij Buitencentrum Oostvaardersplassen bij Lelystad. Hier vertrekken meerdere relatief kort wandelingen en zijn allemaal met kleuren gemarkeerd. De diverse wandelingen brengen je langs uitkijkposten vanwaaruit je kun speuren naar volgens en de grote grazers die hier rondlopen. Op de website vind je ook fietsroutes maar deze gaan niet door het natuurgebied maar eromheen.
Helaas hebben we de runderen en de herten alleen op hele grote afstandgezien maar daarentegen hebben we de Konikpaarden op nog geen 100m kunnen zien en dat is behoorlijk spectaculair.  Ook zagen we veel soorten gansen, zwanen, zilverreigers en een zeearend op afstand.

De konik is van oorsprong een in Polen en Wit-Rusland in het wild of halfwild gehouden paardenras dat klein van stuk en heel sober is. Koń is Pools voor paard, konik (konjiek) voor paardje.
Juiste deze paarden zijn een groot onderdeel geweest van de film De Nieuwe Wildernis die in september 2013 is uitgebracht. Deze film heeft de Oostvaardersplassen een grote groei in bezoekers gebracht van zowel binnen als buitenland. Hier vind je een klein promotie filmje van deze film:


In navolging van het succes van deze film is er op 24 September 2015 een nieuwe film uitgebracht genaamd: Holland - de natuur in de Delta met in de hoofdrol de zeearend. De zeearend is vele jaren niet gezien in Nederland dus vandaar deze ode aan die fraaie dier. Hieronder vind je een promotie filmpje:

Hier nog een collage van de vele mooie dingen die je er kunt tegenkomen.
#oostvaardersplassen #nederland #natuur #denieuwewildernis #HollandhetlevenindeDelta #staatsbosbeheer #zeearend #konikpaarden #netherlands #nature #seaeagle #konichorses

Reacties