Wintertires/Chains: When & Where in Europe??? - Winterbanden: Waar en Wanneer in Europa??

Waar en Wanneer is het verplicht winterbanden, all-weather-banden of sneeuwkettingen te gebruiken in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië ?

-

Where and When is it obligated to use wintertires, all-weather-tires or chains in Austria, Germany, Switzerland & Italy?


Nog even en dan is het weer zover, de wintersport kriebels beginnen weer maar wat staat je te wachten of laat ik het zo zeggen wat wordt er van je verwacht door de verschillende landen

Winterse omstandigheden

Sommige landen hebben een vaste periode waarin winterbanden verplicht zijn, in andere hangt dat af van het winterse weer. Dan moet je dus in ieder geval bij sneeuw, ijs of gladheid op winterbanden rijden. Vaak in combinatie met andere winteruitrusting, zoals voldoende antivries-ruitensproeivloeistof en goede ruitenwissers of zelfs een sneeuwschep.

Winterbanden in Oostenrijk op alle wielen

De verplichting van winterbanden in Oostenrijk tussen 1 november en 15 april geldt voor alle wielen van het voertuig. Het is ook toegestaan sneeuwkettingen op de aandrijfwielen te gebruiken, en ook winterbanden met sneeuwkettingen zijn toegestaan. Buiten deze perioden kan het gebruik van winterbanden in Oostenrijk op bergwegen verplicht gesteld worden. Winterbanden in Oostenrijk moeten minimaal 4 mm profiel hebben, anders worden zij gezien als zomerbanden. Overigens zijn ook banden met M+S of M&S toegestaan

Winterbanden in Duitsland soms laat in het voorjaar

Er staat geen vaste periode voor de verplichting om in Duitsland op winterbanden te  rijden. De auto moet tijdens winterse omstandigheden (sneeuw, ijs en gladheid) voorzien zijn van winterbanden of All-Weather banden. Ook is een complete winteruitrusting verplicht: voldoende ruitensproeiervloeistof, goede ruitenwissers, krabber, slotontdooier etc. Het rijden op niet geschikte banden kost je € 40 en als je een gevaarlijke situatie veroorzaakt € 80 plus 1 strafpunt.
Dus eigenlijk is er maar 1 advies: gebruik winterbanden in de wintermaanden en voor de bergen: neem sneeuwkettingen mee wat dit is op kleinere (berg)wegen verplicht (wordt aangegeven met een bord).

Winterbanden in Italië

Sneeuwkettingen en/of winterbanden in Italië kunnen op de bergwegen verplicht zijn. Dit wordt dan met een verkeersbord aangegeven. In de Aostavallei - het uiterste noordwesten van het land - is het van 15 oktober tot 15 april verplicht winterbanden te gebruiken. Sneeuwkettingen gebruiken in plaats van winterbanden mag ook.
Het is sinds vorig jaar verboden om 's zomers op winterbanden te rijden in Italië, de boetes hierop zijn hoog (dus wees niet lui en wissel de banden voor de zomer).

Winterbanden in Zwitserland

Er is geen algemene wettelijke verplichting voor het gebruik van winterbanden in Zwitserland, maar het is wel sterk aanbevolen. Als je ze niet hebt en je veroorzaakt een probleem op de weg, loop je kans op een boete.. Ook (mede)aansprakelijkheid bij ongevallen is een risico bij het niet voeren van winterbanden.
Sneeuwkettingen gebruiken is een verplichting als het wegdek daarom vraagt. Dus neem altijd sneeuwkettingen mee.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

La Terrazza delle Dolomiti - Het Terras van de Dolomieten

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4