Travel Tip 2015 - Tip 26 - Discover / Ontdek- Zillertal Arena / HoheTauern Part 1

Ontdek de Wereld van het Nationaal Park Hohe Tauern en zijn Omgeving! Je zult niet teleurgesteld worden
-
Discover the World of the National Park Hohe Tauern and it's Surrouding! You will not get disapointed.Het National park Hohe Tauern is met een oppervlakte van 1.856 km2 één van de grootste natuurgebieden van Europa. Het park kent vele hoogtepunten zoals de hoogste berg van Oostenrijk: de Grossglockner (3789 m), de langste gletsjer van de Oostalpen: de Pasterzengletsjer en de hoogste watervallen van Europa: de Krimmler watervallen. Hohe Tauern heeft alle ingrediënten voor een geslaagde actieve vakantie in Oostenrijk middenin de natuur.

Hohe Tauern samengevat:

Het park heeft maar liefst 266 bergtoppen van 3.000 m en hoger, 342 gletsjers met een totaal oppervlakte van 130 km2, 279 beken waarvan 57 gletsjerbeken, 26 behoorlijke watervallen en 551 bergmeren. Tevens leven er in de Hohe Tauern meer dan 10.000 diersoorten en komt een derde van de in Oostenrijk levende planten voor in het park.
National Park Hohe Tauern beslaat gedeeltes van de Oostenrijkse provincies Salzburg (in het noorden), Karinthië en Tirol (beide in het zuiden). De zuidwestelijke rand van National Park Hohe Tauern ligt in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol.
Tauern betekent letterlijk bergpas, maar in de middeleeuwen ging de naam over op het gebergte zelf.

In deze reistip ga ik het hebben over het Salzburgerland gedeelte, dit gedeelte beslaat 805 kmvan de totale oppervlakte. En dan nog specifiek over de Krimmler Watervallen en zijn boven gelegen Krimmler Achental.
De Krimmler Watervallen zijn spectaculair en toeristisch, helaas ook niet van elkaar te scheiden want het is nu eenmaal de hoogste waterval in Europa en de 5 na hoogste van de wereld.. De waterval heeft een valhoogte van 380m en doet dit in 3 etappes. Een 4 km zeer goed onderhouden pad brengt je in ongeveer 10 minuten naar de onderste waterval en in ruim een uur naar de bovenste waterval. Ik zelf vind de middelste waterval het mooist om te zien.

TIP: National Card Hohe Tauern krijg je bij veel aangesloten hotels als je hier meerdere dagen (vanaf 3 dagen) verblijft want hij biedt zeer veel voordelen. Per categorie (6 stuks) is een onderdeel altijd gratis en vaak de 2e keer met korting. Zo hadden wij de Gerlos Alpenstrasse gratis (ticket is 8 dagen geldig) en de entree van de Krimmler Waterval inclusief parkeren ook. Voor meer informatie over deze kaart klik hier.
TIP: een kaartje voor de waterval wandeling is alleen aan te schaffen bij het Waterwonderwereld gebouw gelegen bij de parkplaats en dus niet bij het begin van de wandeling
De wandeling is zeker tot de middelste waterval behoorlijk druk en dan zal ik het maar niet over het onderste gedeelte hebben. Maar ja als je iets moois wil zien moet je dat maar op de koop toenemen. Het is absoluut geen lichte wandeling - sommige stukken zijn behoorlijk stevig in de stijging en zeker het laatste gedeelte is een behoorlijke kuiten bijter. Als je dan eenmaal boven bent dan geeft dat zeker veel voldoening.  Tijdens de wandeling tref je vele bankjes aan om even bij te komen en verschillende uitkijkplatvormen, die een prachtig uitzicht geven op de waterval en het dal beneden. 

Mocht je denken: dat omhoog lopen is me te zwaar dan kun je overwegen om je met een taxi naar de bovenkant van de waterval te laten brengen, besef wel dat naar boven zwaar is maar naar beneden een nog grotere aanslag op je knien is want het bovenste stuk is knap steil. Goede stevige schoenen zijn aanbevolen en dit hoeven niet perse bergschoenen te zijn.
Bij de middelste waterval is een restaurant, imbiss, kiosk en ijsverkoop. Je kunt hier ook heen als je niet goed ter been bent want hier komt ook een taxi. (meerdere taxi bedrijven doen dit en vertrekken allemaal bij Restaurant/Pizzeria Cascade en zijn redelijk geprijst). Besef wel dat je hier geen uitzicht heb op een van de watervallen en je dus of een klein stuk omhoog of omlaag moet. Maar je hebt wel een mooi uitzicht op het dal vanaf de terrassen van de imbiss en het restaurant.
De watervallen zijn van begin mei tot eind oktober open en in de winter zijn er speciale winterwandelingen naar de onderste waterval.
Als je dus bij de bovenste waterval bent aangekomen - te voet of per taxi - ontsluit zich hier het Krimmler Achental.

Het is één van de mooiste en langste hooggelegen dalen in het Nationaal Park Hohe Tauern en vanwege de idyllische bergweiden en de zacht vloeiende Krimmler Ache een ideaal wandelgebied. De vallei wordt aan de west kant begrensd door de  Zillertaler Alpen en aan de oost kant door de Venediger. 
Vanaf de hoogste waterval kun je lopen naar het in het dal gelegen Krimmler Tauernhaus en neemt zo'n 1.5-2u in beslag. Onderweg kom je nog een aantal drink- en eetgelegenheden tegen (Veitnalm, Hölzlahneralm en Söllnalm). Check wel bij vertrek uit Krimml of deze open zijn. Het Krimmler Tauernhaus is het hele jaar geopend. De weg ernaar toe is ook voor fietsen zeer geschikt.
Ook kun je vanaf Restaurant Cascade of vanuit Krimml dorp met een speciale taxi van het Tauernhaus ook naar het einde van het dal om:
  • verdere wandelingen te maken
  • terug te lopen naar de bovenste waterval of verder
De taxi vertrekt op gezette tijden die je kunt vinden via de bovenstaand link naar het Tauernhaus. Andere taxies mogen er pas weer komen na 16.00u.
Het Tauernhaus verkoopt allerlei vers producten uit eigen stal zoals kaas en spek. Je kunt hier ook overnachten. 's winters is het dal prachtig om te langlaufen of met een hondenslee een tochtje te maken.

Wij vonden dit een prachtige en rustgevende wandeling. Teruglopen van het Tauernhaus naar de parkeerplaats bij Krimml is een stevige en lange wandeling. Eten en drinken, regen/windkleding en een extra warme trui is zeker aan te raden om mee te nemen. En vergeet zeker je fototoestel niet.

#salzburgerland #krimmlerwatervallen #krimmlerfalls #myaustria #visitaustria #discoveraustria #krimmlerachental #tauernhaus #krimml #nationalparkhohetauern #nationaalparkhohetauern

Reacties