Rondreis Alberta/British Columbia - mei/juni 2019 - Banff / Lake Louise en omgeving.

Banff / Lake Louise en omgeving

Canadian Rockies
Wie Canadian Rockies hoort, denkt Banff National Park in de provincie Alberta.
Banff National Park staat bekend om een aantal dingen; besneeuwde bergen, helderblauwe meren en mooie groene bossen en zijn plaatsen Banff en Lake Louise.
En in deze schoonheid heb ik mijn laatste dagen van mijn rondreis mogen slijten en had mijn verblijf in Lake Louise. Paradise Lodge & Cabins ligt onder de rook van Moraine Lake & Lake Louise waardoor het makkelijk is deze meren te bezoeken voor en na de grootste drukte van de dag.

Wie hier komt heeft in ieder geval 4 bezienswaardigheden op zijn lijstje:
Lake Louise, het meer ligt iets buiten het gelijknamige plaatsje en heeft de bijnaam “Jewel of the Rockies, het meer wordt gevoed door zes gletsjers. Aan de rand van dit meer staat Chateau Lake Louise dat is gebouwd in opdracht van de Canadian Pacific Railway.
Je kunt hier een aantal wandelingen maken naar bv Lake Agnes Teahouse & Plain of Six Glacier beide met een wandel niveau van gemiddeld. Een makkelijke wandel is bv Fairview Lookout. 

➡️ Voor meer wandelingen bij beide meren kun je op de pagina van Parks Canada

Lake Louise
Moraine Lake ligt in de “Valley of the Ten Peak’ en is een van de meest gefotografeerde meren in BNP. Omdat het vroeger op het 20 dollar biljet heeft gestaan wordt het ook wel het “Twenty Dollar View” genoemd. Je kunt hier een aantal wandelingen maken of een kano huren. En vanaf de Rock Pile dat 300m boven het meer uittorent heb je een fantastisch uitzicht op het blauw/groene meer, kleuren die ontstaan omdat het gletsjer meer is. De weg, genaamd Moraine Lake Road en is 14km lang en smal, die je naar het meer brengt  is doorgaans van midden oktober t/m midden mei afgesloten door sneeuwval. Het meer is vaak tot midden juni nog bevroren.

Moraine Lake

Parkeren bij Moraine Lake & Lake Louise is niet makkelijk en zeker niet in de hoogseizoen maanden juli/augustus maar tegenwoordig begint de drukt al half juni en eindigt ergens half sept. Het toeristen aantal is in de afgelopen fors toegenomen en parkeergelegenheid vooral bij Moraine Lake is klein.
De weg naar Moraine Lake wordt tegenwoordig zwaar gecontroleerd en afgesloten als de parkeerplaats vol is. Komende vanuit Lake Louise Village mag je vanaf ’s morgen 8.00u t/m 16.00u niet links afslaan en staan er overal pionnetjes op de weg om kerende automobilisten te voorkomen.

Dus het advies is heel vroeg of redelijk laat dan maak je een kans om je eigen auto hier te komen. 
Maar er zijn alternatieven: De Shuttle bus vanaf Lake Louise Park & Ride (overflow parkeerplaats 5 km voor Lake Louise en Roam Transit vanaf Banff.

Het shuttle systeem;
Overdag is het het beste om gewoon de shuttle te gebruiken om stress en teleurstelling te voorkomen.
De bus vertrekt elke 15 mins vanaf Park en Ride (tussen 8.00u en 16.30u vanaf de overflow parking) deze bus gaat rechtstreeks naar Lake Louise Lakeshore.
Vanaf LL Lakeshore gaat een bus elke 20 mins naar Moraine Lake dit tussen 8.40u en 16.20u.
Vanaf Moraine Lake gaat de bus rechtstreeks naar de Park en Ride parkeerplaats terug dus niet via LL Lakeshore. 
Dus je auto/camper bij LL Lakeshore parkeren en verder de bus nemen is niet handig want dan moet je weer met de bus terug naar LL Lakeshore
Dan is er nog de Early bird bus waar je mee kan tussen 6-7.30u
Daarnaast is er ook het Roam Systeem vanuit Banff 
Alle verdere info qua kosten kun je op de site vinden van Parks Canada.

Peyto Lake met de meest onwaarschijnlijkste kleur blauw je ooit zal zien. Het ligt op een kleine 40 km van Lake Louise af. Een korte maar stevig klim brengt je naar de Bow Summit Outlook (2150m) vanwaar je een pracht uitzicht hebt op het meer. Helaas zal de outlook van Peyto Lake gedurende de zomermaanden, tot nu toe vanaf half augustus maar is absoluut nog niet definitief, onbereikbaar zijn en de parkeerplaats niet toegankelijk
Diegene die interesse heeft doet er goed aan om even de website van Parks Canada in de gaten te houden voor updates.

Peyto Lake

Johnston Canyon, een smalle kloof waar een onstuimige rivier met watervallen doorheen loopt. Door deze kloof loopt een wandelpad die naar de Lower (1.2km) en Upper (2.4km) Falls brengt, afstand is one-way. 
Aangezien de canyon zeer geliefd en populair is, is het raadzaam om vanaf midden juni tot midden september vroeg te gaan want ondanks dat de parkeerplaats inmiddels behoorlijk is en nog verder wordt uit gebreid is het druk. Tijdens het hoogseizoen juli/augustus is het aan te raden om gebruik te maken van Roam vanuit Banff dit om teleurstellingen te voorkomen of dat je kilometers weg moet parkeren.

Wie boven staande bezienswaardigheden bezoekt doet dat via de Bow Valley Parkway en de Icefields Parkway.
 • Bow Valley Parkway of Highway 1A is 55 kilometer lang en volgt de Bow River Valley. Het is een rustiger alternatief voor Highway 1 en daardoor veel meer kans op het zien van wild. Langs de weg zijn talloze uitzichtpunten te bezoeken. Deze weg kost je een uur omdat je vaak niet harder rijdt dan 50 km/u.
 • Icefields Parkway 232 km pure schoonheid, de highway die je van Lake Louise  naar Jasper of vice versa brengt. Het is een van de mooiste wegen van de wereld, die brengt je langs rotsachtige bergtoppen, ijsveld, gletsjers, meren en en uitgestrekte valleien. Meer informatie of de hoogtepunten kun je hier vinden.
MAAR er zijn nog veel meer bezienswaardigheden om in deze prachtige omgeving te zien:

Banff

 • Hoodos Viewpoint bij Tunnel Mountain Road
 • Lake Minnewanka met zijn verzonken stad, een loop brengt je ook via Two Jacks Lake en Johnson Lake
 • Vermillion Lakes Drive een kort doodlopend stukje weg langs prachtige meertjes en moerassen waar je met een beetje geluk veel vogels en elanden kunt zien
 • En eventueel beide skigebieden Sunshine Village en Mt. Norque, beide gebieden gaan eind juni pas open.
Vanuit Banff is Kootenay National Park makkelijk te bezoeken maar net als alles in Canada ligt het natuurlijk niet naast de deur. 

Lake Louise:
 • Lake Louise Sightseeing Gondola & Wildlife Interpretive Centre, een prachtig gebied waar je grote kans hebt op het zien van de grizzly beer
 • Morant’s Curve gelegen vlakbij Lake Louise op de Bow Valley Parkway, als je geluk hebt kun je de trein door de bocht zien komen aanrijden. Hotspot onder de fotografen


Echt veel meer is er in Lake Louise, buiten de 2 meren, niet te doen maar het is wel een uitstekend uitgangspunt voor Yoho National Park met zijn highlights als Emerald Lake en Takakkaw Falls maar net als eerder genoemd bij Kootenay NP vanuit Banff, de afstanden zijn groot dus het kost de nodige tijd.
Verder is Lake Louise een uitstekend uitgangspunt om een stuk van de Icefields Parkway te verkennen zodat je op de van verhuizing van Lake Louise/Banff naar Jasper wat meer tijd hebt voor de attracties richting Jasper NP.
Zoals:
 • Herbert Lake
 • Hector Lake
 • Bow Lake & Growfoot Glacier
De Banff/Lake Louise area is super voor een paar dagen. Mijn tip is, verblijf in ieder geval minimaal een week in Jasper/Banf zodat je genoeg tijd hebt om de dingen rustig te onderzoeken zonder gestresst rond te lopen en maar dingen van je lijst te moeten schrappen. 4 dagen Banff en 3 dagen Jasper is ideaal en dan nog kom je tijd te kort, zeker als je mooie wandelingen wil maken.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens

Reacties