Baita Daniel Hütte - Specialist in Bijzondere Grappa’s!

In de Wereld van Speciale Grappa’s! Baita Daniel Hütte.
Gespecialiseerd in het ontwikkelen van Bijzondere Grappa’s


Een specialiteit uit ItaIië is “Grappa”.
Deze brandewijn is een distillaat dat uit de schillen van de druif wordt gemaakt.
De naam “Grappa” komt oorspronkelijk van het Italiaanse woord “Grappolo” en deze term staat voor druif.
Er zijn diverse soorten grappa en dat is allemaal afhankelijk van de druifsoort en de manier van destilleren.
Zo smaakt een op hout gelagerde grappa anders dan op een stalen vat en geeft de ene druif een andere smaakt dan de andere.


Maar dit gaat natuurlijk niet over Grappa maar wat er meegedaan wordt door sommige berghutten.
Een berghut of baita zoals ze hier in het Gröden dal heten, genaamd Baita Daniel Hütte staat op de Seceda Alm en is een bergrestaurant met een uitstekende keuken met heerlijke Zuid-Tiroler specialiteiten en voortreffelijke wijnen en zelfgemaakte speciale grappa’s.

In het kort de geschiedenis:
Het begon allemaal in 1971 toen Daniel Demez, houtsnijder van beroep, het eigendom van zijn schoonvader erfde.
Hij bouwde de eerste Daniel Hütte, in 1995 nam zoon Samuel samen met zijn vrouw Brigitte het beheer over en heeft in 25 jaar de hut gemaakt zoals hij nu is.
Het is een echt familie bedrijf dat met de 2 zonen Martin en Daniel met veel liefde wordt gerund.
Ze maken hier 7 verschillende huisgemaakte grappa’s met als basis een pure grappa van een zo zuiver mogelijk gehalte.
Deze pure basis grappa wordt speciaal voor hen gemaakt door een bevriende relatie.


Waarvan maken ze deze 7 huisgemaakte grappa’s?
Met 7 verschillende aanvullende ingrediënten die ze allemaal uit de omgeving van de hut halen.

Dit zijn: Hooi, Brandnetels, Duizendschoon, Enzian, Zirben (de appels van de alpenden), Kummel en Löwenzahn

Ik haal mijn 3 favorieten eruit:
  • Gewoon Duizendblad / Gewöhnliche Schafgarbe (Achillea millefolium), deze bloeiende plant komt in verschillende kleuren, van wit tot donker roze. De gedroogde bloementjes worden een korte periode op grappa gezet en het resultaat is een geel kleurige grappa met een heerlijke zachte smaak.
  • Hooi, het komt van de boeren van de Seceda Alm en een paar dagen gedroogd, daarna met grappa 3-4 weken weggezet, ondertussen krijgt de grappa een mooie groene kleur en is zeker goed voor je maag.
  • Alpenden / Zirben (Pinus cembra), in augustus worden de mooie appels/konen van de boom gehaald en in kleine stukjes gesneden. Hierna opgegoten met grappa en wordt voor 5-6 maanden weggezet en krijgt een prachtige rode kleur.

Op alle 3 wordt een beperkte hoeveelheid suiker toegevoegd maar niet teveel anders krijgt het een te zoete smaak en gaat het meer richting liqueur.                                                               

Mocht je deze hut bezoeken, wat ik van harte aanbeveel, en je vraagt naar grappa als afzakker, zal er automatisch gevraagd worden wat je wilt drinken of proeven. Valt de keuze op huisgemaakte grappa dan zal je ongetwijfeld een nog veel uitgebreider uitleg krijgen dan ik nu doen. Niemand zal met zoveel passie en liefde over deze hobby vertellen als Martin Demez.

Wat mij betreft Vives of Geniet/Proost en vergeet niet een van de overheerlijke maaltijden te nuttigen voordat je aan deze lekkere specialiteit begint.

Met vriendelijke La Dolce Vita groet,
Hedy Talens
Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie / Reizenenmeer.com
Voor de Facebook leden: Zuid-Tirol / Alto Adige / Südtirol / Sudtirolo – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen beantwoorden, wij doen de rest.


 



Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden