Würzjoch / Passo delle Erbe in Zuid-Tirol

Würzjoch / Passo delle Erbe in Zuid-Tirol 
Het ontdekken waard!


De Würzjoch / Passo delle Erbe / Börz vormt de verbinding tussen de Zuid-Tiroolse dalen Eisacktal/Valle Isarco – Villnösstal/Val di Funes en Gadertal/Val Badia. 

Door de ligging aan de rand van de Dolomieten wordt de Würzjoch weinig door toeristen gebruikt en is het een van de rustigere paswegen in de regio.
De pas is vanuit het westen te bereiken via twee verschillende wegen, een vanuit Plancios en een door het Val di Funes (Vilnösstal). Deze tweede is de belangrijkste en tevens de mooiste route.

Le Odle (Geisler Gruppe)

Grootste attractie van dit dal zijn de punten van de Le Odle (Geisler Gruppe). 
Bij het dorp Funes (Vilnöss) splitst de weg:
  • Rechts gaat de weg naar het Rifugio Zannes aan de voet van Le Odle, maar voor je daar heen gaat kun je even afbuigen naar de Kirchlein St. Johann/Chiesetta di San Giovanni in Ranui. 
Kirchlein St. Johann/Chiesetta di San Giovanni in Ranui.
  • Links gaat de weg naar de Würzjoch/Passo delle Erbe, vanaf hier is het nog een kleine 15 kilometer, de weg versmalt maar is goed te doen.  
De route gaat door weilanden en bossen richting pashoogte. 
Onderweg ga je haast ongemerkt over de Kofeljoch/Passo di Eores die op 1866m.

Peitlerkofel / Sass de Putia (2875m)



De Würzjoch (2004m) ligt ongeveer op de boomgrens. Het uitzicht wordt gedomineerd door de 2875m hoge Peitlerkofel / Sass de Putia die in het zuiden ligt. 
Aan de noordkant strekken zich eindeloze alpenweiden uit, aan deze kant staat ook het grote berghotel. De afdaling naar het Ladinische Val Badia gaat door een uitgestrekt Zirben/Alpenden woud met uitzicht op verder weg gelegen groepen van de Dolomieten zoals de Marmolada.
Via het kleine dorp Antermoia wordt het Gaderdal bereikt.

Ik heb deze route gereden vanuit Urtijëi, lengte van de route is 116km en hoe lang je erover doet ligt aan jezelf. Strikt genomen is het 3u.

 


Geniet van deze mooie rondrit.
Hedy Talens
Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie / Reizenenmeer.com
Voor de Facebook leden: Zuid-Tirol / Alto Adige / Südtirol / Sudtirolo – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen beantwoorden, wij doen de rest.




Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden