De Leukste en Lekkerste Berghutten van Val Gardena - deel 2

Berghutten in Val Gardena / Gherdëina- deel 2


De leukste en lekkerste berghutten op Seiseralm/Alpi di Siusi & aan de voet van de Sassolungo Groep waar ikzelf ben geweest en heb gegeten.

Onder het wakend oog van Sassolungo/Langkofel (3.181m) ligt op een hoogte van 2.154m de Rifugio Emilio Comici of Emilio Comici Hütte


Deze witte hut met zijn blauwe luiken zou op het Griekse eiland Santorini niet misstaan en geeft dan ook een soort “Beach Gevoel” in de bergen. De hut genaamd naar een door dames zeer geliefd bergbeklimmer werd in zijn nagedachtenis gebouwd in 1955 en heeft al die tijd zijn oude charme behouden. 
Bereikbaar: De hut is vanaf veel punten te bereiken maar er is de nodige inspanning nodig om hier te komen:
  • Vanuit Wolkenstein kun eerst de Ciampinoi Lift nemen en dan nog een wandeling van 25 minuten erachteraan, de route is niet lang maar er zit een stevige daling cq stijging in.
  • Vanaf Sellajoch is de hut in 45 minuten gemoedelijk wandelend te bereiken. 
  • Vanaf Sellajoch met een 2 persoons gondeltje naar de Forcella del Sassolungo / Langkofelscharte waar je de Rifugio Toni Demetz Hütte aantreft. Vanaf hier kun in 3.5u om Sassolungo lopen naar Comici MAAR alleen geschikt voor de doorgewinterde wandelaar kan (vereist goed schoeisel, conditie en de nodige ervaring met de bergen)
  • Vanaf St. Cristina naar Monte Pana rijden daar de lift naar boven nemen en je hebt 2 keuzes vlak onder de wand van Sassolungo/Langkofel door, deze gaat via een smal pad door het bos (5-6 km heen en terug). Boven aangekomen hoef je slechts een klein stukje te lopen naar Malga Cason Mont de Seura Hütte voor een sapje of klein hapje.
  • Vanaf Plan de Gralba met de Piz Sella Lift naar boven en vandaar een korte steilere wandeling heen/terug.
Specialiteit: Zomers staat de keuken in het teken van de verse kruiden met absoluut fantastische gerechten waaronder diverse soorten pasta, risotto en gegrild vlees en ’s winters staat vis/schaal/schelpdieren centraal in keuken.
TIP: In de zomerperiode kan het druk zijn maar is reserveren niet nodig behalve in de maand augustus omdat dan de Italianen vakantie hebben, ’s winters is het echter aan te raden te reserveren want het is een zeer geliefde stop.

Dan de restaurants op Seiseralm/Alpi di Siusi want ook hier is een variëteit te vinden van berghutten. Of je nu vanuit Urtijëi of vanuit Seis am Schlern naar Seiseralm gaat, er zijn respectievelijke Mont Seuc Lift of de Seiseralm Lift nodig.

Ik begin aan de kant van Sassolungo en werk vanaf hier de hutten af.

Rifugio Williams Hütte - 📷 Williams Hutte
Bereikbaarheid: met de Florianlift gelegen in Saltria dit kun je bereiken met de bus vanaf het bergstation van de Seiseralm Lift of te voet via diverse wandelingen oa vanaf Mont Seuc Lift.

Zallinger Hutte - 📷 Zallinger Hutte
Bereikbaarheid: met de Florianlift vanuit Saltria en dan 30 minuten wandelen naar de hut, deze hut biedt ook slaapmogelijkheden. Je kunt je ook door de Almtaxi laten brengen meer info vind je daarover op de website.

Restaurant Tirler:
Bereikbaarheid: met de bus vanaf het bergstation van de Seiseralm naar Saltria en verder te voet of vanaf de Mont Seuc Lift te voet via Saltria naar Tirler.

Saltner Schwaige:
Nabij de Florianlift vind je deze oude boerderij met gewone lokale maaltijden.
Ik ben hier een keer geweest en het was een om nooit meer te vergeten want bij de vraag of ze misschien peper en zout hadden, keek de dame in kwestie me aan met een blik van waar heb je het over, toen nog een keer herhaald en het verrassende antwoordt kwam ohhh je bedoelt zout en peper. 

Gostner Schwaige/Käserei
Bereikbaarheid: te voet vanaf een van de hierboven genoemde liften of laat je een stukje een lift geven door de almbus.
Specialiteit: lokaal bereide maaltijden en kunstig opgemaakt borden net kruiden en bloemen. Zoals hooisoep opgediend in brood en eigen gemaakte kazen. Zeer de moeite waard!

Malga Sanon Hütte
Bereikbaar: te voet vanaf een van de hierboven genoemde liften. Vanaf de Seiseralm Lift kun je ook een stukje meeliften met de Almbus en uitstappen bij Ritsch. Je komt altijd wel in de buurt van deze mooie berghut.
Specialiteit: een overheerlijke lasagne, knoflook spaghetti en kaiserschmarrn maar ook overheerlijke taart staat er hier op je te wachten.

Rauch Hütte:
Bereikbaarheid: Langs de weg gelegen naar Saltria en de bus stopt voor de deur.
Specialiteit: traditionele gerechten en gegrild vlees
De hut is niet heel groot dus het kan lastig zijn een plekje te vinden voor de lunch, ’s avond kun je er reserveren

Almgasthof Mont Seuc:
Bereikbaar met de Mont Seuc Lift vanuit Val Gardena.
Specialiteit: goede zuid Tiroolse maaltijden geserveerd met een waanzinnig uitzicht op Sassolungo Groep en Rosengarten/Schlern Gebergte.
Zomer zijn er speciale zonsondergang avonden die zeer de moeite waard zijn bij heldere hemel.

Malga Schgaguler Schwaige:
Bereikbaar: Vlak onder het bergstation van de Mont Seuc Lift gelegen.
Specialiteit: Zuid-Tiroolse gerechten en heerlijk vers bereide gerechten.
Kinderen kunnen zich hier uitstekend vermaken in de kinderboerderij.

Malga Contrin Schwaige
Bereikbaar: vanaf de Mont Seuc Lift door middel van een korte wandeling
Specialiteit: Zuid-Tiroolse gerechten met een Italiaanse inslag.

Verder kun je ook nog terecht bij veel andere hutten en restaurants zoals:
Baita Tuene Hütte, Hotel Ritsch, Hotel Goldknopf en Hotel Panorama en nog veel meer.

Op de onderstaande kaart kun je de locaties vinden van de betreffende hutten en eventueel kijken wat voor wandel opties er zijn. Uiteraard is google maps niet echt geschikt voor wandeling uit te zoeken dus haar een lokale wandelkaart.


Geniet van de heerlijke maaltijden die er in deze berghutten worden gemaakt.
Hedy Talens
Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie / Reizenenmeer.com
Voor de Facebook leden: Zuid-Tirol / Alto Adige / Südtirol / Sudtirolo – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen beantwoorden, wij doen de rest.

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden