Saskatchewan - The Breadbasket Of Canada - Laten we op ontdekking gaan!

The Breadbasket of Canada!

Saskatchewan - Foto credit John E Marriott

The Breadbasket of Canada maar ook The Wheat Provincie zijn bijnamen voor Saskatchewan. Saskatchewan is één van de prairieprovincies van Canada en ligt ingeklemd tussen Alberta in het westen en Manitoba in het oosten. Deze 3 vormen gezamenlijk de Canadese prairieprovincies en zijn gedeeltelijk bedekt met graslanden, vlaktes, en laaglanden, vooral in de zuidelijke regio's.
Om het compleet te maken: ten noorden ligt Northwest Territories en ten noordoosten raakt op het Nunavut op het vierlandenpunt.

Geschiedenis.
Saskatchewan is bevolkt door verschillende inheemse volkeren van Noord-Amerika, waaronder leden van de Sarcee, Niitsitapi, Atsina, Cree, Saulteaux, Assiniboine(Nakoda), Lakota en Sioux.
  • 1690: de eerste bekende Europeaan die Saskatchewan binnenkomt was Henry Kelsey, die de Saskatchewan rivier opvoer in de hoop bont te verhandelen met de inheemse volkeren van de regio. 
  • 1774: de eerste permanente Europese nederzetting was een Hudson's Bay Company post in Cumberland House, opgericht door Samuel Hearne.
  • 1870: het gebied kwam onder jurisdictie van de Northwest Territories en na de aanleg van de Canadian Pacific Railway nam de bevolking snel toe. 
  • 1905: 1 september werd de Provincie van Saskatchewan gecreëerd en tot de Canadese confederatie toegelaten als 9e provincie.
Beste reistijd?
Er zijn maar liefst 3 klimaten:
  • noordelijk deel met naaldbossen en meren heeft een subarctisch klimaat 
  • oosten en centrale deel heeft een vochtig landklimaat
  • zuiden en zuidwesten heeft een steppeklimaat. 
De verschillen tussen zomer en winter zijn groot, zo is het ’s zomers gemiddelde 26 graden met uitschieter na meer dan 30 graden en ’s winters ’s nachts dikke vorst tot 20 graden terwijl het overdag niet warmer kan zijn dan -10 graden.
De meeste regen valt tussen juni en augustus.
Augustus en september zijn het meest geschikt om naar Saskatchewan te reizen. 
Het is dan overdag nog warm en droog, maar minder heet dan midden in de zomer, terwijl het ’s nachts aangenaam afkoelt.

 

Gemiddelde Temperatuur

Jan

Feb

Mrt

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Overdag

-8°C

-9°C

-1°C

8°C

18°C

22°C

26°C

26°C

20°C

10°C

0°C

-8°C

Nacht

-16°C

-16°C

-8°C

0°C

8°C

12°C

14°C

15°C

10°C

3°C

-6°C

-14°C

Neerslag/mm

4

4

4

16

20

34

23

21

11

15

12

4

 


Zuidwest Saskatchewan heeft een 5-tal prachtig gebieden om te bezoeken:

Cypress Hills -Foto credit Travis King

Cypress Hills is een reusachtig plateau ooit omringd door gletsjers en zijn het hoogste punt. Je vindt hier grote bossen, diepe valleien en langzaam bewegende beekjes. Het gebied heeft een boeiende geschiedenis die dateert van voor de provincie en de oprichting van de gebieden.

Grasslands - Foto credit Great Southwest Tourism

Grasslands is een Dark Sky Preserve. Grasslands National Park is de enige van de nationale parken die prairie graslanden vertegenwoordigt en waar je de wilde vlaktes bizons kunt vinden.
Doe de 20 km zelfgeleide Ecotour Scenic Drive in het West Block, hier ontdek je prachtige landschappen en leer je meer over de culturele geschiedenis.
De 11 km Badlands Parkway in het East Block is een even indrukwekkende rit en de Rock Creek Badlands zijn een van de rijkste bronnen van dinosaurus fossielen in het land.

Castle Butte in Big Muddy Badlands - Foto credit Nikki L

Big Muddy of Big Muddy Badlands zijn een architectuur van de natuur en roepen beelden op van bandieten uit het "wilde westen."
In het hart van Big Muddy vind je Castle Butte, een overblijfsel uit de ijstijd. Het steeg 70 meter omhoog en diende als een mijlpaal voor de mensen van de Indigenous People en de vroege kolonisten.
Big Muddy omvat eeuwen geschiedenis en een groot deel blijft onnoemelijk. Bewijs van de vroege beschaving kan in het hele gebied worden gevonden zoals stenen beeltenissen, ceremoniële cirkels en oude “Buffel Jumps”.

Great Sandhills -Foto credit John. E. Marriott Wildlife & Nature Photography

Great Sandhills is de plek waar zich grote zandheuvels bevatten, is een van de grootste reeks actieve zandduinen in Canada. Het is een beschermd gebied en ligt in het Great Sandhills Ecological Reserve.
De duinen zijn altijd in beweging en creëren een steeds veranderend landschap.
De Grote Zandheuvels zijn een paradijs om vogels te zien, natuurfotografie en plezier in het zand.

Storm op Lake Diefenbaker – Foto credit Alan Levine

Lake Diefenbaker staat bekend om golfen, varen en vissen, hier schijnen zich snoekbaarzen van wereldklasse te bevinden. Het is met zijn 800 km kustlijn het grootste meer in Zuidwest-Saskatchewan.
Lake Diefenbaker heeft campings aan alle kanten van het meer en de eindeloze kustlijn heeft lange stranden en torenhoge zandkastelen om te verkennen.

 

De vijf gebieden heb ik op onderstaand interactieve kaart gemarkeerd in diverse kleuren, je vindt er de omliggende plaatsen en bezienswaardigheden op. Uiteraard staat niet alles er op maar geeft wel een idee wat er zoal te doen is.



Wat kun je hiermee doen? Een rondreis vanuit:
  • Calgary een rondje maken
  • Edmonton een rondje maken maar ikzelf zou dan kiezen voor aankomst Edmonton en vertrek Calgary
  • Calgary een rondje maar cross-border met het noordelijke deel van Montana inclusief Glacier/Water National Park
Zelfs de Rockies meepikken voor wie echt niet zonder kan. 😜

Afhankelijk van de tijd die je hebt, want dit soort cross-border reizen slurpt kilometers dus hou hier ajb wel goed rekening mee, zijn de opties via:
  • North Dakota & Montana 
  • Montana inclusief Yellowstone
Geniet van het ontdekken van een klein stukje Saskatchewan.

Met vriendelijke reisgroet
Hedy Talens
Reizenenmeer Canada / Reizenenmeer Blog
Voor de FB leden: Canada Reis Info – Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen invullen en wij doen de rest.

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden