2016 Traveltip 3 - Mount Rushmore National Memorial, South Dakota -Reistip 3

 4 Beroemde Mannen in Steen Gehouwen 
-                                                                    
4 Famous Men Carved in Stone 
-
Mount Rushmore National MemorialOp ontdekking kom je soms dingen tegen die indruk op je maken. Dit was voor mij het zien van de 4 bekende mannen in steen. Je ziet ze in een oude Alfred Hitchcocks film, North by Northwest, maar in het echt maakt het echt indruk. Of het nu kwam omdat de lucht ook zo iets speciaals aan het monument gaf, ik weet het niet. Gewoon indrukwekkend. 
Maar het is hier ook best druk dus kun je hier beter niet naar toegaan op een herdenkingsdag, weekend of vakantieperiode van de Amerikanen.
Mount Rushmore is voor ons een onderdeel geweest van een 3.5 week durende rondreis met als startpunt Denver. Dit was een zeer wisselende reis en reislocaties. De combinatie met Custer State Park en Badlands National Park is perfect te doen. Op deze 2 bezienswaardigheden kom ik separaat terug. 


Belangrijk feit: in oktober 2016 worden deze beroemde stenen mannen 75

Mount Rushmore (volledig: Mount Rushmore National Memorial) is een Amerikaans nationaal monument, gelegen in de Black Hills nabij Keystone, South Dakota. Het toont 18 meter hoge, uit graniet gehakte portretten van vier Amerikaanse presidenten: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Het monument herdenkt de geboorte, groei en ontwikkeling van de Verenigde Staten. De oppervlakte bedraagt zo'n 5 km².

  Het is de belangrijkste toeristische attractie van South Dakota met in 2012 ruim 2 
  miljoen  bezoekers.
  South Dakota wordt ook de Mount Rushmore State genaamd en toont dat ook in 
  zijn vlag

Mount Rushmore's historie.
De berg Mount Rushmore stond bij de inheemse Lakota aanvankelijk bekend als Six Grandfathers. Voor hen had de berg en het gebied eromheen een belangrijke spirituele betekenis. Nadat George Armstrong Custer in 1874 goud vond in de Black Hills, ontstond er in deze regio een goudkoorts. De Amerikaans-indiaanse oorlogen zorgden ervoor dat het gebied onder controle kwam van de Verenigde Staten. Tijdens een expeditie in 1885 werd de berg vernoemd naar Charles E. Rushmore, een prominente advocaat uit New York.

Om het toerisme en de economie in South Dakota te stimuleren, vatte Doane Robinson in 1923 het idee op om in de Black Hills een aantal kolossaal grote portretbeelden te laten uithakken. Aanvankelijk dacht Robinson hierbij aan beelden van grote figuren uit de geschiedenis van de staat South Dakota, zoals Lewis en Clark, Buffalo Bill en Red Cloud, een befaamd indianenleider. Gutzon Borglum werd de uitvoerende beeldhouwer.
De senator van South Dakota, Peter Norbeck, was enthousiast over het plan, maar overtuigde Robinson dat het voor de financiering beter zou zijn wanneer het op te richten monument een meer nationaal karakter zou krijgen. 

Het monument moest een symbool zijn voor de eerste 130 jaren van het bestaan van de Verenigde Staten. Borglum koos vier Amerikaanse presidenten uit, wiens portretten uit de granieten rotsen moesten worden gehakt. De presidenten werden geselecteerd op basis van hun verdiensten in het behoud van de republiek en de uitbreiding van het grondgebied. George Washington en Abraham Lincoln, destijds de twee populairste presidenten uit de geschiedenis, werden als eersten gekozen, gevolgd door Thomas Jefferson vanwege de Louisiana Purchase in 1803(de aankoop door Amerika van Louisiana van Frankrijk). Tenslotte werd op aandringen van toenmalig president Coolidge ook Theodore Roosevelt geselecteerd; Coolidge vond dat er op zijn minst twee Republikeinen vertegenwoordigd moesten zijn in het monument, en minstens één Democraat. Een ander argument voor Roosevelt was zijn inzet voor de National Park Services. (Op 25 augustus 2016 bestaat NPS 100 jaar)


Van links naar rechts: George Washington, Thomas Jefferson, Theodoor Roosevelt en Abraham Lincoln

4 Oktober 1927 begonnen de werkzaamheden en eindigde in oktober 1941. De financiële banken crisis in de jaren dertig zorgde voor een fikse vertraging want het eerste beeld, George Washington, werd pas in 1934 onthuld.
In 1966 werd Mount Rushmore geplaatst op de lijst van het National Register of Historic Places. 
In 1998 werd na een jarenlange renovatie een nieuw bezoekerscentrum geopend, alsmede de Presidential trail, een pad waarlangs het monument vanuit verschillende hoeken te bewonderen is. Ook gevestigd op de locatie is het Lincoln Borglum Museum, dat twee theaters omvat die een 13 minuten durende film tonen over Mount Rushmore. Ook kan men er het gereedschap bezichtigen waarmee de arbeiders van Mount Rushmore gewerkt hebben.

Wandelingen: 
Nature Trail is iets minder dan 400 meter lang, en begint aan de rechterkant van de parkeerplaats voor bussen (bij de parkeergarages). Je loopt over een verhard pad tussen de bomen door, onderweg kom je borden tegen waarop uitleg wordt gegeven over het dierenleven in de Black Hills Area. Dit over het algemeen weinig gebruikte wandelpad eindigt bij het Borglum View Terrace.
Presidential Trail hier is het veel drukker dan op het Nature Trail. Dit pad begint aan de linkerzijde van het Grand View Terrace, en je loopt over een vlak, verhard pad naar de voet van Mount Rushmore. Je bereikt de sculptuur na ongeveer 400 meter. Daarna loop je langs de voet van de berg, je kan de gezichten van de presidenten van dichtbij, en steeds vanuit een andere hoek, heel goed bekijken. Het pad is nu niet meer vlak, maar bestaat uit diverse korte trappen. Vervolgens loop je via de Sculptor’s Studio & Bookstore en het Borglum View Terrace terug naar het Grand View Terrace. De totale trail is ongeveer 1500 meter lang.
Info:
Entre tot het monument is gratis
Parkeren kan in de parkeergarage en kost $ 11 en kan betaald worden in cash, visa of mastercard.
Bezoekers reizend met de auto op de I-90 nemen de afslag bij Rapid City en volg dan de Highway 16 zuidwesten naar Keystone en dan Highway 244 naar Mount Rushmore. 
Bezoekers vanuit het zuiden moeten Highway 385 noord volgen naar Highway 244, dat is de weg die leidt naar het gedenkteken.


Gezien vanaf de trappen voor het Borglum View Terrace

Gezien vanaf het Presidential Trail

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

La Terrazza delle Dolomiti - Het Terras van de Dolomieten

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4