2016 Traveltip 7 - Chiemsee in Bavaria/Beieren - Reistip 7

Ontdek Chiemsee en zijn Eilanden
-
Discover Chiemsee and its IslandsTijdens onze Europa rondreis vorig jaar in september hebben wij een stop gemaakt aan het mooie Chiemsee.

De Chiemsee, ook het Beierse Meer genoemd, is het een na grootste meer in Beieren en na Bodenmeer en Müritz het derde meer in grootte van Duitsland. Gelegen tussen Rosenheim en Salzburg. Het is 80 km² groot en heeft een diepte van 25meter.


Het meer ontstond aan het einde van de laatste ijstijd als bed van een gletsjer. Oorspronkelijk was het zeker drie keer zo groot als nu, maar de Tiroler Ache en andere riviertjes voeren zand en stenen aan, waardoor het meer langzaamaan opgevuld wordt. Aan de andere kant voert de rivier de Alz het water af naar de Inn en zo verder naar de Donau.

In de Chiemsee liggen enkele eilandjes: 
Herrenchiemsee (238 ha) of Herreninsel
Frauenchiemsee (15,5 ha) of Fraueninsel
Krautinsel (3,5 ha), 
Schalch (22 m2). 
De eerste drie eilanden vormen samen de gemeente Chiemsee, qua oppervlakte de kleinste van Beieren.
Schalch en nog twee kleinere naamloze eilandjes horen bij geen enkele gemeente.

De benamingen "Herreninsel" en "Fraueninsel" vinden hun oorsprong in het feit dat zich op het ene eiland een mannenklooster (eerst Benedictijnen, later Augustijnen) en op het andere een vrouwenklooster (Benedictinessen) bevond.

Herrenchiemsee is, in tegenstelling tot Frauenchiemsee, dat permanent door ongeveer 300 personen bewoond wordt, slechts door een paar personen bewoond, die voornamelijk zorg dragen voor één van de meest bekende toeristische attracties in Beieren: 
Neues Schloss Herrenchiemsee, het door Lodewijk II * van Beieren gebouwde kasteel gebaseerd op de stijl van het Kasteel van Versailles. 
De spiegelzaal van het kasteel is groter dan die in Versailles. Ook de tuinen zijn minutieus gekopieerd. De koning verbleef er slechts sporadisch, ondanks de grote hap die de bouw ervan uit de schatkist genomen had.

Neues Schloss Herrenchiemsee

De parel van Chiemsee is het plaatsje Prien am Chiemsee, gelegen op de westelijke oever van de Chiemsee.
Vanuit dit plaatsje kun je heel veel leuke dingen doen:
  • Boottochten naar de eilanden, de vertrektijden en prijzen vind je hier
  • Treinritje maken met een echte oude stoomtrein, lengte 1.8km
  • Fietsen, diverse routes in de omgeving en om het meer
  • Varen
  • Wandelen,
  • Golven.
Informatie over bovenstaande activiteiten maar ook hotels vind je via deze link.

Prien am Chiemsee

Chiemsee ligt zo’n 880 km vanuit hartje Nederland en kan dus eventueel in 1 dag bereikt worden.
In Prien am Chiemsee zijn een 10-tal hotels te vinden in diverse prijsklasse maar ook B&B en appartementen. 

NOTE:
Parkeren bij de schepen en trein zijn tegen betaling. Hier hebben wij zelf gestaan en is prima plek. Het kan wel behoorlijk druk zijn, zeker in het hoogseizoen.

Mocht je een keer “uit de band” willen springen of moet ik zeggen de “portemonnee opblazen” dan bevindt zich op 12 km van Prien am Chiemsee een hotel met een 2 sterren restaurant. En zoals de 2 sterren indiceren is de prijs daar uiteraard ook naar.
Het betreft Residenz Heinz Winkler in Aschau im Chiemgau. (Valt onder Relais & Chateaux)
Je vindt hier standaard kamers vanaf € 250 tot aan de Residenz suite vanaf € 480 inclusief ontbijt. 
Het hotel heeft een prachtige tuin en wintertuin. De kamers zijn klassiek te noemen maar zeer ruim zelfs de kleinste kamers.
Er worden diverse arrangementen aangeboden in diverse prijsklassen. Ook kun je een menu of a la carte eten, de prijzen variëren tussen de € 69 en € 178. Dus zoals eerder aangegeven niet bepaald een koopje. 


* Lodewijk II van Beieren bijnaamd de “Sprookjeskoning” (Märchenkönig)
Ludwig Otto Friedrich Wilhelm von Wittelsbach werd geboren op Slot Nymphenburg bij München op 25 augustus 1845 en kwam in de Würmsee, tegenwoordig Starnberger See, bij het Slot Berg, Berg, op 13 juni 1886 om het leven.
Lodewijk was van 1864 tot 1886 koning van Beieren.

Hij was de oudste zoon van koning Maximiliaan II en prinses Marie van Pruisen. De koning was als kroonprins zeer streng voor de kleine Lodewijk en zijn broer. Hij zag zijn kinderen niet vaker dan twee keer per dag. Maximiliaan geloofde in een harde, Spartaanse opvoeding, hetgeen op den duur desastreus zou uitpakken voor de beide prinsen. Lodewijk groeide op in Slot Hohenschwangau, te midden van neogotiek en oude mythen en onder toezicht van leraren en lakeien.

Aan het einde van zijn leven liet de regering de koning onbekwaam/krankzinnig verklaren. 
De officiële reden was dat men vanwege zijn excentrieke gedrag dacht dat hij gek geworden was. In hoeverre deze beschuldiging juist was of gewoon een excuus om de vorst af te kunnen zetten is nog steeds bron van twijfel. 
Hoe dan ook, Lodewijk werd gevangengezet in het Slot Berg.
Hoewel hij een uitstekende zwemmer was verdronk hij op 13 juni 1886 onder mysterieuze omstandigheden in de Starnberger See ten zuiden van München, samen met zijn psychiater Dr. Bernhard von Gudden. De lichamen werden om 10 uur 's avonds gevonden na een zoektocht. 
Het zakhorloge van Lodewijk was blijven staan op 18.45 u.

NOTE:
Lodewijk II van Beieren was verloofd met zijn nicht Sophie, de zuster van Koningin Elisabeth van Oostenrijk, wie velen onder ons misschien beter kennen als "Sisi" uit de 3 zoetsappige films met Romy Schneider.

Mocht je verder interesse hebben in de kastelen van Lodewijk II kun meer informatie vinden op mijn website.


Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

Special: Part 2 - Winter Tour Eastern Canada & the state of New York January / February 2018

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4