2016 Traveltip 8 - Berchtesgadener Land, Bavaria/Beieren - Reistip 8

Ontdek het Zuidelijke Deel van Beieren - Mooi Berchtesgaden en zijn omgeving.
-
Discover the Southern Part of Bavaria - Beautiful Berchtesgaden and its surrounding.


Het Berchtesgadener Land ligt op korte afstand van mijn vorige tip over de Chiemsee. Vanuit Chiemsee kun je op drie manier naar Berchtesgaden:
  • Via de A8 deze loopt van München naar Salzburg. Deze vaak zeer drukke snelweg is te vermijden als je bij München de A94 neemt en dan U12
  • Via allerlei mooie binnenweggetjes
  • Of met de trein. Deze rit brengt je via een prachtige route naar Berchtesgaden. Het Nederlandse programma Rail-Away heeft hier een aflevering aan gewijd. Via deze link kun je deze aflevering bekijken. 
Berchtesgaden:
Berchtesgaden is een gemeente in de Duitse Beierse Alpen. Het is gelegen in het zuiden van het district Berchtesgadener Land in Beieren. 
Het ligt tegen de grens met Oostenrijk dat Berchtesgaden aan 3 kanten omgrenst.Berchtesgaden telt ongeveer 8.000 inwoners. In de 12e eeuw werd hier een klooster gesticht. Naast het kloostercomplex kent het stadje nog een aantal bezienswaardigheden. Zo zijn er in Berchtesgaden een aantal mooie kerken te vinden waaronder de St. Petrus und St. Johanneskirche en de St. Andreaskirche. 
Aan het mooie marktplein zijn veel fraaie middeleeuwse gebouwen te zien, zoals het 16e eeuwse Gasthaus Zum Hirschen met muurschildering. 
De Löwen Brunnen is een grote fontein met een leeuw als middelpunt. 
Berchtesgaden is zowel in de zomer als in de winter een geliefd reisdoel voor toeristen. Het kan er op sommige dagen best druk zijn.

Berchtesgaden wordt vaak geassocieerd met de Watzmann*, met zijn 2713m de op drie na hoogste berg van Duitsland (na Zugspitze en Hochwanner). In de bergklim gemeenschap is vooral het beklimmen van de Ostwand een aantrekkingspunt. Tevens bekend van een diep gletsjermeer met de naam Königssee (5,2km²).

Nabij Berchtesgaden vind je de Obersalzberg, dit is een circa duizend meter hoge berg. De naam Obersalzberg komt van de zoutmijnen die zich onder deze berg bevinden en die sinds 1517 in productie zijn. Deze berg is voornamelijk bekend geworden vanwege het feit dat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog de hoogste nazileiders woonden, waaronder Adolf Hitler en Hermann Göring. Het toenmalig woonhuis van Hitler genaamd Berghof is veranderd in een super de luxe 5 sterren hotel om een soort bedevaartsoord te vermijden.

Een andere opmerkelijke plek is de Kehlstein berg (1.835m) met zijn Kehlsteinhaus*, die een spectaculair uitzicht biedt aan haar bezoekers. 
Ten zuiden van de stad vind je het Berchtesgaden National Park*, dat zich uitstrekt over drie parallelle valleien. 

Königssee:
Zuidelijke van Berchtesgaden ligt het plaatsje Schönau am Königsee.

Schönau am Königsee          Photo Wikipedia

Omringd door torenhoge rotswanden ligt het meer in een van de meest indrukwekkende landschappen in Duitsland.
Het meer is ongeveer 7km lang, tot 1,2km breed en ligt op 602m boven de zeespiegel. 
Met een maximale diepte van 192m, behoudt het meer zijn koude temperatuur, zelfs tijdens de heetste tijd van het jaar. .
Om de schoonheid en zuiverheid van het meer te behouden, zijn er geen particuliere boten toegestaan. Verder mag je er niet vissen, windsurfen of kamperen. 

Aan de westelijke oever van het meer ligt de bedevaartskapel genaamd Sint-Bartholomeüskerk
hier kun je met een rondvaartboot naar toe.


Aan de noordelijke oever ligt ook de Deutsche Post Eisarena Königssee
bekend door zijn bobsleebaan in het winterseizoen.
Photo Fa. Kärcher/Martin Stollberg

Het is zowel 's winters als zomers een toeristische trekpleister. Aangezien het gelegen is in het Berchtesgadener Nationaal Park kun je hier zomers lange wandeltochten maken (125km in totaal)  of een fantastische boottocht over het meer. Meer informatie over de boottochten vind je hier.
's Winters kun je hier langlaufen en skiën op de Jenner, het grootste skigebied van het Berchtesgadener Land. Dit skigebied bestaat uit een aantal kleinere gebieden en is zeer geschikt voor de beginnende skier.


* Het Kehlsteinhaus is gesloten in de winter - seizoen heropent Medio mei 2016
Een historisch uitzichtpunt hoog boven de Berchtesgaden gebied.
Van een panoramisch uitzicht tot 200 kilometer kan worden genoten door een bezoek te brengen aan het Kehlsteinhaus (vroeger genoemd Adelaarsnest/ Eagle's Nest) - Het theehuis werd door Martin Bormann aangeboden aan Adolf Hitler ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag met als doel het te gebruiken voor officiële gasten. Hitler kwam er zelf nooit omdat hij hoogtevrees had. Tegenwoordig is het een cafe/restaurant en open voor het publiek.


* Watzmann
De Watzmann is het centrale bergmassief van de Berchtesgadener Alpen, in de Noordelijke Kalkalpen. Het hoogste punt van de Watzmann is de 2713m hoge middelste top Große Watzmann, vanuit Berchtesgaden gezien de rechtertop van het Watzmannmassief. Links bevindt zich dan de 2307m  hoge Kleine Watzmann of Watzmannfrau, met daartussen de Watzmannkinder.


Van links naar rechts: Watzmannfrau, Watzmannkinder en Große Watzmann

Mythe:
Volgens de Watzmann legende werd het land rondom Berchtesgaden vroeger beheerst door de wrede koning Watz, die samen met zijn vrouw en kinderen het land schrik aanjoeg. Toen hij een boerenfamilie met zijn paard onder de voet liep, vervloekte de boerin hem, en vroeg God hem en zijn familie in steen te veranderen. Daarna zou de aarde zich hebben geopend, vuur gespuwd hebben en de koning en zijn familie in steen hebben veranderd. 

Skiën en snowboarden in de regio Berchtesgaden
60 kilometer aan pistes in 6 ski- en snowboard gebieden
Zes ski en snowboarden gebieden op een hoogte tussen de 600m - 1874m boven de zeespiegel, trekken de skiërs aan in het  Berchtesgadener Land. Ideaal voor een gezinsskivakantie, maar ook voor beginners en professionals zijn er mogelijkheden in het zuidelijke district van Berchtesgaden. Snowboarders zullen de Götschen in Bischofswiesen een paradijs vinden met muziek en schijnwerpers. Nationale en internationale wedstrijden worden hier gehouden. De Jenner, een gebied voor de gevorderde skiër, beschikt over uitdagende afdalingen. 
Sneeuwkanonnen zorgen voor een sneeuw garantie tot in het voorjaar. 
Note: een nadeel is dat de gebieden opzich klein zijn en je vaak zult moeten verkassen voor een andere "uitdaging".


* Nationaal Park Berchtesgaden
Het Nationaal Park Berchtesgaden (sinds 1978) in het Beierse district Berchtesgadener Land is het enige Duitse nationale park in de Alpen.
Het gebied heeft een oppervlakte van 208 km² en is onderdeel van UNESCO Biosphere Reserve Berchtesgaden.
Bovendien is het Nationaal Park als beschermd Vogel gebied gekenmerkt.
Meer info vind je hier.

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

La Terrazza delle Dolomiti - Het Terras van de Dolomieten

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4