2016 Traveltip 5 -Badlands National Park, South Dakota - Reistip 5

Ontdek de Prairie van South Dakota - het 'Slechte Land" volgens de Lakota Indianen oftewel Badlands National Park.
-
Discover the Prairie of South Dakota - the "Bad Land" according the Lakota Indians or Badlands National Park.
Badlands National Park is het laatste deel van South Dakota waar ik jullie mee naar toe willen nemen.
Wij hebben dit in combinatie gedaan met Custer SP en Mount Rushmore NM (zie mijn reistip 3 en 4), een rondreis kun je terug vinden op mijn
website.
Badlands NP is totaal anders dan de andere bezienswaardigheden: kaal en droog maar wel mooie kleuren..
Vanuit Custer SP is het zo’n 160 km naar het midden van het park (Cedar Pass) en hier doe je ongeveer 1.30u over. De weg ernaartoe is vrij saai te noemen maar zo gauw je in de buurt komt van Badlands NP verandert het landschap snel. 
Highway 44 brengt je van Rapid City naar de Interior ingang van de Badlands en een kleine 3.5km verder is Cedar Pass Lodge waar Badlands Loop Road begint.
Entreeprijs is US$ 15,00 en is voor 7 dagen geldig.


Cedar Pass Lodge is enige accommodatie in het park gelegen, Badlands Inn is een 2e mogelijkheid en ligt er net buiten. Meer informatie of voor boeking kun je hier terecht. Beide accommodaties zijn seizoensgebonden geopend.
Wij hebben er voor gekozen om buiten het park te slapen, simpel weg om dat de accommodaties ons niet echt aanstonden.


Hier begint het mooiste gedeelte door Badlands NP met heel veel uitkijkpunten en wandel mogelijkheden. De weg is ongeveer 38 km lang en brengt je naar de Pinnacles ingang. 13 km verderop ligt het plaatsje Wall.
Wall is gelegen aan de Interstate 90. Een niet al te groot stadje waar we ons onderkomen hebben gevonden in een cabin van Frontier Cabins Motel.
Koken kun je er niet (wel bbq-en bij een afgedekte picknick plaats) maar heeft wel de voordelen van een gratis ontbijt, mooie blokhutten en zelfs wasmachines zodat je even je spullen kunt wassen als dat nodig is. Verhuurders zijn mega vriendelijk.


Eten hebben we toen gedaan in Red Rock Restaurant (geen website) waar je een goede Amerikaanse maaltijd kunt  krijgen. Probeer te reserveren want het staat ook bij de lokale bevolking goed aan geschreven
Ontstaan:
Het Badlands National Park is een nationaal park in het zuidwesten van South Dakota in de Verenigde Staten en bestaat sinds 1978. Het park heeft een oppervlakte van 982 km² met ravijnen, kloven en hoodoos (aardpijler of aardpiramide), afgewisseld met grote stukken prairie. 
De Badlands zijn ontstaan door water- en winderosie van lagen sediment. De Badlands zijn een droog gebied met weinig frequente, maar erg heftige neerslag, weinig begroeiing en zachte rots. Daardoor zijn de hellingen steil, met losse, droge aarde, gladde klei en diep zand.

Het park staat verder bekend om de paleontologische vondsten. In de Badlands zijn fossielen van paarden, schapen, neushoorns en varkens gevonden. 

Historie:
Vanaf 11.000 jaar geleden zijn de Badlands bewoond geweest door verschillende indianenstammen. De eerste stammen woonden in beschutte valleien waar het hele jaar voldoende water en wild beschikbaar was. Tegenwoordig worden door de erosie de resten van hun kampvuren, pijlen en andere gereedschappen gevonden.

Later kwamen de Lakota en het Arikara volk, waarvan de nakomelingen in het huidige North Dakota leven, nadat de Sioux ze hadden verdreven uit South Dakota.
Kennis over paleontologische vondsten bestond al bij de Lakota-indianen. Ze hadden grote, versteende botten, versteende schelpen en schildpad schilden gevonden. Ze gingen ervan uit dat hun land ooit onder water gestaan had en dat de dieren waartoe de botten behoorden, niet meer leefden.

Tegen het eind van de 19e eeuw kregen Amerikanen van de regering onder de Homestead Act (wet van Abraham Lincoln, als je bewijzen kon dat je 5 jaar het land had bewerkt, mocht je het land opeisen) land om een boerderij op te bouwen. 
Dit had tot gevolg dat de indianen alleen in speciaal aangewezen reservaten mochten leven. In de winter van 1890 voorspelde de Indiaanse profeet Wovoka dat de blanken zouden verdwijnen en ze hun land terug zouden krijgen als ze de Ghost Dance zouden uitvoeren. Ze droegen daarbij kleding waar kogels niet doorheen zouden kunnen gaan. Dit leidde uiteindelijk tot het Bloedbad van Wounded Knee*, waarbij 150 indianen omkwamen.

* Het bloedbad van Wounded Knee (Engels: Wounded Knee Massacre) was een bloedbad
    onder indianen door de Amerikaanse cavalerie op 29 december 1890, in het plaatsje
    Wounded Knee in South Dakota. Wounded Knee ligt 115km zuidelijk van Badlands NP.
Trivia:
  • De popgroep Redbone schreef in 1973 een nummer over Wounded Knee onder de titel We Were All Wounded At Wounded Knee ("We raakten allemaal gewond bij Wounded Knee"). Het nummer eindigt met de subtiel veranderde zin "We were all wounded by Wounded Knee" ("We raakten allemaal gewond door Wounded Knee".
  • Het deel "Ghostdance" van de filmserie Into the West (2005, regiseur Steven Spielberg, in 2007 in Nederland uit gezonden op SBS) verhaalt over de gebeurtenissen die leidden tot het bloedbad bij Wounded Knee.
  • De film Hidalgo (2004 met Viggo Mortensen en Omar Sharif) begint met het bloedbad in Wounded Knee.

The Wall, een 100km lange wand die parallel loopt aan de White River

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

Special: Part 2 - Winter Tour Eastern Canada & the state of New York January / February 2018

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4