2016 Traveltip 6 - Discover The Treasure State - Reistip 6 - Ontdek de Treasure State

Ontdek de "Treasure State" - de Bijnaam van Montana, de 41ste Staat van Amerika
-
Explore The "Treasure State" - the Nickname of Montana, the 41st State of America

Montana is bij de meeste Amerika bezoekers het meest bekend om 2 dingen:
1. Yellowstone National Park
2. Glacier National Park

Ik wil jullie graag meenemen naar een aantal minder bekende plekken in Montana.

Great Falls of de "Electric City", zo genoemd om zijn vele dammen en elektriciteit centrales.


Ryan Dam en Black Eagle Dam
  1. Lewis & Clark National Historic Trail Interpretive Center. De Lewis & Clark Expedition * heeft hier een behoorlijke historie liggen. 
  2. Giant Springs Heritage State Park, waar ook een viskwekerij is 
  3. River Edge Trail is een 49 mile lange wandeling langs beide zijde van de Missouri Rivier, je vindt ook zijpaden die je naar de 5 watervallen brengt en de Ryan en Black Eagle dam. 
  4. First Peoples Buffalo Jump State Park, hier dreven de indianen de bizons over de rand van het klif om zo sneller aan voedsel te kunnen komen. 
First People Buffalo State Park

* De expeditie van Lewis & Clark was de in 1804 door president Thomas Jefferson
   uitgezonden expeditie onder leiding van Meriwether Lewis en William Clark door het
   nieuw verworven Louisiana Territory. Het was de eerste tocht over het land door het
   westen van de USA die leidde naar de kust van de Grote Oceaan aan de monding van de
   Columbia rivier in de huidige staat Washington. De expeditie nam 2 jaar in beslag en legde
   de grondslag voor de expansie van de VS naar het Westen.
   Een resultaat van de expeditie was dat de claim op een deel van Oregon Country werd
   versterkt, een gebied dat werd betwist met Groot-Brittannië, en gaf de voorzet voor meer
   gedetailleerde verkenningstochten naar het westen.
   De relatie met de indianenstammen was over het algemeen vriendschappelijk en dat zou
   zo blijven tot de vestiging van grote groepen pioniers in het westen. Ook werd de
   grondslag gelegd voor de lucratieve handel in pelzen en werden delen van het later Oregon
   Trail voor pioniers voor het eerst bewandeld.
   In veel staten van USA kom je het Lewis & Clark Trail tegen zoals North en South Dakota,
   Nebraska, Wyoming, Missouri, Illinois, Iowa, Montana, Idaho, Oregon en Washington.

Lewis & Clark Expeditie

Whitefish ligt in de Noordelijke Rockies en op een steenworp (41 km) van Glacier National Park. Het wordt omgeven door prachtige bergpieken van Glacier NP en het nabij gelegen Whitefish Mountain Resort
Dit resort (12 km buiten Whitefish) is uitgekozen tot beste all-round skiresort 2015. In de winter is hier een skigebied dat zijn gelijke niet kent met prachtig geprepareerde afdalingen en in de zomer kun je hier terecht voor allerlei activiteiten zoals zipline toers.
Whitefish is een zeer gemoedelijke plaats en geeft het echte cowboy gevoel. 
Je kunt hier een behoorlijk aantal restaurants vinden waar je prima kunt eten.
Aanbevelen kan ik je: Latitude 48 een niet al te groot restaurant met toffe mediterraanse keuken en een gezellig lounge/bar in de kelder genaamd de Red Room. Probeer een tafel te reserveren want het is een hotspot voor de jonge lokale bevolking.
Een ander restaurant waar we hebben gegeten is Ciao Mambo, een Italiaans restaurant.

Downtown Whitefish

Even buiten Whitefish ligt Whitefish Lake, een  prachtige meer waar het heerlijk toeven is en je kunt hier boten huren en allerlei andere water activiteiten doen.
Aan het meer ligt The Lodge at Whitefish Lake, als ik eerlijk ben een niet bepaald goedkoop hotel maar wel fantastisch om te verblijven met een service die moeilijk te evenaren is, hier wordt in het laatste weekend van Juni en groot boot evenement georganiseerd genaamd  “Whitefish Woody Weekend” (WWW).
In dat weekend kun je kosteloos genieten van 36 prachtige antieke en klassieke houten boten. 
Je kunt hier ook uitstekend eten in de Boat Club Lounge met zalig terras of Boat Club Restaurant. Bediening is uitmuntend.

The Lodge at Whitefish Lake

The Montana Dinosaur Trail verbindt 14 dinosaurus musea, interpretatieve centra en veld stations in 12 gemeenschappen in heel Midden- en Oost-Montana. Elke faciliteit geeft duidelijk aan welke dinosaurussen gevonden zijn in hun gebied, in Montana of uit de hele Verenigde Staten. In September 2013 heeft het in Leiden gevestigde Naturalis een nagenoeg heel skelet gevonden van een dinosaurus.

Montana Grizzly Encounter een opvang centrum voor grizzly beren in Bozeman, Montana. Opgericht in 2004 door Casey Anderson hoofdzakelijk bekend als de gastheer en uitvoerend producent van de Nat Geo WILD tv-series, Expedition Wild en omdat het de trainer en "beste vriend" van Brutus de beer, een grizzly beer, die hij als een pasgeboren beertje  heeft geadopteerd. Brutus, getraind door Anderson, is verschenen in vele films, documentaires, tv-commercials, en live educatieve toont in de Verenigde Staten.
Casey heeft MGE speciaal voor Brutus gecreëerd om hem een veilig plek te geven en op te groeien.
Tevens voor het rehabiliteren van grizzly beren die gered zijn uit slechte gevangenschap of moederloze beertjes. Ook is er een programma dat het leven van de grizzly beter in kaart brengt.
MGE biedt een ruime en natuurlijke home voor geredde grizzlies. Tegelijkertijd biedt zij het publiek een plek om te leren over grizzly beren. Van dichtbij kun je kijken naar de majestueuze dieren in een prachtige bergachtige omgeving. 

Dit is een beter alternatief voor de Bear & Wolf Sanctuary in West Yellowstone

Voor een tweetal reizen kun je terecht op mijn site:

Ook voor hotels in Montana kun je terecht op mijn site.

Geschiedenis:
Het gebied dat nu Montana heet werd oorspronkelijk bevolkt door indianenstammen. Daarna was de regio lang in Franse handen. Het grootste gedeelte van de staat werd door de Verenigde Staten verworven via de Louisiana Purchase (1) van president Thomas Jefferson. De rest volgde in 1846 toen hierover een verdrag werd gesloten met de Engelsen. Op 8 november 1889 werd Montana formeel de 41ste staat van de Verenigde Staten.
De indianen in dit gebied verzetten zich hevig tegen de inname van hun land. Bekend is de slag bij Little Bighorn (2) op 25 juni 1876, waar generaal George Armstrong Custer (3) in sneuvelde.

  1. Louisiana Purchase: De aankoop van Louisiana is een transactie uit 1803, waarbij door de Verenigde Staten een gebied van ongeveer 2,1 miljoen km² ten westen van de rivier de Mississippi voor een bedrag van 15 miljoen dollar werd gekocht van Frankrijk. Deze aankoop verdubbelde ongeveer de oppervlakte van de VS. Het gebied van de Louisiana Purchase beslaat het gebied ten westen van de Mississippi en ten oosten van de Rocky Mountains en omvat (gedeelten van) de huidige staten Louisiana, Arkansas, Missouri, Iowa, Minnesota, North Dakota, South Dakota, Nebraska, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Colorado, Wyoming en Montana. Tussen 1804 en 1806 werd het gebied verkend en in kaart gebracht tijdens de fameuze expeditie van Lewis en Clark.
  2. De Slag bij de Little Bighorn, ook wel Custer's Last Stand was een slag tussen Indianen en het Amerikaanse leger, die op 25 juni 1876 plaatsvond in een vallei van de rivier Little Bighorn, nabij Crow Agency in Montana.De voornaamste aanleiding was dat twee indianenstammen, namelijk Sioux en Cheyenne, hun reservaten verlieten en zich verzamelden in Montana om onder leiding van Sioux opperhoofden Sitting Bull, Crazy Horse en Touch the Clouds verder te vechten tegen de "blanken".Doordat zijn opponenten een omtrekkende beweging maakten zag Custer dat hij omsingeld werd. Hij beval zijn soldaten om hun paarden neer te schieten om zo een bescherming te vormen tegen kogels van de oprukkende Indianen. Custer en de meeste van zijn mannen zijn hierna gedood. Uit recent onderzoek (voornamelijk aan de hand van de vindplaats van de kogels en de locatie van de lijken) blijkt dat er meer sprake was van grote paniek en wegvluchten dan een heroïsche "last stand".
  3. George Armstrong Custer (New Rumley, 5 december 1839 – Crow Agency, 25 juni 1876) was een Amerikaanse cavalerie-commandant tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en de Amerikaans-indiaanse oorlogen. Hij is het bekendst van zijn nederlaag en dood in de Slag bij de Little Bighorn.Custer was een van de grotere aankomende generaals van de Amerikaanse Burgeroorlog, maar zijn beslissing om toch een krijgsmacht aan te vallen die drie keer groter was dan de zijne, wordt vandaag de dag nog steeds onderzocht.
Geografie:
De staat Montana beslaat 381.156 km², waarvan 377.295 km² land is. Daarmee is het de 4e grootste staat van de Verenigde Staten van Amerika, na Alaska, Texas en Californië. Montana grenst in het noorden aan Canada, in het westen aan de staat Idaho, in het oosten aan North en South Dakota en in het zuiden aan Wyoming.
De belangrijkste rivier is de Missouri, die in deze staat ontspringt. Grote meren in Montana zijn Fort Peck Lake en Flathead Lake. Het oosten van de staat is relatief vlak; het westen wordt gedomineerd door de Rocky Mountains. Het hoogste punt is de top van Granite Peak (3901m).
Hoofdstad is Helena en de Staat aanduiding MT

#montana #greatfalls #lewis_en_clark #whitefish #dinosaurtrail #montangrizzlyencounter #exploremontana #treasurestae #visitmontana #first_people_buffalo_state_park #firstpeoplebuffalostatepark

Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

Special: Part 2 - Winter Tour Eastern Canada & the state of New York January / February 2018

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4