2016 Traveltip 4 - Custer State Park, South Dakota - Reistip 4

Ontdek de Schoonheid van Custer State Park
-
Discover the Beauty of Custer State Park


In combinatie met Mount Rushmore National Memorial (zie reistip 3) is Custer State Park perfect.  Het is een prachtig state park en trekt zeer veel bezoekers die van wilde dieren en wateractiviteiten houden. Ook de fietser, motorrijder en automobilist komt hier goed aan zijn trekken (zie een uitgebreider stuk later in dit blog).


Custer State Park is een state park en wildreservaat in de Black Hills in het zuidwesten van Zuid-Dakota, USA. Het park is South Dakota's grootste en eerste staats park, vernoemd naar luitenant-kolonel George Armstrong Custer. Het gebied oorspronkelijk is begonnen als zestien secties, maar werd later samengevoegd. Het park beslaat een oppervlakte van meer dan 71.000 acres (287 km2) van heuvelachtig terrein.
Het is vooral populair vanwege de vele recreatieve mogelijkheden. Er lopen een aantal mooie routes door het park, die geschikt zijn voor auto’s, motors en fietsen, en er zijn ook erg veel wandelmogelijkheden.

Het park is de thuisbasis van zo’n 1.450 vrij rondlopende bizons (gegevens van 2016). Elk, muilezel herten, witte staart herten, berggeiten, Bighorn schapen, Pronghorn, poema's en wilde ezels bewonen ook het park. Het park is beroemd om zijn landschappen.


Het park heeft een jaarlijkse buffel roundup en veiling in september, waarbij de bizons in het park met enkele honderden verkocht worden, zodat het resterende aantal dieren compatibel is met de voedergewassen. Het zijn wilde bizons en worden dan ook niet bijgevoed. Zo is er weer ruimte voor jonge bizons om de kudde naar het oude niveau te brengen in het voorjaar.

Tatanka zoals de Lakota Indianen de Bizon/Buffel noemen.

“Begging Burros” is een naam die wordt gebruikt om te verwijzen naar de ezels in Custer State Park. Al vele jaren hebben deze ezels deze bijnaam omdat ze bij passerende auto's die door het park rijden bedelen voor voedsel. Veel mensen brengen voedsel mee naar het park speciaal voor het voeren van deze dieren. De “Begging Burros” bewonen een deel van het park op een heuvel, waar ongeveer 50 van hen de boel onveilig maken. Ze versperren de weg (zoals op onderstaande foto) dus voorzichtigheid is geboden. Het voeren van de dieren klinkt als leuke bezigheid zeker met kleine kinderen omdat ze tam overkomen maar ze hebben nog altijd zeer scherpe tanden dus oppassen voor de vingers. En eigenlijk ben ik helemaal geen voorstander van dit gebeuren want ongetwijfeld krijgen ze ook verkeerd voedsel aangeboden.


De mooiste wegen in het park voor fietser, motorrijder en automobilist.  
  • Needles Highway Scenic Driveis een prachtige, 14 mijl (23 km) lange route die van het midden van het park tot aan de noordwestelijke ingang loopt. Het is een onderdeel van de 39 mijl lange State Route 87. Het zuidelijke uiteinde van Needles Highway begint aan de onder beschreven Iron Mountain Road (State Route 16A), ongeveer midden in het park. Het is een erg smalle weg door een prachtig bosgebied met veel ruige granieten rotsen, die als naalden de lucht in lijken te steken. Vandaar de naam. Een van de meest opvallende rotsformaties is Needles Eye, die zo is genoemd vanwege de opvallende smalle opening die door de kracht van de wind, de vorst en de dooi is gevormd.  Je passeert diverse smalle tunnels, de smalste tunnel aan de Needles Highway is slechts 2.54 meter breed. Omdat het verkeer vanuit beide richtingen van de tunnel gebruik mag maken, moet je voordat je de tunnel inrijdt goed kijken of er geen tegenliggers aankomen. De weg eindigt aan State Route 16, ruim 3 mijl ten zuiden van Hill City en 10 mijl ten noorden van Custer. De Needles Highway is elk jaar gesloten van begin november tot begin april (afhankelijk van de weersomstandigheden.) 

van links naar rechts: de Needles, Needles Eye en de smalle tunnel
  • Iron Mountain Road(State Route 16A) is 39 mijl (63 km) lang, ongeveer de helft daarvan ligt binnen grenzen van Custer State Park. De weg begin 3 mijl ten westen van het park, bij de plaats Custer, en doorsnijdt het park vervolgens van west naar oost over een afstand van ruim 13 mijl. Na 6 hele smalle en bochtige mijlen door een bosrijk gebied bereik je de noordoostelijke parkgrens. Het mooiste deel van de weg ligt buiten het park, je rijdt hier door drie hele smalle granieten tunnels waar maar net 1 auto doorheen kan. De smalste tunnel is net 4 meter breed. Als je door de tunnels heenkijkt, zie je in de verte de sculptuur van Mount Rushmore liggen. Behalve de tunnels kom je hier ook nog twee unieke bruggen tegen, de zogenaamde pigtail bridges. Dat zijn geheel uit hout gemaakte bruggen die in een bocht over de weg heendraaien, zodat over korte afstand een stuk hoogteverschil wordt overwonnen. De bruggen zijn speciaal voor dit landschap ontworpen. Ongeveer 10 mijl ten noorden van Custer State Park bereik je Mount Rushmore. Bij zware sneeuwval wordt het noordelijke deel van de Iron Mountain Road soms tijdelijk afgesloten.


          Links de smalste tunnel met Mount Rushmore op de achtergrond - Rechts de Pigtail Bridges      
  • Wildlife Loop - de 18 mijl (29 km) lange weg  ligt in het zuidoosten van het park. Het is niet echt een ‘loop road’, want het begin en einde van de weg sluiten niet op elkaar aan. Het ene uiteinde ligt aan de Iron Mountain Road, ongeveer 2 mijl ten westen van de oostelijke ingang. En het andere uiteinde ligt bij Blue Bell Entrance Station aan State Route 87, ongeveer 5 mijl boven de zuidelijke ingang. De weg gaat voornamelijk door een heuvelachtig, open grasland. In dit gebied leven bijzonder veel dieren, vooral kort na zonsopgang en rondom zonsondergang heb je hier dan ook veel kans om bizons, herten, elanden, coyotes, ezels of prairiedogs te zien. Ook komen hier veel verschillende vogelsoorten voor, zoals haviken en arenden. Ongeveer halverwege de route ligt het Wildlife Station Visitor Center. Eén keer per jaar, omstreeks 1 oktober, vindt de spectaculaire Buffalo Roundup plaats. De ongeveer 1500 bizons die in het park leven worden dan bij elkaar gedreven en in omheiningen binnen de Wildlife Loop Road opgesloten zodat zij kunnen worden gevaccineerd en onderzocht. Het evenement trekt elk jaar meer dan 10.000 bezoekers.
Ben je het rondrijden zat dan kun je hier verschillende activiteiten doen/boeken zoals:
  • Buffalo Safari Jeep Tour
  • Hayride Chuckwagon Cookout
  • Horseback Riding
  • Rock Climbing
  • Boat rental
  • Fishing
  • Swimming
Er zijn 5 mogelijkheden om te verblijven en er worden zowel  kamers als cabins aangeboden. (4 in het park -1 erbuiten)
Informatie over lodges kun je vinden door hier te klikken.     .  
Wij hebben overnacht in Sylvan Lake Lodge, kamers waren wat aan de donkere kant maar verder uitstekend te noemen. 
De ligging is uitstekend en je loopt zo naar het Sylvan Lake en de winkel voor een kleine boodschap of herinnering. 
Ook buiten het park zijn in de omliggende dorpjes hotels te vinden.
Toegangsprijs voor het park is US$ 20 geldig voor 7 dagen en bruikbaar in alle staatsparken van South Dakota.

Voor veel meer informatie over Custer State Park kun je terecht op de website en kijk in de gids 2016 die ze uitgeven. Deze gids heeft een wat langere download tijd omdat een vrij groot file is wat gedownload moet worden maar zeer de moeite waard voor degene die naar Custer State Park gaat.

Wij hebben in Custer State Park alle drie de scenic drives gereden. Van de Iron Mountain Road vinden wij het noordelijke deel dat net buiten het park ligt het mooiste, vooral om te zien dat Mount Rushmore precies door de tunnel wordt omlijst, en ook de pigtail bridges waren heel apart om te zien. De Needles Highway was nog mooier, met z’n mooie rotsen en smalle tunnels. 
Je kunt in Custer State Park rustig 1 of 2 dagen doorbrengen. Wij verbleven er 2 nachten en 1 volle dag en dat is eigenlijk wel te weinig voor zoveel moois.
Voor Custer State Park geldt hetzelfde als ik voor Mount Rushmore schreef: vermijd de weekenden, feestdagen of de vakantieperiode van de Amerika want het is een zeer geliefd park.

Veel reis/lees plezier.

#custerstatepark #burros #tatanka #bison #scenicdrives #needleshighway #ironmountainroad #pigtailbirdges #sylvanlakelodge Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

La Terrazza delle Dolomiti - Het Terras van de Dolomieten

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4