2016 Traveltip 9 - Horseback Riding/ Paardrijden in America & Canada - Reistip 9


Ontdek Amerika en Canada vanaf de rug van een Paard
-
Discover America and Canada from the back of a Horse
Amerika en Canada, maar vooral Amerika staat natuurlijk bekend om zijn cowboys en indianen.
Nu zal niet iedereen zo gek op paardrijden zijn als ik maar het is een fantastische manier om dingen van de omgeving te zien die je niet vanuit de auto ziet.
De gemiddelde bezoeker van Amerika en Canada gaat geen kilometers wandelen in afgelegen gebied.

Het dierenrijk wat hier leeft, geeft toch wel een bepaalde terughoudendheid om dit zomaar even te doen. Tenminste bij ons wel. Als Europeaan ben je niet voorbereid om oog en oog te staan met een zwarte beer, grizzly of wolf. En dan heb ik de bizon en eland nog overgeslagen.
Tijdens een van onze eerste vakanties in Amerika hebben we staan praten met een Ranger. Hij hield een toeziend oog op de bezoekers die van de aanwezigheid van een eland aan het genieten waren. En uiteraard is er altijd wel een grapjas die denkt dat hij/zij heilig is en dat hij/zij nog wel dichterbij kan gaan.
Over dit soort suffe acties van onze medebezoekers zou ik een boek kunnen schrijven.

Maar om op de Ranger terug te komen, hij vertelde dat hij de meeste angst had voor een eland omdat dit mooie dier zich in een boze bui niet laat tegenhouden door want dan ook en een klein boompje vormt zeker geen bescherming in zo'n geval. 
Een beer vertelde hij dreigt meestal eerst voor ie definitief aanvalt. 
DIT IS GEEN STELREGEL EN OOK GEEN VRIJBRIEF OM WEL DICHTERBIJ DAN NODIG TE GAAN.

Dus een goed/mooi alternatief voor een stukje onbekend terrein is op de rug van een paard.
Om paard te rijden in Amerika of Canada hoef je niet bepaald ervaren te zijn. De paarden zijn tamelijk mak dus eigenlijk kan iedereen hier wel mee uit de voeten. Soms zit er een paard tussen dat iets moeilijker of dwarser is maar degene die het regelen weten heel goed op welk paard ze wie zetten.
Er zit ook een verschil tussen de Amerikaans/Canadese stijl paardrijden (Western Stijl) en de Europese (Engelse stijl).
Western rijden.
Dit is een Amerikaanse rijstijl, waarbij je gebruik maakt een speciaal westernzadel.
De knop aan het zadel is groter dan bij een dressuurzadel.
Het hoofdstel heeft meestal geen neusriem. Doel is om met losse, doorhangende teugels en beugels te rijden.

Engels/Europees rijden.
Dit is eigenlijk de Engelse dressuur stijl, het heeft een speciaal dressuurzadel met lange recht zweetlappen en heeft geen knop aan het zadel.
Het hoofdstel heeft een neusriem. Doel is om de benen keurig in de beugel te hebben zodat er meer druk wordt uitgeoefend met de knieën i.p.v. met het bovenlijf en armen zoals bij de Western stijl en ook de teugels worden korter en aangespannen gehouden.

Conclusie voor een niet ervaren rijder is de Western stijl erg relaxt rijden.

Ikzelf heb jaren lang in Nederland paardrijlessen gehad maar mijn echtgenoot niet en had nog nooit op de rug van een paard gezeten maar ter wille van mij wilde hij het toch wel eens doen.

Amerika
Zijn eerste avontuur op de rug van een paard is uit onze eerste Alaska vakantie in 2000.
Denali National Park stond toen uitermate hoog op ons lijstje en hadden een accommodatie geboekt in het park. Onze keuze is toen gevallen op Kantishna Roadhouse omdat ze leuke cabins aanboden en de mogelijkheid tot paardrijden. (Helaas zijn ze daarmee een aantal jaar later gestopt omdat de medische kosten en transport te hoog waren).
Volgens mij biedt geen van de 4 lodges die in de Kantishna area liggen nog paardrijd mogelijkheden maar in Healy kun je wel excursies te paard boeken.
Denali Horseback Tours  is een van de dichtstbijzijnde outfitters.

Kantishna Roadhouse

Ons volgende paarden avontuur was tijdens onze Denver & Parks rondreis in 2003.
Bryce National Park is fantastische om op de rug van een paard te klimmen. Alleen zijn het hier geen paarden maar muildier. Een muildier is een kruising tussen een ezelhengst en een paarden- merrie. Dit maakt ze steviger in de benen en beter hittebestendig.
In Bryce ga je de canyon in tussen de  Hoodoos door.  Deze rode stoffige route is erg mooi en zeer de moeite waard.
Er worden 2 routes aangeboden: 

* 2 uur trip 

* 3 uur trip of eigenlijk gewoon de halve dag.

Ik heb de rit van 2 uur gedaan en absoluut genoten van de mooie 
omgeving.  Info over deze tochten kun je vinden op Canyon Trail Rides. 


In Zion National Park zijn wij wederom op de rug van een paard geklommen, dezelfde organisatie biedt ook hier 2 verschillende routes aan: 
* 1 uur trip

* 3 uur trip of eigenlijk gewoon een halve dag. 
  
Wij hebben de rit gedaan van 3 uur en hele mooie dingen gezien. Alleen het weer zat iets tegen voor ons. 
Deze paardrijd trips zijn de boeken van maart t/m oktober. 
Kosten voor deze excursie vind je via de bovenstaande link.

Canada
We hebben in een reis 2 keer paardgereden en wel tijdens onze Canadese Relax trip in 2009.
De eerste keer in het mooie Wells Gray Provincial Park nabij Clearwater, BC. 
Je kunt hier via diverse outfitters een paarden rit maken maar wij deden dit via Helmcken Falls Lodge omdat we daar ook verbleven.
Helmcken Falls Lodge ligt bij de ingang van het Wells Gray PP, dit park is thuis van de 141m hoge Helmcken Falls. Het park is erg mooi en onze ervaring is beer zeker. We zijn hier meerdere keren geweest en hebben altijd beren gezien.
Tijdens ons verblijf deed de lodge de paarden trips nog zelf maar tegenwoordig gaat dit via Battle Mountain Equine Enterprises.
Zij bieden 2 uurs ritten aan maar ook halve dag, dag of overnight trips. Het is een prachtig gebied waar ze doorheen rijden en je zult een aantal bezienswaardigheden zien die alleen te zien zijn na een lange wandeling.
Tijdens onze rit leerde wij dat beren en paarden elkaar uitstekend verdragen en ze zonder problemen naast elkaar door het bos kunnen lopen.

Helmcken Falls Lodge

De weg vanaf Clearwater naar het park biedt meerdere mogelijkheden tot paardrijden maar ze mogen niet allemaal het park in tenzij de juiste vergunning aanwezig is.

Onze tweede rit was op een echte paarden ranch genaamd Echo Valley Ranch & Spa in Jesmond, BC.
De “& Spa” in de naam verraadt het luxe ranch gevoel al, je kunt hier buiten paardrijden ook genieten van een heerlijke Thaise spa.  
Het is een all inclusive ranch omdat het redelijk van de bewoonde wereld afligt en je dus niet even ergens kunt gaan eten. De ervaring van deze ranch heeft een diepe indruk op mij achtergelaten en ben er dan ook met een verdrietig gevoel weggegaan.
Nou heeft dat natuurlijk een reden en dat zijn:, de mooie omgeving uiteraard maar voor mij de aanwezigheid van 10 border collies en de paarden. Ik ben nu eenmaal gek op dieren.
De paarden ritten zijn hier echt prachtig. Voor elke berijder is er het juiste paard. Ze voorzien ook in cowboy laarzen als je niet het juiste schoeisel hebt. Paardrijden kan je er dagelijks, van 2 uurs ritten tot dag ritten en zelfs paardrijlessen. 
Daarnaast biedt de ranch nog diverse andere activiteiten aan maar die kun je vinden via de bovenstaande link.
Deze vakantie hebben we met vrienden gedaan en bij ons allen staat Echo Valley Ranch nog altijd in ons geheugen gegrift.

Echo Valley Ranch & SpaDit was onze eigen paardrijd ervaring maar in zowel Canada als Amerika zijn echte “Dude Ranches” te vinden. Op dit soort ranches kan je ook meewerken aan het dagelijks ranch leven.

Met vriendelijke reisgroet,
Hedy Talens
Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie / Reizenenmeer.com


Populaire posts van deze blog

Special: The Pale Mountains, a Ladinic Saga / De Bleke Bergen, een Ladinische Sage

Special: Part 2 - Winter Tour Eastern Canada & the state of New York January / February 2018

2018 Travel Tip 4 - The 3 WWW of Canada / De 3 WWW van Canada - Reistip 2018 Tip 4