Bozen/Bolzano - Deel 1 - Bezienswaardigheden

 Interessante Bezienswaardigheden in de Omgeving van Bozen/Bolzano



Schloss Sigmundskron in Firmian - Foto’s Foto Hubert Berberich / Wiki
Schloss Sigmundskron of op zijn Italiaans Castel Fimaino in Firmian.
Het is een uitgestrekt kasteel met een reeks vestingwerken, de eerste vermelding van het kasteel dateert uit 945 met de Formicaria (betekend mierenhoop) en later Formigar en in 1473 werd het aankocht door de prins van Tirol, hertog Sigismund der Münzreiche en werd de naam Schloss Sigmundskron. Het werd uitgebreid met een ringmuur en hoektorens zodat het goed bestand was tegen vuurwapens.Ondanks dat is van het slot niet veel meer overgebleven.
Het kwam nog in het bezit van de Graven van Selva, Sarnthein en Toggenburgh.
In 2003 kwam het kasteel in handen van Reinhold Messner, Zuid-Tirools beroemde bergbeklimmer (hij heeft als eerste de beklimming van de Mt Everest (8848m)gedaan zonder zuurstoffles en heeft als eerste alle 14 bergtoppen van 8-duizenders beklommen , schrijver en eigenaar van inmiddels 6 bergmusea.
Schloss Sigmundskron werd na een lange strijd om een vergunning het 4e MMM of wel het Messner Mountain Museum. De andere locaties zijn in Juval, Dolomites, Ortles, Ripa & Corones.
Het kasteel/museum staat als politiek symbool voor Südtiroler want hier werd stevig gedemonstreerd tegen het niet nakomen van het Akkoord van Parijs en de autonomie voor Zuid-Tirol te eisen.
Zoals Reinhold Messner zegt “wij Südtiroler zijn geen Oostenrijkers, Zwitsers, Italianen of Duitsers maar Südtiroler”.
Rittner Seilbahn
Rittner Bahn
Wandeling naar de Erdpyramiden
Erdpyramiden Lengmoos/Lengmoso
Ritten of Renon  ligt boven de stad Bozen/Bolzano gelegen en op de gelijknamige Rittenbergrug in het Zuidoosten van het Sarntal.
Vanuit Bozen kun je met de Rittner Seilbahn (46°29'59.6"N 11°21'50.8"E) naar Oberbozen(46°30'42.1"N 11°26'28.7"E). 
Je kunt vanaf hier met een treintje naar de plaats Klobenstein/Callalbo waar de wandeling naar de Erdpyramiden van Lengmoos/Lengmoso is. 
Via Route 24 loop je in 1.20u naar de pyramiden. Onderweg zijn prachtige uitzichten op de Schlern/Rosengarten bergen van de Dolomieten.
Je kunt ook met de bus vanaf het station en dan uitstappen bij bushalte van Plattl en verder lopen dat scheelt een hoop tijd.
Uiteraard kun je hier ook heen rijden maar parkeren is een dingetje – Wij parkeerden tegenover de bushalte van Plattl en deze is zeer klein ervoor ligt nog een grote parkeerplaats bij Sporthotel Spögler. Vlakbij de pyramiden is geen parkeerplaats.
Ben je met de auto dan kun je natuurljk makkelijker dingen combineren zoals naar de Rittner Horn Bergbahn die je naar een prachtig zonneplateau brengt. 
Boven aan gekomen heb je een prachtig uitzicht over de omliggende bergen en je kunt een relaxte wandeling maken.Bij het bovenstation is Restaurant Schwarzseespitze, als ik me niet vergis) waar je een lekker maaltijd kunt krijgen of de halverwege de Panorama weg wandeling bij de Feltuner hütte maar check van te voren of open is.
De wandeling brengt je naar een aantal leuke bezienswaardigheden en langs de Schwarzsee/Lago Nero.
Schloss Runkelstein/ Castel Roncolo
 
Schloss Runkelstein/Castel Roncolo is een middeleeuwse vesting op een punt van de Rittenberg.
In 1237 werd er toestemming gekregen om een kasteel te bouwen op de punt en droeg de Ruchenstayn. Het werd vooral gedecoreerd met fresco’s die allemaal van literaire aard waren dus er waren fresco;s van Koning Arthur en Tristan & Isolde.
Na vele malen van eigenaar gewisseld te zijn en diverse strijden om het kasteel, kwam het als cadeau in 1882 in handen van keizer Frans Josef en na een grondige renovatie kwam het in handen van de stad Bozen in 1893.

Wil je dit kasteel bezoeken dat kan zomers van 16-3 t/m 1-11. 
Er is een kosteloze Shuttle  bus vanaf 1-7 en een lijndienst bus die tot de Gondel Jenesien gaat – vanaf hier 15 minuten lopen  of een zeer kleine parkeerplaats genaamd St. Antonio - vanaf hier 5 minuten lopen. Voor beide geldt dat het laatst stukje stijgend is.
Meer details kun je vinden op de website (zie link hierboven)

Hieronder vind je nog een interactieve kaart met bovenstaande locatie en ook van deel 2 van Omgeving Bozen/Bolzano. Deze komt op een iets later tijdstip uit.



Met vriendelijke La Dolce Vita groet,
Hedy Talens
Voor de Facebook leden: Zuid-Tirol / Alto Adige / Südtirol / Sudtirolo – Pure Passie! – lid worden is 
simpel: aanvragen en de 3 vragen beantwoorden, wij doen de rest.Zaterdag

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden