Wandelen tussen Tofino & Ucluelet

Waar de Oceaan het Zand ontmoet & Het Zand de Bossen Ontmoet.

Wandelen Tussen Tofino & Ucluelet (spreek uit als “Yew-Kloo-let”) – kort en lang

Ik blijf een groot fan van Tofino in tegenstelling tot veel Ucluelet fan maar dat surf/beachy sfeertje vind ik altijd wel gezellig en iets hebben.
Maar ik wil geen spelbreker zijn voor de Ucluelet liefhebber, dus heb ik de wandelingen tussen Tofino & Safe Harbour – ja want dat betekent de naam – op een rijtje gezet.
Maar het koos naampje voor Ucluelet zal de meeste wel aanspreken en dat is Ukee.
Nou zijn het natuurlijk voor de echte wandelaars onderons maar simpele mini wandelingetjes maar we zijn niet allemaal even sportief natuurlijk

Deze wandelingen lopen zowel in als buiten het Pacific Rim National Park en ik adviseer even of bij het Informatiecentrum van Tofino of het KwisitisVisitor Centre (voorheen Wickaninnish Interpretive Centre binnen te lopen voor kaarten of ander informatie qua wandelpaden.

In het Tofino gedeelte:

Foto’s Laurel B
 
 
Tonquin Beach Trail (1 & 2)
Begin van het trail ligt op loopafstand van Tofino – aan de Tonquin Park Road
Afstand – slechts 3 km
Hoogteverschil overbruggen door 91 treden
Wanneer? Op en mooie dag tegen zonsondergang.
Waarom? Zeker voor de fotoliefhebber is het ideaal omdat de golven ontbreken, het ligt namelijk niet direct aan de Stille Oceaan waardoor er meer weerspiegeling is.

Esowista Loop Trail:
Deze wandeling begint bij de Middle Beach Lodge maar dit kan ook op een parkeerplaats bij het Tonquin Trailhead of andere parkeerplek langs deze wandeling.
Hij gaat verder van Middle Beach naar Third Beach via het Toquin Trail en via de Tonquin connector richting Pacific Rim Trail en dan terug naar de Middle Beach Lodge.
Let goed op het getijde langs de oceaan route.
Afstand: 8 km
Hoogteverschil: 200m

Radar Hill Trail (3):
Het is een historische site waar tijdens WOII een radarstation stond. Deze familie vriendelijke
wandeling komt langs het Kap’Yong Memorial, dat geplaatst is ter ere van het 2e Bataljon Princess Patricia’s Light Infantry, dat diende tijdens de Koreaanse oorlog.
Het biedt een super uitzicht over de Stille Ocean, Clayoquot Sound, Tofino Inlet en de indrukwekkende noordelijke bergen.
Afstand – slechts 0.2km
Hoogteverschil: 15 m
Wanneer? Op een heldere zonnige dag.

Canso Plane Crash Site Trail (4 & 5):
Dit trail begint bij het onderste parkeerplaats richting Radar Hill.Het biedt de mogelijkheid de site te bezoeken waar een Canso 11007 van de Royal Canadian Air Force ligt, dit vliegtuig is kort na de start op 12 febr 1945 neergestort. Het is nog steeds goed intact.
Het eerste deel van pad is makkelijk en is een breed pad dat door het bos loopt.
Snel daarna begint het pad te klimmen en bereik je een oud gebouw, ga via de trap het gebouw in en sla links af bij de woorden “Trail is this way” en verlaat het gebouw aan de achterzijde.
Hierna daalt het pad en verandert het naar een smal pad dat je door een moeras leidt dat is, zelfs zomers modderig is. Wil je geen vieze schoenen/broek misschien moet je deze wandeling dan niet doen.
Het moeras pad wordt gemarkeerd met kleurige markeringen en touw aan de bomen. De kleine bijna perfecte vijver waar je langs komt is eigenlijk een krater. Daarna komt je bij de staart van het vliegtuig. Wil je een blik werpen in het vliegtuig neem dan het pad aan de rechterkant.
Afstand: 5 km
Hoogteverschil: 350m
Wanneer? Als een paar dagen niet heeft geregend.

Schooner Cover Trail (6):
Een vrij populaire wandeling door het regenwoud, kabbelende beekjes naar een mooi strand.
Tijdens de wandeling zijn de rollende golven van de oceaan al te horen.
De wandeling begint in de uiterste hoek van de parkeerplaats.
Afstand: 2 km
Hoogteverschil: overbruggen met 336 treden
Wanneer: Bij laagtij en pas op voor het snel wissellende tij en bij regen kan de boardwalk glad zijn.

Tofino Wah-nah-jus Hilth-hoo-is – Foto Meredith G. Morehouse.

Buiten deze mooie trails, wildlife en stranden is Tofino ook de Tofino Wha-nah-jus Hilth-ho-is Mudflats rijk.
Ze bevinden zich in de buurt van Tofino en bestaan uit 6 getijden zand- en wadplaten.
Lokaal staan ze bekend als Arakun Flats, Ducking Flats, Doug Bank's Flats, Maltby Slough, South Bay en Grice Bay. Daarnaast omvat deze ook het Chesterman Beach en Long Beach, gelegen aan de westkant van het Esowista Peninsula (dit is het bovenste gedeelte van het schiereiland van ongeveer het vliegveld tot aan Tofino)

Naast kustvogels, een ruime 20.000 per jaar,  is het een belangrijke overwinteringsgebied voor een verscheidenheid aan watervogels, waaronder duizenden Amerikaanse Wigeon (Smient) en Green-winged Teal(Amerikaanse Wintertaling), evenals Mallard (Wilde eend), Northern Pintail(Pijlstaart), Bufflehead(Buffelkopeend), Gadwall(Krakeend), Northern Shoveler(Slobeend), Common Merganser(Grote Zaagbek), evenals verschillende soorten duikers en futen.

Naast deze vele eenden, duikers en futen is er ook een grote populatie Grote Blauwe Reigers, deze reiger soort staat op de bedreigde dieren soort lijst.

In het midden gedeelte:

Combers Beach Trail (7):
Combers Beach, gelegen in Pacific Rim National Park en in de buurt van het Esowista First Nations Reserve, is een prachtig strand op Vancouver Island dat vooral populair is bij surfers. Het pad naar het strand is kort maar steil en daalt af naar een grindpad vanaf de parkeerplaats.
Tijdens de wandeling kom je op een driehoekskruising waarbij je links moet afslaan.
Afstand: 0.5 km
Hoogteverschil: overbruggen via treden

Rainforest Trail (8):
Hier is de keuze voor route A en route B het zijn de meest populaire wandeling in het Pacific Rim National Park.
Route A (Oostkant) begint tegenover de parkeerplaats, pas op met oversteken van de weg.
De wandeling gaat via een boardwalk bij de kruising kies je voor links, dus je wandelt de route met de klok mee. Af en toe moet je een hindernis nemen in de vorm van een omgevallen boom. Vervolg je weg met een korte afbuiging naar een mega dikke boom en terug op het pad vervolg je je pad naar het begin.

Route B (Westkant), aan de rechterkant van de parkeerplaats begint deze wandeling. Net als bij A ga je op de kruiding links en vervolgt je weg. Langs het pad staat informatie borden, je zult een fiks aantal trappen op en af moeten. En zo kom je vanzelf terug bij de parkeerplaats.
Afstand: 2 km voor beide routes
Hoogteverschil: overbruggen via 731 treden
Wanneer? Bij voorkeur als het droog is ivm gladde boardwalks.

Shorepine Bog Trail (9):
Een korte familie wandeling en rolstoel/buggy toegankelijk. Het pad loopt geheel over een boardwalk. Het loopt door een moeras en de bodem is bedekt met een dit mos tapijt genaamd Sphagnum. Het kan 1-2m dik zijn en wel 400 jaar oud zijn.  De enige boom die hier groeit is de Shore Pine.
Bij het toeristen bureau kun je een informatie pamflet halen die je meer informatie geeft over de wandeling en de nummers begeleiden de wandeling.
Afstand: 0.8 km
Hoogteverschil: 0

South Beach Trail (10 & 12):
Wandeling naar een van de mooiste stranden South Beach met kustlijn langs de Stille Ocean.
Een pad loopt door het dichte bos naar het strand waar je getuige bent van opspattend water tegen bijzondere rotsformaties.
Het pad begint achter het Kwisitis Visitor Centre, waar de wandeling begint bij een uitkijkpunt en verder brengt het langs diverse uitkijkpunten bij Lismer Beach.
Overgaande in een grind pad kom je langs een totempaal. Het pad komt bij een behoorlijk steile klim en brengt je bij de kruising met het Nuu Chah Nulth Trail. Rechtdoor gaande kom je bij de steile trap naar strand.
Pas op voor diep inkomende golven als je paar natte schoenen en sokken wilt voorkomen.
Je kunt nu kiezen om dezelfde weg terug te lopen of via het Nuu Chah Nulth Trail naar Florencia Bay te lopen maar brengt je niet 123 naar de parkeerplaats terug dus er komen heel wat km’s bij.
Afstand: 1.6 km
Hoogteverschil: overbruggen via 46 treden.

Nuu Chan Nulth Trail (11 & 12 & 13) (voormalig Wickaninnish Trail):
Deze wandeling in het Pacific Rim National Park en loopt over een verhoogde boardwalk door het dichte regenwoud richting Florencia Bay.
Je hebt onderweg een schitterend uitzicht over Long Beach, je kruist een moeraslandschap
Afstand: 2 km vanaf de parkeerplaats naar de splitsing met South Beach Trail of pak het 200m lang pad naar Florentia Bay
Hoogteverschil: overbruggen via 284 treden via het lange pad naar South Beach

 In het Ucluelet gedeelte:

Willowbrae Trail (14):
Deze korte wandeling brengt via een grindpad en lange houten trap naar het afgelegen strand.
Bij het strand aangekomen let dan vooral op de golven want deze kunnen tijdens springvloed tot aan de trap komen.
Afstand: 2.8 km
Hoogteverschil: overbruggen via 173 treden.

Halfmoon Bay Trail (15):
Een korte wandeling die start nabij het Willowbrae Trail en brengt je door een weelderig regenwoud via een steile reeks houten en rots-knuffelde treden en brengt je schilderachtig en afgelegen strand.
Afstand: 1 km
Hoogteverschil: overbruggen via 123 treden

Wild Pacific Trail (16) (Brown’s Beach sectie):
Dit gedeelte van het Wild Pacific Trail begint bij parkeerplaats van de Marine Drive, het biedt “jaw-dropping” uitzichten, in ieder geval voor het stuk tot aan het einde om terug te komen bij de auto moet je stuk via de highway, rechts afslaan bij Forbes Street/Co Op Gas, langs voetbalveld, over een gravel parkeerplaats en aan de uiterste rand daarvan het linkerpad door het en deze brengt te terug naar de auto.
Afstand: 8.8 km
Hoogteverschil: 0
Wild Pacific Trail Lighthouse Loop (17)
:
Dit korte deel van het Wild Pacific Lighthouse Loop Trail begint op de parkeerplaats maar je kunt ook doorrijden via de Coast Guard Drive waar je ook kunt beginnen als het je eventueel alleen om het Lighthouse te doen is.
Het uitzicht is bijzonder mooi met massieve rotsformaties langs de Pacific Ocean kustlijn.
Het brengt je ook langs, het in mijn ogen, lelijkste vuurtoren die ik ooit heb gezien maar gecombineerd met de omgeving is het nog steeds de moeite waard.
Het pad volgend brengt het je vanzelf weer terug bij de parkeerplaats waar je bent begonnen.
Afstand: 2.6 km
Hoogteverschil: 0

Uitgebreide informatie over bovenstaande trails vind je via de website van Tofino Hiking Trails
Op de eerste 2 foto’s na komen alle foto’s van de hierboven genoemde website
Hieronder vind je de interactieve kaart met de wandelingen en wat bonus toevoegingen.

Met vriendelijke reisgroet

Hedy Talens
ReizenenmeerCanada / Reizenenmeer Blog / Reizenenmeer Fotografie / Reizenenmeer EU & VS.
Voor FB leden: CanadaReis Info – Voor Oost en West uit Pure Passie! – lid worden is simpel: aanvragen en de 3 vragen invullen en wij doen de rest.

Reacties

Meest Populaire Posts

2017 Travel tip 9 - Teutoburgerwald & Surrounding / Teutoburgerwoud & Omgeving - Reistip 2017 Tip 9

Een Top Weg: Grande Strada delle Dolomiti - Dwars door Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Gardameer, Italië - Een aantal bezienswaardigheden